KULÜP

CAN BARTU'YU STADIMIZDAN TÖRENLE UĞURLADIK

13 Nisan 2019 Cumartesi 11:58

Kulübümüzün tarihinde çok önemli bir yeri olan, adı Fenerbahçemiz ile özdeşleşmiş efsanemiz Can Bartu için Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde bir tören düzenlendi.

Törene, Bartu ailesinin fertleri ve yakınlarının yanı sıra Başkanımız Ali Koç, Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile Profesyonel Futbol Takımımızın teknik heyet ve oyuncuları, diğer şubelerimizden sporcu ve yöneticiler, eski sporcularımız, kulüp çalışanları, spor, siyaset ve basın dünyasından isimler ile Can Bartu’nun sevenleri katıldı. Ayrıca çok sayıda taraftarımız tören için Fenerium Alt tribünündeki yerini aldı.

Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da törene katıldı. 

Can Bartu’nun üzerinde Türk bayrağı ve Fenerbahçe bayrağına sarılı cenazesi, Futbol A Takımımızın oyuncularının omuzlarında Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nin çimlerinin üzerine getirilmesiyle tören başladı.

Can Bartu için yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ve sonrasında İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunmasının ardından törende ilk olarak Can Bartu’nun kızı Gülfer Arığ konuştu.

Gülfer Arığ: Fenerbahçe’yi Fenerbahçe yapan yaşayan bir efsaneyi tanımanın ve yanında olmanın her zaman gururunu yaşadım

Gülfer Arığ, “Tarifsiz bir acı yaşıyoruz. Ailemiz, Fenerbahçe camiası ve Türk sporu için büyük bir kayıp. Acımıza ortak olan herkese ailesi olarak teşekkürlerimizi sunarız. Can Bartu gibi çok özel bir isimle Fenerbahçe’yi yaşamak, ondan bu büyük camiayı dinlemek benim için paha biçilmez bir duygu oldu. Fenerbahçe’yi Fenerbahçe yapan yaşayan bir efsaneyi tanımanın ve yanında olmanın her zaman gururunu yaşadım. Onu anlatmaya burada zaman yetmez. Bıraktığı hatıralar benim için ebedi kalacak. İyi ki Türk sporunun ve Fenerbahçe’nin efsanesi benim babam olmuş. Sevgisini ve şefkatini bize yaşattığından dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum. Annem Güler Bartu’ya efsanemize gösterdiği aşk, sevgi ve saygı için son gününe kadar gösterdiği ilgi ve desteği için sonsuz teşekkür ederim. İslam Çupi bir sözünde, ‘Can Bartu bir Fenerbahçe orijinalidir’ demiş. Evet, o Fenerbahçe’yi yaşadı ve Fenerbahçe’si için yaşadı. Bizler de bir gün öleceğiz ama Fenerbahçe yaşayacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kemal Kılıçdaroğlu’na, Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük’e, Başkanımız Ali Koç’a ve yönetimimize, eski başkanlarımızdan Aziz Yıldırım ve yöneticilerimize, siyaset ve spor dünyasından başsağlığı dileyen, babamı sahiplenen herkese, sporcularımıza, kulüp çalışanlarımıza ve taraftarlarımıza hep yanımızda oldukları ve sonsuz destekleri için annem ve kendi adıma teşekkürlerimi sunuyorum. Allah’tan Can babama rahmet diliyor, mekanının cennet olmasını istiyorum. Yarınki derbiye hitaben son bir cümleyle konuşmamı bitirmek istiyorum. Lütfen yarın Mehmetçik Basri, Lefter Küçükandonyadis, Can Bartu gibi layık olun bu taraftara.” ifadelerini kullandı.

Güler Bartu: Her zaman yanımızda olan tüm Fenerbahçe camiasına sonsuz teşekkürlerimi iletirim

Ardından konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Can Bartu’nun eşi Güler Bartu, “Ben 21 yıllık hayat arkadaşımı, can yoldaşımı, eşimi kaybettim. Bu 21 yıl boyunca bana yol gösterdi, akıl verdi. Bazen güldük bazen ağladık bazen de tartıştık. En son köpeğimizin adını ‘Top’ koymak istediğinde tartıştık. Can, “Ben hayatımı toptan kazandım. Köpeğimin adı da ‘Top’ olacak.” dedi. Biz, dün oğlumuzun Top’un babasını kaybettik. Şimdi dönüp baktığımda Can bana çok güzel anılar bıraktı. Dün anladım ki bu güzel anılarla beraber bana çok güzel ve çok asil dostlar ve arkadaşlıklar da bırakmış. Bizi arayarak taziyelerini ileten Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Binali Yıldırım’a ve tüm bakanlarımıza, dün evimizde bizi yalnız bırakmayan Kemal Kılıçdaroğlu’na, Ekrem İmamoğlu’na, Şerdil Dara Odabaşı’na, Başkanımız Ali Koç’a, eski başkanlarımızdan Aziz Yıldırım’a ve her zaman yanımızda olan tüm Fenerbahçe camiasına sonsuz teşekkürlerimi iletirim.” dedi.

Volkan Demirel: Çubuklu için yaşayanlar asla ölmez​

Çok üzgün olduğunu belirten Futbol A Takımımızın kaptanı Volkan Demirel, “Çok üzgün olduğunu belirten Futbol A Takımımızın kaptanı Volkan Demirel, “Fenerbahçe formasını hem futbolda hem de basketbolda başarı ile taşıyıp onurla ve gururla temsil eden efsanemiz can Bartu’yu, Can ağabeyimizi kaybettik. Bartu ailesinin, Türk sporunun ve hepimizin başı sağ olsun... Can ağabeyimizin kulübümüzün ve Türk futbol tarihinde hepimizin kalbinde çok özel bir yeri var ve Fenerbahçe var olduğu sürece de hep kalbimizde yaşayacak. Çubuklu için yaşayanlar asla ölmezler. Ve biz de Can ağabeyi hep yaşatacağız. Can ağabeyin bizlere emaneti olan bu formayı her zaman başımızda taşıyacağız.” diye konuştu.

Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük: Can Bartu yeni nesillerin de aynı isimle ileride uzun bir hayat sürecekleri sembol bir isim

Daha sonra kürsüye gelen Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, “Sayın Bakanım, değerli vekiller, başkanlar, taraftarlar, sporcular, camiamızın önde gelen mensupları ve Can Bartu’nun değerli aile mensupları. Böyle bir günde bu statta Can Bartu’yu anmak ve cenazesini öğle namazından sonra kaldırmak üzere buradayız. 1952 yılından beri İstanbul’da yaşadım ve büyüdüm. Ben Cihatları, Lefterleri, Fikretleri, Canları ve daha nicelerini seyretme bahtiyarlığına ulaştım. Can Bartu ismini saydığım diğer rahmetliler gibi sadece Fenerbahçe’nin değil Türk sporunun ve Türk sporuna güç veren bütün kulüplerin saygı duyduğu, önünde hürmet ettiği insanlar ve futbolculardı. Can Bartu’yla beraber oynayan bazı eski futbolcularımızı görebiliyorum. Allah onlara uzun ömür versin. Kendisi futbol değil basketbol da oynamış bir büyüğümüzdü. Kendisi ile basketbol oynamış o dönemin bazı basketbolcuları da halen hayattalar, onlara da uzun ömürler diliyorum. Can Bartu Türk toplumunda Can ve Bartu olarak ismi verilen sembol bir kişiydi. Benim 10 yaşında bir torunum, biz de O’na Can ismini verdik. Dolayısıyla Can Bartu yeni nesillerin de aynı isimle ileride uzun bir hayat sürecekleri sembol bir isimdi. Bugün burada O’nun önünde saygı ve sevgiyle eğiliyorum. Hepinize hürmetler ediyorum.” şeklinde konuştu.

Başkanımız Ali Koç: Acımızın tarifi yok. Türkiye’nin başı sağ olsun

Ardından kürsüye gelen Başkanımız Ali Koç ise, “7 sene sonra bir efsanemizi daha uğurlamak için hep beraber buradayız. Efsanemiz Can Bartu’yu son yolculuğuna uğurladığımız bu üzüntülü günümüzde bizleri yalnız bırakmayan ve acımızı paylaşan herkese kulübümüz adına teşekkür eder, hepinizi saygıyla selamlarım. Bugün törenimize devletimizi temsilen teşrif eden iyi bir Fenerbahçeli olan Gençlik ve Spor Bakanımıza, burada bulunan devletimizin tüm temsilcilerine hem kulübüm hem de Bartu ailesi adına teşekküre derim. Bununla beraber vefat haberi geldiğinden itibaren üzüntümüzü hem aileyle hem de kulübümüzle telefonları, mektupları ve fakslarıyla paylaşan herkese de ayrıca teşekkür ediyorum.

Örnek kişiliği, asil duruşu, müthiş zekası, beyefendiliği, lafını esirgemeyen dobra karakteri, kendine has giyim stili, sıra dışı hikayeleri, eşsiz başarıları ve temsil ettikleriyle beraber, her şeyden öte iyi insanlığı ile efsane olmuş, adını altın harflerle tarihimize yazdırmış bir değerimizi, çok büyük bir Fenerbahçeliyi kaybettik.
Acımızın tarifi yok. Hem Fenerbahçe Spor Kulübü camiasının hem de Türkiye’nin başı sağ olsun...

Çoğumuz daha doğmadan hem İtalyanları sarsacak denli dünyalı hem de herkesten daha yerli ve milliydi. Ona hayran büyüyen nesiller, onun adını taşıyan nesillere dönüştü. Ona duydukları sevgi ve saygılarından dolayı tuttukları takımdan bağımsız kimi aileler oğullarına Can ya da Bartu ismini, kimi aileler de bir oğluna Can, diğer oğluna Bartu ismini verdiler. Türk spor tarihinde böyle sembol olmuş kaç sporcu var. Milyonları Fenerbahçe aşkıyla buluşturan kahramanımız, Can Bartu’muzu bundan sonra gelecek nesillere aktarmak şimdi bizlerin sorumluluğunda...

Spora ilk adımını 1949 yılında Fenerbahçe Genç Erkek Basketbol Takımı ile atan efsanemiz, İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları yaşayan kadronun en önemli parçası oldu.

Edirnespor-Fenerbahçe maçında Fenerbahçemizin futbolcusu eksik olunca basketbol takımından futbol takımına alınarak bu kutsal formayı iki branşta birden başarıyla giyen ilk sporcu oldu.

İyi ki giymiş, iyi ki Fenerbahçeli olmuş...

1955 - 61 ve 1967-70 yılları arasında Çubuklumuzu terleten Can Bartu, Fenerbahçe’miz ile 4 lig şampiyonluğu yaşadı, 28 kez milli oldu.

Can Bartu kutsal formamızı 326 kez gururla taşıdı. Olağanüstü sol ayağı ve tekniğiyle 162 gol kaydetti. 24 Mart 1957 tarihe geçen bir gün. O gün öğlen Beşiktaş ile oynanan maçta 2 gol atarak, akşam ise Galatasaray ile oynadığımız basketbol maçında 32 sayı atarak bir günde iki farklı branşta derbi galibiyeti yaşayan ilk, tek ve muhtemelen de son sporcu oldu.

Türk Milli takım formasını hem basketbol hem de futbolda giyen ilk ve tek sporcu unvanına sahip efsanemiz, başarılarını uluslararası arenaya da taşıdı, İtalya’nın Fiorentina, Venezia ve Lazio takımlarının formalarını 6,5 sene giydi.

Sinyor’umuz, 1962’de UEFA Kupa Galipleri Kupası finalinde forma giyen ilk Türk futbolcu olmuştur.

Şimdi ona veda ediyoruz ve biliyoruz ki artık aramızda olmasa da her zaman kalplerimizde yaşayacak.

İnsanoğlu var oldukça efsaneler ölmez. Kulübümüzün tarihinde ve formamızda adının yazması, bizim için kelimelerle anlatılamayacak bir gurur, tarifi olmayacak bir onurdur.

Ne şanslıyız ki Can Bartu’yu tanıyan nesilden olduk, onu gördük, onunla büyüdük. Ne güzel ki adının geçtiği bir marşa sahip olduk.

Ve ben çok şanslıyım ki Fenerbahçemizin çatısı altında onunla birlikte kulübümüz için ter dökmek bana nasip oldu.

Bugün bir efsaneyi, tarihimizin en kıymetli isimlerinden birini uğurluyoruz. Halbuki yarın oynanacak derbi maçını omuz omuza beraber seyretmeyi planlamıştık. Kendisine bu fikri götürdüğüm zaman, ‘Bekle bakalım, Ankaragücü maçı geçsin, o maçı Fenerbahçe TV’de yorumlayayım sonra da maça hep beraber gideriz’ demişti. Maçı oynadık, haftalar sonra FBTV2de yorumlarını yaptı. Allah’ın takdiridir ki yarın maçı hep beraber izlemek yerine bugün bu tören için buradayız. Keşke, Fenerbahçemizin maçını birlikte izleyebilseydik, keşke onun desteği yarın bizimle olabilseydi... Yarın 50 bin Fenerbahçeli burada, milyonlar da bulundukları yerlerde Can Bartu’nun yerine Fenerbahçe’nin yanında olacak! Büyük Fenerbahçeli gözün arkada kalmasın. Bu çocuklar, bu taraftar yarın ki derbi maçını senin için oynayacak, senin için kazanacak.

Bu tarih, bu kulüp, bir Can Bartu daha göremeyecek ama büyük Fenerbahçe ailemiz onu asla unutmayacak, her daim yaşatacaktır.

Adını öğrenerek büyüyecek, bu kutsal formayı taşıyacak binlerce sporcumuz seni her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacak, her zaman örnek alacaklar.

Fenerbahçe var oldukça sen de bizimle var olacaksın. Çok sevdiğin Fenerbahçe’n ve her zaman gururla taşıdığın Çubuklu forman bizlere emanet.

Bizlere hakkını helal et.

Tüm camiamız ve Türk sporu seninle gurur duyuyor.

Efsanemiz Can Bartu’nun değerli eşi Güler Hanım’a, Gülfer’e, ailesine, camiamıza, Türk sporuna ve ülkemize başsağlığı diliyorum.

Mekanı cennet olsun, nur içinde uyusun.”
dedi.
 
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: Örnek bir şahsiyeti, bir ağabeyimizi kaybetmenin hüznü ve üzüntüsü içerisindeyiz

Son olarak kürsüye gelen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise, “Sayın Başkan, spor camiamızın kıymetli temsilcileri, merhum Can Bartu’nun değerli ailesi… Bugün bir efsaneye veda etmek üzere, onu ebediyete uğurlamak üzere bir araya geldik. Her yönüyle, sporcu kişiliğiyle, insani yönleriyle her anlamda örnek bir şahsiyeti, bir ağabeyimizi kaybetmenin hüznü ve üzüntüsü içerisindeyiz. Ancak efsaneler ölmez inancı içerisinde Can Bartu’yu gelecek nesillere anlatarak, O’nun tarzını, sporcu kişiliğini onlara öğreterek ilelebet yaşatmanın gayreti içerisinde olacağız. Bu duygularla başta Can Bartu’nun ailesi ve spor camiamız olmak üzere milletimize baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların sonrasında Can Bartu’nun 83 yıllık yaşantısının başarılarla dolu kısa özetinin yer aldığı bir video oynatılmasının ardından  törende dua edildi ve tüm katılımcılar Can Bartu için helallik verdi. Duygusal anların yaşandığı bu ilk törenin ardından cenaze alkışlar eşliğinde, futbolcularımızın omuzlarında Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nden ayrıldı.

Merhum Can Bartu, öğle namazına müteakip Marmara İlahiyat Fakültesi Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Fotoğraflar: Ahmet Hopyar, Semih Bahadır

Haberin diğer fotoğrafları

/

Basın Fotoğrafları