SÖZDE ŞİKE DAVASI

Prof. Dr. Köksal Bayraktar: Davayı sonuca götürebilecek önemli bir duruşmaydı

08 Temmuz 2015 Çarşamba 14:51

Başkanımız Aziz Yıldırım’ın avukatlarından Prof. Dr. Köksal Bayraktar, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama kararı doğrultusunda görülen davada 3. duruşma sonrasında FB TV’ye önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Köksal Bayraktar’ın konuşmasından derlediklerimiz şu şekilde: 

“Bugün davayı sonuca götürebilecek önemli duruşma yaşandı. Bundan önceki duruşmada bazı tanıklar çağrılmıştı. Bu tanıklardan sadece biri geldi ve daha önce ifadesi alınmayan Bülent Uygun sanık olarak ifade verdi. Dolayısıyla bütün ifadeler tamamladı ama bundan sonraki celseye eğer gelirlerse ki, gelmeleri tabidir ki; davanın sonuçlanması yönünden çok önem taşır. Tanıkların gelmesi bekleniyor. Ama bugünkü duruşma sonuca gidebilecek bir duruşma dememin sebebi de oydu. Mahkeme bundan önceki duruşmada hakem raporları, gözlemci raporları ve temsilci raporlarını istedi. Futbol Federasyonu'ndan yarım klasör tutarında, bu konuda belgeler geldi. Bu belgeleri incelediğimiz de ki; bunu biz bugün mahkemeye de dilekçe şeklinde verdik. Bu gelen raporlar incelendiğinde herhangi bir futbol maçı oynandıktan sonra ayrıntısına kadar sahanın ve futbol maçının incelendiği görülüyor. Yani bir futbol maçı galibiyetle beraberlikle mağlubiyetle bittikten sonra iş orada bitmiyor. Futbol federasyonunun görevlileri bizzat stadyumda bulunarak maç nasıl oynandı? Kural hatası var mı yok mu? Hakem hata yaptı mı yapmadı mı? Oyuncular ne tür hatalı hareketler yaptılar? Seyirciler ne gibi protestolarda bulundular ne gibi hareketler yaptılar? Ve saha içinde de kırma-dökme gibi hareketler cereyan etti mi etmedi mi gibi son derece ayrıntılı ifadeler görüyoruz.

Bundan biz savunma avukatları olarak, Sayın Aziz Yıldırım’ın avukatları olarak; şu sonucu çıkardık ve bu sonucu da mahkemeye verdik. Şayet bir şike olsaydı, şikeyi çağrıştırabilecek, akla getirebilecek bir olay olsaydı mutlaka bugün raporlarda çıkardı. Bunların hepsi isimsiz kahraman bana göre. Gözlemciler, temsilciler, hakemler bunu yazarlardı. Nitekim bir arkadaşımız zamanında Futbol federasyonu komisyonlarında görev almış ve başkanlık yapmış. Avukat Ali Rıza Dizdar, kalktı daha sonra dedi ki; ‘Efendim bazı maçlarda öyle hakem raporu, öyle temsilci raporu gelir ki, şu oyuncu şöyle gayrı tabi bir harekette bulunmuştur. Dolayısıyla insanın aklına çeşitli yorumlar getirebilecek hareketler olmuştur” şeklinde bir beyanla benim sözlerimi de tamamladı. Kamuoyuna şunu söylemek istiyorum; bugün gelen bu delil bundan önce de vardı ama dikkate alınmamıştı maalesef. Bugün gelen bu delil, bizim için çok önemlidir. Hakem raporunda, temsilci raporunda ve gözlemci raporunda şike olduğuna dair en küçük bir ibare olmadığına biz ileri de dayanacağız ve olmaması gerçekten ithamların ne kadar yersiz ve doğru olmadığını göstermektedir. 

İkinci bir kronu var. Türkiye Futbol Federasyonu’nun statüsü ile ilgili. Mahkeme Türkiye Futbol Federasyonu’nun statüsü’nün incelenmesini istemişti ve bir bilim adamı öğretim üyesinin bu konuda bir raporu var. Bu rapora göre TFF kamu kurumu değildir, TFF bir özel hukuk tüzel kişisidir. Dolayısıyla şikenin dışındaki bu imtihanların sorularının çalınması dışarıya aktarılması ithamlarını da bu bilir kişi raporu çok değiştirecektir. Biz gene yargılamanın önceki aşamalarında şunu söyledik. Bu ses kayıtları hukuka aykırıdır. Şimdi yine aynı şeyi söylüyoruz ama hukuka aykırı olan ses kayıtları bize savunmaya verilmemiştir dahi. Biz neyin söylenip neyin söylenmediğini bilmiyoruz. İthamın ne olduğunu bilmiyoruz. Böyle bir yargılama olmaz demiştik. Mahkeme büyük bir isabetle ses kayıtlarının istendiği takdirde avukatlara da verilebileceğini söyledi. Önemli bir konu. 

Bugünkü duruşmaya Sayın Aziz Yıldırım hem işlerinin yoğunluğu hem de olağan bir duruşma olması bu nedeniyle katılmadı. Bir çeşit ara duruşmasıydı. Aynı şekilde Sayın İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu da duruşmaya katılmadılar. Duruşma da 18 Eylül tarihine ertelendi. O duruşma için şu önemli nokta var. Hakim ve heyet açıkça savcıya ‘mütaalanızı verebilirsiniz’ dedi. Bu artık yavaş yavaş tünelin ucunun göründüğünü gösteriyor."

 

Haberin diğer fotoğrafları

/