YÜKSEK DİVAN KURULU

Asbaşkanımız Hamdi Akın gayrimenkul projelerine yönelik açıklamalar yaptı

26 Nisan 2025 Cumartesi 14:42

Gayrimenkul projelerine yönelik sunumu gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Asbaşkanımız Hamdi Akın şu açıklamaları yaptı:
 
“Sözlerime sevgili Bülent kaptanın kızını kaybetmesinden dolayı başsağlığı dileyerek başlamak istiyorum. Camia olarak başımız sağ olsun.
 
MALTEPE ARAZİSİ
 
Seçildiğimizden bu yana gayrimenkuller konusunda ciddi şekilde çalışmaya başladık. Bildiğiniz üzere Fenerbahçe’de geçmiş dönemlerden gelen oldukça, gerekse devletten tahsis yoluyla bize intikal etmiş gerekse satın alma yoluyla intikal etmiş bir takım arsalarımız ve gayrimenkullerimiz var. Bunların değerlendirilmesi için büyük bir çalışma başlattık ve bunlardan en hazır olanı Maltepe arazisiydi. Maltepe arazisinde Fenerbahçe’nin Futbol Akademisi tesislerinin yapılması planlanmış. Yani benim yönetime gelmemden evvelki, yine Sayın Başkanın başında bulunduğu yönetim geçtiğimiz 6 sene içerisinde tüm bunlar planlanmış, projeleri yapılmış, tüm uygulama projeleri bitirilmiş, başlamaya hazır şekilde en hazır proje olarak Fenerbahçe Futbol Akademisi projesi vardı. Hemen o konuyla ilgili çalışmaya başladık. İdari izinleri, arsa birleştirmeleri vs… Sonuçta belediyeyle olan ilişkiler ve ruhsat almak için gerekse, tabii bu arazi bize Milli Savunmadan geçmiş, onlarla olan görüşmeler… Kulübümüzün profesyonelleriyle birlikte bu meseleleri kısa zaman içerisinde hallettik ve nisan ayının başında yine Koç Grubuna ait ARK inşaatla maliyet + %5 şeklinde… %5 niye var? Maliye mutlaka bir kâr belirtilmesini istiyor yoksa maliyetine yapmayı Koç Grubu teklif etmişti. Ama %5 kârlılık mutlaka koymak zorundayız diye maliyet + %5 kârlılıkla ARK İnşaatla sözleşme yaptık. Bu sözleşmenin hemen akabinde müşavir firmamızı belirledik. Müşavir firmamız da Amerikan menşeili Turner diye bir firma vardır, belki bir kısmınız bilir. İş hayatım boyunca defalarca kendileriyle çalıştım. Son derece işin ehli bir firmadır. Onlar da maliyet kontrolünü yapacaklar. En düşük maliyetlerle tesislerimizi bitirmeye çalışacağız.
 
Son derece önemli bir tesis. Zira Samandıra tesislerimiz bundan sonra burada ve altyapıda olan sporcularımız burada eğitim almaya başlayacaklar. O bakımdan Fenerbahçe Futbol Akademisini çok önemsiyoruz, aynı zamanda Fenerbahçe’nin geleceği olarak da bakıyoruz. Oldukça büyük bir tesis. 7 tane futbol sahası var içinde. Ayrıca eğitim alanları da var. Komple bir tesis. Aşağı yukarı maliyeti 50 ila 60, 65 milyon Euro civarında olabilecek bir tesis. Neden bu kadar geniş aralıkta söylüyorum? Çünkü dolar ya da Euro’nun durumunun iki sene içerisinde nerelere gideceğini bilmiyoruz. Hep burada durursa 60-65’leri bulur. Euro 50’lere, 60’lara doğru giderse biraz daha ortalarda bitirme imkânımız olacaktır.
 
Bu tesisler başlamıştır. Gidip yerinde görebilirsiniz. ARK İnşaat şantiyelerini kurmuştur Kontrol teşkilatını bu hafta bitirdik. Önümüzdeki 10 gün içerisinde onlar da şantiyelerini kurup başlayacaklardır. ‘Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır’ derler. En kısa sürede burayı faz faz bitirmeye çalışacağız. En azından sahaların bir bölümünü yapıp Samandıra'daki tesislerimizi boşaltmaya çalışacağız. Tabii Samandıra’daki tesislerimiz de Kadın Futbol Takımımıza mı verilir ya da ne şekilde değerlendirilir o artık Yönetim Kurulu’nun ya da bizden sonrakilerin bileceği iş.
 
FENERBAHÇE KOLEJİ ARAZİSİ
 
İkinci tesis olarak Fenerbahçe Koleji’nin yerini söyleyebilirim. Kolej eğitim alanı. O eğitim alanı içerisinde de bir kolejimiz vardı fakat kolejimiz depreme dayanıksız çıktı. Bir yıkım raporu çıktı ve bunun üzerine tesis boşaltıldı, yıkım faaliyetlerine başlandı. Bu arsa ne olacak? Sonuçta 26 dönüm, şehrin de merkezinde oldukça değerli bir arsa. Ama eğitim alanı. Bunun Fenerbahçe’ye gelir getirici bir hale dönüştürmek için Çevre Bakanlığı’yla ciddi görüşmelere başladık. Aşağı yukarı 3-4 aydır görüşüyoruz. Görüşmelerimiz neticesinde almak üzereyiz. Onlar da bize son derece pozitif yaklaşıyorlar. Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde bu arsamızla ilgili daha geniş, güzel müjdeler verebileceğim. Şu an bina yıkılmaktadır, proses devam ediyor. Bizim de Çevre Bakanlığı’yla çalışmalarımız birebir devam etmektedir.
 
DEREAĞZI TESİSLERİMİZ
 
Dereağzı Tesislerimiz biliyorsunuz mabedimiz. 2000-2002 arasında Yönetim Kurulu Üyesiyken orada çok zamanım geçmişti. En son gittiğimde çok eskimiş ve yıpranmış şekilde bulduk. Sayın Başkan da ‘Buraya el atalım, yenileyelim.’ dedi. Zaten bir takım raporlar yapılmış. Deprem hepimizin gündeminde, deprem raporları var, bazı binaların güçlendirilmesi şart. O güçlendirmelerin yanında bazı binaların da yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu minvalde master proje yaptık. ‘Dereağzı’nı baştan aşağı yenileyelim.’ dedik. Sponsorlarımız marifetiyle yapacağımız bir faaliyet olacaktır bu. Voleyboldan başlayacağız. Hulusi Bey ‘Salonum yok.’ diye acele ediyor. Bir antrenman salonuyla başlayacağız. Bu antrenman salonunu yaptıktan sonra basketbol salonları, boks, masa tenisi, yelken ve küreğe geçeceğiz. En sonra sanıyorum futbol okullarının sahalarını bitireceğiz. Bunlar faz faz olacak çünkü orada hayat devam ediyor. Şu anda yemekhaneyi taşıdık. Yerini sporcularımızın daha uygun kullanabilmesi için başka bir alana dönüştüreceğiz. Yani Dereağzı’nda da ciddi bir çalışma yapıyoruz. Kadıköy Belediyesi’yle olsun, Çevre Bakanlığı’yla olsun, Vakıflar Genel Müdürlüğü’yle olsun… Hatta çarşamba günü Çevre Bakanlığı ve Kadıköy Belediyesi İl Müdürleriyle bakanlıkta toplantım olacak. Bu konuda çok yardımcı oluyorlar bize. Plansız bir iş yapmak istemiyoruz, kaçak bina yapmak istemiyoruz açıkçası. Her şeyiyle usulüne uygun, Fenerbahçe’ye yakışır, kimsenin arkasından bir şey söyleyemeyeceği planlı uygulamalar yapmak istiyoruz. Huzurunuzda onlara bir kere daha teşekkürü borç biliyorum. Hem Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Bey, hem de İl Müdürümüz Malik Ejder Bey bize çok yardımlarda bulunuyorlar.
 
KENAN EVREN LİSESİ ARAZİSİ
 
Kenan Evren Lisesi’nin çok uzun bir hikâyesi var. 25 sene evvel ben yönetimdeyken de vardı şimdi de var. Nihayet bitti ama Kasım 2024’te bitti. Tüm haklarını aldık. Biz seçildiğimiz zaman bile bizim değildi. Kasım 2024’te her şeyiyle bitti. 30 yıllık bizimdir. Daha sonra uzatılır mı bilmiyorum. Oraya bir proje yapabilme hakkını elde ettik. Burası bir ticari alan. Ticari alana yakışır bir proje çizdik. Buradan Fenerbahçe ciddi bir gelir elde edebilir, bu gelirle diğer inşaat faaliyetlerini yapabilir diye düşünüyoruz. Bir yandan gider merkezlerimiz var, geriye dönüşü olmayan yatırımlarımız var. Diğer yandan da kar merkezi olan, gelir merkezi olan projelerimiz var. İkisinin birbirini finanse edebileceği, bir açık oluşursa da bunu bizlerin tamamlayabileceği bir yapıda devam ediyoruz.
 
ATAŞEHİR ARAZİSİ
 
Ülker Spor ve Etkinlik Salonu yanında ciddi bir arsamız var. O arsamız da spor alanı. Orayla ilgili olarak gerek Cumhurbaşkanımızla gerek Bakanımızla gerek İl Müdürleriyle, Ataşehir Belediye Başkanımızla görüşmelerimiz devam ediyor. Kısa sürede güzel haberleri oradan da vereceğime söz veriyorum, ümit ediyorum. Sanıyorum onu da başarıyla geçeceğiz ve tüm bu projelerin geliştirmesini tamamlamış olacağız.
 
STAT PROJESİ
 
Hepinizin merak ettiği başka bir konu olduğunu da biliyorum. O da stat projesi. ‘Stat ne olacak?’ diye soracaksınız. Statla ilgili iki arkadaşımız Ankara’dan geldi. Biri mimarımız Adnan Aksu, stadın müellifidir. Biz 2000 yılında Adnan’la beraber çalışmıştık. Maraton kısmının yıkımında, yapımında Adnan’la beraber Hamburg stadına gitmiştik, stadın projelerini alıp aynısını uygulamıştık. İlk kez loca konseptini Hamburg’tan getirmiştik. Orası da 57 bin kişilik stattır. Kendisi şimdi bir sunum yapacak. Onun yanında çelik ve statik konusunda Ankara’nın değerli firmalarından olan Atak Mühendislik, Halit Bey nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi verecek.”
 
SEYİRCİ KAPASİTESİ 64160’A ÇIKACAK
 
Kürsüye gelen Mimar Adnan Aksu stat projesi neticesinde yapılacak değişiklikler ve stat kapasitesiyle ilgili bilgiler verdi. Aksu, “Birbiriyle ayrılmaz bütünlük içerisinde olan iki hedefimiz vardı. Kulübün de istediği buydu. Biri bu statta birçok uluslararası maçların da yapılabileceği bir büyüklüğe ulaşmaktı. Onun için seyirci sayısının arttırılması birinci hedefimizdi. İkinci olarak da bu değişen konfor koşullarına göre stadın daha sosyal, daha konforlu, giriş çıkışından boşalmasına, çevreyle bütünleşmesine kadar tekrar ele alınmasını ve tekrar öncü bir stat haline gelmesini hedefledik. Hem seyirci sayısını bir miktar arttırdık hem de dağılırken veya dolarken kimseyi rahatsız etmemesi için bir takım düzenlemeler yaptık.
 
Seyirci sayısını artırabilmemiz için kale arkası tribünlerimiz daha alçak, maraton ve Fenerium’un olduğu tribünler daha yüksek çünkü localar ilk yapılmaya başladığında çok rağbet gördüğü için biz bir kat daha loca yapmak için iki tarafı yükseltmiştik, kale arkaları alçak kalmıştı. Şimdi seyirci sayısını arttırmak için kale arkalarına ilave yapmak istedik. Bunu yapmak için de çatının havaya kalkması gerekiyor. Çatıyı havaya kaldırmak için de yeni bir yöntem bulduk. Çatıyı sökmüyoruz, sadece membranları söküyoruz ve tüm o ana kirişleri krikolar vasıtasıyla yukarı doğru kaldırıyoruz. Bu krikolar yurt dışından kiralanacak ve tüm çatı 6 metre yukarı kalkacak. Ondan sonra membran tekrar kurulacak.
 
Bu stadın vizyonu biraz da Avrupa Şampiyonası’nda belki final, yarı final oynanması düşünülerek yapıldı. Tüm UEFA, FIFA kriterlerine uygun hale getirildi. Bunlar 3-5 yılda bir değişiyor. İlk andaki koşullar şu anda yok. 2024 UEFA kriterlerine göre hazırladık.
 
Kale arkasında 4900’den 9800 seyirci artışı sağlıyoruz. Maraton ve Fenerium’da 2800’erden 5600 kişi sağlıyoruz. Bununla beraber köşelerde çatı kalktığı için boşluk oluyor direklerin olduğu yerde. 4 tane yeni VIP loca yaptık. Bu localar iki katlı 50’şer kişilik. Dışarıdan asansörü, merdiveni olan, bağımsız girişi olan localar. Şu anda otoparkın üstünde bir platformumuz var. O platformun üzerini tamamen kapatıyoruz. Tüm katları birbirine bağlayan ve spor temalı tesisler yapıyoruz. Üst kotta hafta sonları çevredeki insanların spor yapabilecekleri bir çatı bahçesi yapıyoruz. Bunun dışını bir kabukla kaplıyoruz.
 
Köşelerde 50’şerden 200 kişilik localar olacak. Ambulans ve araç girişinin olduğu köşelerde de seyirciler olacak. Toplamda 16 bin 160 seyirci ilavesi olacak. Bu şu anki stadım 3’te 1’i demek. Toplam seyirci sayımız 64160’a çıkacak.” dedi.
 
Atak Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Halit Levent Akbaş ise, “Stadı büyütebilmek için mevcut membranlı çatı kirişlerinin bir şekilde yükseltilmesi gerekiyordu. Bunu sökmek ve tekrar yerine koymak çok mümkün değil. Ama ilerlemiş teknolojilerle bunları biraz önce videoda seyrettiğimiz kriko sistemiyle her bir kulenin üzerinde yaklaşık 6 metre yukarı kaldıracağız. Bunu yapmadan önce de membranları sökeceğiz. Membranlarla birlikte yükseltmemiz mümkün değil. Yaklaşık 6 metre yükseldikten sonra bu çatıya gelecek rüzgar, deprem vs. yükleri de fark edecek. Şu anda stadın orijinal rüzgar yükleri dağılımını yapan firmayla çalışacağız, onlar da çok heyecanlandılar. Burada kaldırma işleri bölüm bölüm olacak. Her seferinde 30-40 cm ama tüm çatıyı yükselteceğiz. Bunu dünyada yapan, bu teknolojiye haiz bir Amerikalı bir İsveçli firmayla konuşuyoruz. Sistem olarak tüm ekipmanları kiralayacağız. Bir sürpervizör buradan gelecek kalan işleri de millî mühendislerimiz, işçi ve teknik elemanlarımız yapacak.
 
Biz eğer başlangıçta bu stadı 4 kulenin üstünde yükselen veya taşınan bir yapısal bir çelik, çatı olmasaydı tüm bu işlemleri yapma ihtimalimiz olmayacaktı. Bu bir ileri görüşlülük mü şans mı bilemiyorum. Büyük bir şans bu. Böyle olunca çatıyı hiç sökmeden yapabilme şansına sahibiz. Diğer konu da stadımızın altında ciddi bir zemin meselesi var. Zamanında 40-60 metre kazıklarla taşıtmıştık sistemimize. Allah’a şükürler olsun bugün 1 cm bile oturma, çatlama vs. yok. Yapımızın mevcut hali tamamen depreme dayanıklı. Bunun analizleri, yeni kodlara, yerçekimi ivmelerine göre tekrar kontrol ediliyor. Mevcut yapımızdan da ilave edeceğimiz tribünleri ve çatının sistemini de tamamen mevcut yapımıza zarar vermeyecek şekilde ikisini birbirinden ayırarak ve yeni deprem şartnamelerine göre tasarlıyoruz. Bununla ilgili yurt içi ve yurt dışı deprem uzmanları, profesörler, hepsiyle koordineli bir çalışma yapıyoruz. İnşallah en kısa sürede hayata geçireceğiz. İnşallah tüm Fenerbahçelilere ve memleketimize bu stat hayırlı ve uğurlu olur.
 
Tasarım da çok önemli. Mevcut bir yapıya ilave bir yapı oturtacağız. Zeminin durumu malum. İstanbul’un yapısal bakımdan hassasiyeti malum. Buradaki tasarım hizmetleri de ciddi zaman alacak. Biz de statta maç oynanırken tüm tasarım imalat işlerini bitireceğiz. Maçlar bittiği, sezon kapandığı zaman da tüm çelikleri stada giydirmeye başlayacağız. Bunun için de 4-6 ay gibi süreler olabilir her şey yolunda giderse.” diye konuştu.
 
Son olarak Adnan Aksu ile Halit Levent Akbaş, maç günleri stat çevresinde yaşanan trafik sıkışıklığının çözümü için stat çevresindeki yolun viyadük yapılabileceğini belirttiler. Akbaş, “Bağdat Caddesi maç günleri kapanıyor, sıkışık bir hale geliyor. Hem şikâyetlerden kurtulmak hem trafiğin akışını hem de stadın giriş çıkışını rahatlatmak için yolu viyadük yapmak. Henüz Belediye ve karayolları yetkilileriyle görüşmedim. Görüşmeler sürecek. O yol kot olarak yüksek geliyor, stadımızın altında yere iniyor. Yere inmesine gerek yok. Dümdüz devam edip Fenerium’un tavanından geçecek, altı bizim kullanım alanımız olacak. Taraftarlarımızın bir bekleme alanı gibi olacak.” diye konuştu.
 
2026 NİSAN’DA BAŞLAYACAK
 
Tekrar söz alan Asbaşkanımız Hamdi Akın, “4 tane kolonun üzerinde olması çok değerli. O dört kolona 4 büyük loca yapacağız 50’şer kişilik. Statik açıdan da çok önemli. Maratonu yıkıp yaparken alta ciddi kazıklar çakmıştık. Dayanıklılık gayet iyidir. Yıktıktan sonra başlatmış, projelerini yapmış sonra Yönetim Kurulundan ayrılmıştım. Benden sonra Nihat Özbağı devam edip yapmıştı. Onunla da istişare ettik. Varsa fazla bilgileri aldım. O zamandan beri kopmuştum.
 
Böyle bir şeye kavuşacağız. Başladık. Zor bir iş. 2000’lerdeki şartlar yok. Bir tarafı yıktık, 3 tribünle oynadık, orayı inşa ettik. Hem trafik olarak müsaitti, hem sosyal bakış olarak hem de finans olarak. Yapılar da betonarme yapılardı, kolayca yaptık. Şimdi o kadar kolay değil. Mevcut bir binanın üzerine çelik konstrüksiyon büyütmeler yapacağız. Bunların rüzgar tünellerinde ciddi testler olacak.
 
Ne zaman olacak bütün bunlar? 2026’nın nisanı gibi düşünüyoruz. O zamana kadar Karayolları’ndan olsun, İBB’den olsun, Çevre Bakanlığı’ndan olsun, en önemlisi Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan olsun izinleri almamız gerekecek. Gençlik ve Spor Bakanı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisiyle bu konu konuşuldu, kendisi hem arkasında olacağını, sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler. Bunlar bizim için çok değerli. O destekler ve yardımlar olmazsa bürokraside zaman içerisinde onlar kösteğe dönüşüyor ve ilerleyemiyoruz. İradenin mutlaka projelerin arkasında olması lazım. Bürokrasinin de ona göre kendisine yön verip işleri kolaylaştırması lazım. Bu bizler için son derece önemli. Bugün hiçbir şikâyetimiz yok. Bu yardımlaşmayı sağlamış durumdayız.
 
Nisan’da başlayıp 4 aya ihtiyacımız var. Tüm çelik konstrüksiyon dışarıda yapılacak. Diyelim ki imalatına ağustos ayında başlayacağız. Bunlar bir yerde depolanacak. Sonra krikolarla çatı kalktıktan sonra nisan ayından itibaren onları monte edeceğiz. 4 ay gibi görünen şey 1-1,5 sene sürecek belki. Montaj için 4 aya ihtiyacımız var. Büyük bir gelir kaybına uğramayacağız. İnşallah stadımızda maç yapılmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.
 
VEFA KÜÇÜK YÜZME HAVUZU
 
Son olarak Vefa Küçük Yüzme Havuzuyla ilgili bilgiler veren Asbaşkanımız Hamdi Akın, “Vefa Küçük Yüzme Havuzumuzla ilgili de çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Tüm proje çalışmaları başladı. Hem deprem yönüyle hem de sosyal mekanlarının baştan aşağı yenilenip pırıl pırıl bir tesis hediye edeceğiz. 1 Eylül’de başlayacağız çünkü ağustos ayında yüzme yarışları varmış, kiralanmış.” diyerek sözlerini tamamladı.


Basın Fotoğrafları