Milli Mücadelenin Yüzüncü Yılı etkinlikleri kapsamında "Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine" Milli Mücadele ve Futbol konulu panel düzenlendi.
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Spor Tarihi Araştırmaları Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen panelde Kulübümüzü, Yönetim Kurulu Üyemiz Can Gebetaş temsil etti.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Büyük Taarruz’un harekat planını ordunun komuta kademesine aktarmak için organize ettiği toplantıyı düşman istihbarat teşkilatından gizlemek amacıyla 28 Temmuz 1922’de Akşehir’de düzenlendiği futbol maçının 100. yıl dönümünde gerçekleşen panelde dönemin siyasi, askeri ve sportif atmosferi ve milli mücadele kahramanı sporcular anıldı.
Yöneticimiz Can Gebetaş: Fenerbahçe Spor Kulübü olarak paneli 1959 yılı öncesi futbol tarihinin araştırılmasının başlangıcı için de önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz
Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nun ev sahipliği yaptığı panelde bir konuşma yapan Yöneticimiz Can Gebetaş, "Yüzyılın Maçından Yüzyılın Zaferine" Milli Mücadele ve Futbol Panelinin, 1959 yılı öncesi şampiyonlukların da araştırılması adına dönüm noktası olduğunu belirtti. Yönetim Kurulu Üyemiz Can Gebetaş, panelde şu açıklamalarda bulundu:
“Bu panelin neyi tanımladığını anlamamız açısından bizim 1959 yılı öncesi şampiyonluklarımızı da bize bu hakları kazandırması açısından önemli dönüm noktalarından biri olarak görüyoruz. Keza biz Türkiye Futbol Federasyonu’na da başvururken kısa bir süre içerisinde bu kararın çıkmasını beklemiyorduk. Oraya da çeşitli ziyaretlerde belirttiğimiz çok önemli bir konu vardı. Bizler bu konunun özellikle kamuoyu nezdinde tartışılmasını, çok değerli tarihçi hocalarımızın, bilim insanlarının, çok değerli hukukçuların bir araya gelerek oluşturduğu komisyonla detaylıca incelenmesini isteyerek bir karara bağlanmasını talep ve arzu etmiştik. 6 Mart 2021’deki ilk dilekçemizi vermemizin üzerinden 1,5 yıl geçmiş olmasına rağmen bu yönde bir komisyon kurulmadı. Bu konuyu niye vurguluyorum? İstediğimiz, bu tarz panellerle Cumhuriyet tarihi ve Milli Mücadele döneminde futbolun nasıl şekillendiği, futbolun o dönem ülkemiz ve milletimiz açısından ne kadar zor şartlar altında önemli bir bulgu olduğunu gösterebilmek. Aslında Türkiye Futbol Federasyonu’ndan da istediğimiz geniş çaplı bir futbol tarihi araştırmasını bir komisyon kurularak değerli hukukçularla, tarihçilerle karar verilmesiydi. Bu anlamda mutlaka çok önemli bir maçın 100. yılında Milli Mücadele ve Futbol için bir araya geldik ama futbol tarihine ışık tutacak değerli bir çalışma olarak görüyoruz. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak da 1959 yılı öncesi futbol tarihinin araştırılmasının başlangıcı için de önemli bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Çok değerli hocalarıma ve bu paneli düzenleyen organizasyon komitesine de bu bağlamda hem şahsım hem de Fenerbahçe Spor Kulübü adına çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Akşehir’den gelen değerli misafirlerimize bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Gönül isterdi ki bu maçın önemini 100. yılında Akşehir’de de bir futbol maçıyla organize ederek analım. Bu yönde kulübümüze talebiniz de oldu, bir müddet sizi bekletmek durumunda kaldık. Geç dönüşümüz için kusura bakmayın. Futbol takımımızın maç takvimi belli değildi ama Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarına erken başlayacak olmamız bu organizasyonu yapmamızın önünde bir engel teşkil etti. Ama Fenerbahçe Spor Kulübü olarak her daim bu ve bunun gibi konularda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyacağız.”
Panelde; Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Okan Yeşilot, Doç. Dr. Akif Pamuk, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Kolay, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Alihan Limoncuoğlu, Dr. İbrahim Kaçmaz ile Tarihçi-Yazar Emel Engin, Spor Tarihi Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kenaroğlu ve Karşıyaka Spor Kulübü Tarih ve Müze Kurulu Üyesi Araştırmacı – Yazar Bedri Cumhur Doğu konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin sonunda Marmara Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Vahdettin Engin, katılımcılara teşekkür plaketi takdim etti.
Organizasyonun ardından Fenerbahçe TV’ye değerlendirmelerde bulunan Yöneticimiz Can Gebetaş, düzenlenen panelle ilgili, “Özellikle ilk bölümü literatüre de katkısı açısından çok önemli bilgilerin tartışıldığı ve konuşulduğu bir bölümdü. Milli Mücadele döneminde futbol deyince Fenerbahçe’nin o dönem hem cephede şehit olan oyuncuları hem de Milli Mücadeleye katkı vermek için General Harrington Kupası da başta olmak üzere ortaya koyduğu mücadele ve Anadolu’ya silah kaçırdığı dönemler hemen akla geliyor. Tabii ki diğer spor kulüplerimizin de çok önemli ve değerli katkıları var Milli Mücadeleye ama burada Fenerbahçe özelinde ayrı bir parantez açmanın gerekliliğini bugünkü panelde de hep birlikte görmüş olduk.” açıklamasını yaptı.
1959 yılı öncesi şampiyonluklarımızla ilgiliyse Gebetaş, “Bizim Fenerbahçe Spor Kulübü olarak 1959 yılı öncesi şampiyonluklarımızla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu’na bir başvurumuz vardı. Bu başvuruyu gerçekleştirirken kısa sürede bir karar alınmasını elbette beklemiyorduk. Ama bizim beklentimiz ve öncelikli talebimiz bu konunun spor tarihçileri ve spor hukukçuları tarafından kurulacak bir komisyonla detaylı bir şekilde araştırılarak bir komisyon raporu hazırlanması, bu konuyla ilgili olarak Fenerbahçe Spor Kulübü’nün davet edilmesi, bizim düşüncelerimizi ileri sürmemiz, farklı görüşler varsa onların dahil edilmesi şeklindeydi. Bugün burada yaratılan atmosferde çok değerli spor tarihçilerinin bu konuyu tartışmaya açmasını bizim 1959 yılı öncesi şampiyonluklarımızdaki taleplerimizin de haklılığının ilk adımı gibi düşünüyorum. Bu anlamda da Fenerbahçe Spor Kulübü olarak hem literatüre katkısı olması hem de Türk futbol tarihi, Türk spor tarihinin şekillenmesi açısından önemli görmekle birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü adına da 1959 öncesi şampiyonlukların talebindeki haklılığını göstermesi açısından da önemli bir ilk adım gibi konumluyorum.” ifadelerini kullandı.
Basın Fotoğrafları