Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Fethi Pekin, Fenerbahçe Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda yapılan Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurul Toplantımızın açılış konuşmasını yaptı ve tüzükte değişen maddelerle ilgili bilgiler verdi:
Sayın Başkan, Sayın Yüksek Divan Kurulu Başkanımız, Değerli Kongre Üyeleri, Değerli hazirun ve ekranları başında bizleri izleyen kıymetli Fenerbahçe taraftarımız. Hepinize hoş geldiniz diyor, genel kurulumuzun açılışını yapıyorum.
Bildiğiniz gibi çok çok önemli iki gündem maddemiz var. Bunlardan ilki Tüzük değişikliği. Bu hususta birçok mecrada ve yayın organlarımızda çeşitli tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri yürütmüştük.
İkinci gündemimiz de Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nin isminin “Atatürk Stadyumu” olarak değiştirilmesi konusunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesidir. (Üyelerimiz ayakta alkışladı)
Takdir edeceğiniz gibi tüzük değişikliği teknik ve hukuki bir konu. Hal böyle olunca da hem geçmiş tüzük değişikliğine dair genel kurullardaki tecrübesi hem de avukat ve hukukçu olması sebebiyle mesleki tecrübesine istinaden Sayın Vefa Küçük’ten divan başkanlığı yapması konusunda bir ricada bulunduk. Kendisi de sağ olsun bu ricamızı kırmadı.
Değerli Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Sayın Uğur Dündar’a da yaklaşımından dolayı teşekkür ediyor, Vefa Bey’e yapacağı katkılardan dolayı şimdiden şükranlarımızı sunuyoruz.
Tüzük değişikliği ile başlarsak, daha önce de vurguladığımız gibi, gerek 26 Nisan 2022 tarihinde yasalaşan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, gerek UEFA tarafından “financial fair play” olarak ortaya konan standartlar, gerekse AİHM kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini teminen 5894 sayılı TFF Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanu’nda yapılan değişiklikler, kulüplerin kurumsallaşması, yönetim ve organizasyonda şeffaflık, mali disiplin, kontrol mekanizmalarının sıkılaştırılması gibi bazı zorunlu tedbirlerin alınmasını gerektiriyordu.
Tüm bu gelişme ve değişimler karşısında, elbette Fenerbahçe’nin de mevcut tüzüğüyle ilerlemesi, değişikliklere kayıtsız kalması düşünülemezdi. Daha önce de vurguladığımız gibi biz zaten 2018’den bu yana, hukuk departmanımız başta olmak üzere, ilgili birimler ve danışmanlarımız ile tüzük tadili için yoğun çalışmalar yürütmekteydik.
Çalışmamızın temel amacı; bir yandan spor endüstrisindeki gelişmeleri yakalamış, şeffaf, modern, çoğulcu demokrasi temelli, sade ve anlaşılır bir metin oluşturmak, diğer yandan da getirilen mali ve hukuki kriterlerle uyumlu, teknik gereksinimleri karşılayan bir yapı ortaya koymaktı.
Öncelikle sadece teknik anlamda Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’nin tüzel kişiliğini yansıtan bir metin olmasından ziyade, tüzüğün Fenerbahçe’nin genel kimliği ve ruhunu temsil eden bir yapıda olmasına odaklandık.
Elbette, kulübün Atatürk ilke ve inkılaplarından sapmayacağı vurgusu çok açık bir şekilde korunuyor ve akabinde kulübün genel faaliyet alanını açıklıyoruz. Kulüp armamızdaki sembollerin anlamlarının açıklanması akabinde, üyelik şartlarındaki değişikliklere yer verdik.
Kulübümüzün mevcut üye analizi üzerinden geçmek istiyorum. Kulübümüzün tam üye sayısı 59.752. Kongre üyelerimizin %10’u YDK üyesidir. Temsilci üye sayımız 9.971’dir. Oransal olarak toplamın %17’sidir. Kongre üyesi de 49.781’dir ve toplam sayının %83’üdür.
Mevcuttaki 59.752 üyemizin %77’si aktif, %23’ü askıdadır. Üyeliği askıda olanların %96’sının aidat borcu, %4’ünün ise giriş ücreti borcu bulunmaktadır.
Kongre üyelerimizin üyelik türünde çoğunluk %62 bireysel, %19 üye çocuğudur. Dışarıdan üye sayısı toplam 30.732, üye çocuğu 9316, üye eşi 3022, temsilci üyelikten geçiş 3.275, sporcumuz 1.129, kontenjan üye 1097, diğerleri de 1270’dir.
Üyelerimizin %24’ünün aidat borcu bulunmaktadır. Bu Fenerbahçemize yakışmayan veridir. Aidat borçlarının toplamı 13.252.000 TL’dir. Bu bedelin %55’i kongre üyelerine 7.388.700 TL, %45’i temsilci üyelere aittir. Yaklaşık 6.000.000. Kongre üyelerinden hazirun listesinde yer alan kişi sayısı 37.726’dır.
Bugün yapacağımız tüzük tadil metninin kabulü durumunda, yeni metinimizde 3 yıl ve daha fazla aidat borcu olan kongre üyelerinin üyelikten çıkarılmasını öngördük. Bir iyi niyet göstergesi olarak da kendilerine üç ay süre vereceğiz. Borçlarını ödesinler, bu kulüpten çıkarılma hiçbir Fenerbahçeliye yakışmaz.
Temsilci üyelerle ilgili konuşmak istiyorum. Aslında proje olarak son derece güzel bir hayal. 1 milyon üyeye ulaşmakta sanırım Fenerbahçe’ye mümkün olurdu. Fakat proje belki uygulanmasından belki de başka aksaklıklardan amacına ulaşamamış. Bu proje kapsamında temsilci üyeler oldu. 2014 yılından beri temsilci üyelik var. Rakam 10 bine gelmiş bunlarından yarıdan fazlası aidat borçlu. Bu üyelerin bir çoğu ilk üye olduklarında senetle borçlandırılmak suretiyle üye yapılmış. Üye giriş ücretlerinin tamamını ödemeden temsilci üye sıfatı kazanmışlar. Teminat olarak da kulübe senetler vermişler. Bu senetlerin hiçbirisi ödenmedi. Arşivde duruyor. Tesislerimizle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Siz değerli kongre üyelerimizden gelen yoğun talep ve şikayetler doğrultusunda temsilci üyelerin en nihayetinde kaldırılmasına karar verdik. Bugün hep beraber bunu da oylayacağız.
Bu meyanda kulübümüz için temsilci üyelik ve şubelerin tamamıyla kaldırılmasını öngördük. Tabii mevcut temsilci üyelerin durumuyla ilgili geçici düzenlemelere yer verdik. Örneğin kongre üyeliliğine geçmek isteyenler için çeşitli imkanlar yer alıyor.
Kongre üyeliği için getirilen şartları ve kriterleri biraz ağırlaştırdık, ancak sayı bakımından herhangi bir sınırlama yok. Bu hususta zaten hassasiyeti tartışmasız olan ve bir sivil toplum örgütü gibi çalışmakta olan kulübümüzün özellikle kadına, çocuğa ve diğer canlılara yönelik şiddet eylemlerinden sabıkası olanlara üyelik açmayacağını ve bu duruşumuzdan da taviz vermeyeceğimizi vurgulamak istiyorum.
Benzer şekilde, üyelik başvurusunda referans gösterilen üyelere ilişkin de bazı kriterler getirdik. Niye getirdik, üye ilişkilerinden bazı bilgiler istedik. Karşımıza şöyle rakamlar çıktı. Bir kongre üyemiz dört bin küsur kişiye referans olmuş. Bir kongre üyemiz iki bin küsur kişiye referans olmuş. Başka bir kongre üyemiz bin küsur kişiye referans olmuş. Bu hayatın olağan akışına aykırı. Bunu sınırlandırdık. Örneğin referans olacak üyenin en az beş yıllık kongre üyeliği bulunması ve disiplin cezası almamış olması gibi şartlar öngördük. Bunun yanında, özel giriş ücreti ödeyerek üye olunması hususunda sporculara, üye eş ve çocuklarına, Fenerbahçe eğitim öğretim kurumlarında öğrenim görenlere ilişkin düzenlemeler mevcut. Geçmişte maalesef bu özel giriş ücreti olanağı biraz olsa da kötüye kullananlar oldu. Örneğin bir Fenerbahçe kurumuna kayıt yaptırıp üyelik aldıktan sonra kayıt sildirme gibi uygulamalar gördük. Benzer kötüye kullanımların ve muvazaalı işlemlerin sıkı takibi, denetlenmesi ve yaptırım uygulanması için düzenlemeler getirdik.
Üye giriş ücretlerindeki ve aidatlardaki yıllık artışlara da düzenleme getirdik ve aidat artışlarında 12 aylık ÜFE-TÜFE ortalamasının yarısının esas alınmasını öngördük. Bu her yıl Yönetim Kurulunun siz Genel Kurula gitmeden maksimum yapabileceği artış oranı. Bunun üzerinde bir artış yapmak isterse yine sizin huzurlarınızda oylanmak suretiyle yapılabiliyor. Bunun altında da Yönetim Kurulunun artırım yapması mümkün, ya da hiç yapmaması.
Bunun dışında, genel kurulun yapılışına ve kurulların görev sürelerine yönelik değişiklik önerilerini değerlendirdik. Başkanlığa, yönetim kuruluna ve denetim kuruluna aday olacak kişilerin bildirimine ve ilanına ilişkin değişiklik önerilerini de kapsama aldık. Kulüp organlarının oluşum ve işleyişine, toplantı düzenine ve yeter sayılarına ilişkin hükümler mevcut. Nadir olmakla birlikte gizli toplantı yapılması imkân ve ihtimaline de belli şartlar altında yer verdik.
Yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurullarında kulübe maksimum fayda sağlanması adına uzmanlık üzerinde durduk. Özellikle hukuki ve mali konularda uzmanların kurullara katılımını çok önemsiyoruz. Ayrıca genel anlamda Tüzük maddelerini herkesin rahatlıkla anlayabileceği bir yalınlıkta kaleme almaya özen gösterdik.
Tabii başta söylediğim gibi 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu da birçok yenilik getirdi. Örneğin elektronik genel kurul yapılması, muhasebesel borçlanma sınırlamaları, spor anonim şirketleri kavramı gibi. Bunları karşılayacak hükümlere yer verdik.
Neticede, kulübümüz ihtiyaçlarını karşılamak ve mevcut tıkanıklıkları gidermek amacıyla başlattığımız tüzük metni tadil çalışmaları, Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile birlikte zorunluluk haline de geldiğinden, uzun soluklu bir süreç neticesinde sonuçlanmış bulunuyor. Tüzük tadil çalışmaları kapsamında desteğini gösteren herkese teşekkürlerimizi sunuyor, katkı sağlayan her türlü görüş, öneri ve yorum paylaşan Fenerbahçeliye minnettar olduğumuzu belirtmek istiyorum.
İkinci gündem maddemiz ise biliyorsunuz Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompeksi’nin isminin değiştirilmesi ve bu hususta Yönetim Kurulu’na yetki verilmesidir.
Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bu değişikliğin hayata geçirilmesinin sembolik ve manevi bir anlamı olduğu kadar, tüzüğümüzde de açıkça vurguladığımız gibi Fenerbahçe’nin Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılığının perçinlenmesi bakımından, çok anlamlı olduğunu düşünüyor ve takdirlerinize sunuyoruz.
Sözlerimi bitirirken, Kulübümüzün anayasası niteliğinde olan ve uzun süren çalışmalar neticesinde meyvelerini veren tüzük değişikliğine ve stadımızın isminin “Atatürk Stadyumu” olarak değiştirilmesi konusunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesine ilişkin genel kurulumuzun tüm camiamıza hayırlı olmasını temenni ederim.
Basın Fotoğrafları