BASKETBOL

Türkiye’nin ilk basketbol müzesi “Fenerbahçe Basketbol Müzesi” Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda açıldı

24 Ekim 2022 Pazartesi 19:38

Türk sporunda kurulduğundan günden bugüne ilklere imza atan Kulübümüz, yeni bir ilke daha imza attı. Türkiye’nin ilk basketbol müzesi “Fenerbahçe Basketbol Müzesi” Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda düzenlenen törenle açıldı. Açılışa yoğun ilgi gösterildi.
 
Fenerbahçe Basketbol Müzesi açılışına yoğun ilgi gösterildi
 
Fenerbahçe Basketbol tarihinin ve sarı mirasımızın en özel parçalarına ev sahipliği yapacak Fenerbahçe Basketbol Müzesi’nin açılışına Başkanımız Ali Y. Koç, Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Uğur Dündar, Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz,  YDK ve Kongre üyelerimiz, sporcularımız, teknik ve idari kadrolarımız, Fenerbahçe basketbol takımlarımızın tarihine iz bırakmış isimler, eski yöneticilerimiz, sponsorlarımız, derneklerimiz ile spor, iş ve siyaset dünyasından çok sayıda isim katıldı. Açılışta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve Ataşehir Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş da yer aldı.
 
Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda açılan müzemizde, 1913’ten bugüne Fenerbahçe'nin basketbol yolculuğunu anlatırken bu yolculuğun kıymetli birer parçası olan koçlar, sporcular, omuz omuza kazandığımız kupalar ve onurla terletilen formalarımızın yanında taraftarımızdan gelen tarih boyunca taraftarlarımıza eşlik eden tüm bayrak, atkı, forma, şapka ve özel eşyalar da sergilenecek.
 
Kokteyl ile başlayan açılışta Fenerbahçe basketbol tarihinde kazanılan şampiyonluklar, kupalar ve unutulmaz anların yer aldığı klip izlendi. Ardından Kulübümüzün Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen hazırladığı manifesto yayınlandı.

Açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyemiz Sertaç Komsuoğlu yaptı
 
Müzenin açılış konuşmasını Erkek Basketboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Sertaç Komsuoğlu yaptı. Sertaç Komsuoğlu, Türkiye’nin ilk basketbol müzesi olan ‘Fenerbahçe Basketbol Müzesi’nin açılışında yaptığı konuşma için TIKLAYINIZ.
 
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan: “Bu müzenin açılışı ile bizi ölümsüzleştirdiniz. Bu vesile ile bizi gelecek nesillere bağladınız. Bundan dolayı Sayın Başkana ve Değerli Yönetim Kurulu Üyelerine çok teşekkür ediyorum
 
Ardından kürsüye gelen Erkek Basketbol Takımımızın tarihinin önemli isimlerinden, eski kaptanlarımızdan, forması salonumuzun asılan ve emekli edilen Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan,  “Bu anlamlı açılışa hepiniz hoş geldiniz. Biz oyunculuğumuz süresince birçok müze gezdik ama bu müzelerin hepsi genelde futbol müzesi oluyordu. Türkiye’de olsun yurt dışında olsun bu müzeleri gezerken buruk oluyorduk. Bugün ilk defa bir basketbol müzesi açılıyor. Bu çok anlamlı. Federasyon olarak da buna çok değer veriyoruz. Basketbola değer ve katkı veren bu tür projeleri de her zaman destekliyoruz. Fenerbahçe basketbolda birçok ilklere imza attı. Yapılan sponsorluklarla Fenerbahçe basketbolda söz sahibi olmaya başladı. Sonrasında diğer futbol kulüpleri de arkasından gelerek, başarılar kazanan, şampiyonluklar elde eden kulüpler haline geldi. Bu vesileyle müzenin açılışı da bizleri çok sevindirdi. Burada eski sporcuları da görüyorum. Biz de Abdi İpekçi projesini yapıyoruz. İnşallah gelecek sene açılacak. Eski sporcuların arşivlerini tarıyoruz. Biz de bu müzenin açılışını yapacağız.
 
Bu kulübe 10 sene vermiş ve 6 şampiyonluk kazanmış eski oyuncusu, kaptanı ve yöneticisi olarak da duygularımı ifade etmek istiyorum. Bizler bu kulüpten maddi ve manevi kazanımlar elde ettik. Sadece oyuncu olarak bakmamak lazım. Malzemecisinden kondisyonerine, antrenöründen oyuncusuna, doktoruna, fizyoterapistine kadar çok büyük emekler verildi ve bu kazanımları elde ettik. Sayın Başkanın da önderliğinde bu kulüpte görev almış, emek vermiş bütün profesyonellere çok önemli hediye verdiniz. Bu müzenin açılışı ile bizi ölümsüzleştirdiniz. Bundan 30 sene sonra da bu kulübe hizmet etmiş profesyonellerin isimleri müzede burayı ziyaret eden taraftarlarımızın gözünde her zaman ilelebet yaşayacak. Ve bizi tabii ki gelecek nesillere bu vesile ile bağladınız. Bundan dolayı Sayın Başkana ve Değerli Yönetim Kurulu Üyelerine çok teşekkür ediyorum. Fenerbahçe’ye hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.
 
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker: Hayallerim birer birer gerçekleşiyor. Bu müze de onlardan birisiydi
 
Daha sonra kürsüye Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker geldi. Murat Ülker yaptığı konuşmada, “Sayın Başkanlarım, kıymetli hazirun ve biz Fenerbahçeliler… Bugün burada kendi evimizde bulunuyoruz. Çok büyük bir mutluluk duyuyorum. Hayallerim birer birer gerçekleşiyor. Bu müze de onlardan birisiydi. Bilhassa Başkanım, dostum Ali Koç Bey’e de çok teşekkür ediyorum. Ama rahmetli Yüksel Günay’ı hatırlamadan geçemiyorum. Basketbola müessese takımı olarak başlamıştık. Hatta ilk teklif geldiğinde ben herhalde Sabri Bey ‘Hayır.’ der demiştim. Ama dedi ki, ‘Biz bunu yapmalıyız ama çocuklar birinci ya da ikinci olalım çünkü üçüncüyü kimse hatırlamıyor.’ dedi. 10 yıldan fazla müessese takımı olarak çalıştık ve bazen lig şampiyonu olduk bazen kupa kazandık ama her yıl bir şeyler getirdik. Sonra Yüksel Bey’e, ‘Fenerbahçe ile Ülker olarak birleşelim.’ dedim.  Hemen ‘Tamam’ dedi. İlk defa oluyordu. Hatta piyasadan bana sordular; ‘Nasıl yapıyorsunuz?’ diye. Dedim, ‘Fenerbahçeliyim.’ Çok da iyi oldu. Ve bunu başardık. İnşallah ebedi olarak muhafaza edecek bir müzeyi armağan ettik. Bu hakikaten bir hayal.
 
Bu Arena’nın ilk yapılışı da bir hayaldi. Burası aslında bir taş ocağıydı. Devlet baba bize öyle münasip görmüştü. Yeniden kazık, yeniden doldurduk. Neticede yapıldı. Türkiye’de belki ilkti. Çok faydalı oldu. Sonra EuroLeague Şampiyonluğunu görebildik. Yine güzel bir tesadüftür Ülker Metro sponsorluğunda hep beraber yaşadık. O da çok güzel anıydı. Bütün bunları yaparken eski başkanlarımızı, eski Divan Kurulu Üyelerimizi, Fenerbahçelilerimizi de anmak lazım. Kendilerini sevgiyle anıyorum, sevgiyle kucaklıyorum.
 
Bilhassa Aziz Bey’in bir hatırasını da anlatmam lazım. Aziz Bey hapisteyken gidip gördüğümde, ‘Sen yap.’ dedi. Arena’yı yaptık, sonra Papazın Çayırında da bugün çağdaş bir stat olan Ülker Stadyumu’nu da devreye alabildik. Fevkalade işler oldu. İnşallah Fenerbahçe’nin Feneri sönmeden başkanlarımız sayesinde devam edecek. Bu yıl da galiba bir şeyler olacak. Teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Fenerbahçe Spor Kulübü, Cumhuriyetimizin asil kurumlarından bir tanesidir
 
Fenerbahçe Basketbol Müzesi’nin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görüşlerini şöyle paylaştı:
 
“Değerli Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı, Değerli Divan Kurulu Başkanı, Değerli Kadıköy Belediye Başkanımız, çok değerli önceki dönem kulüp başkanı ve bu güzel anın aslında gerçek mimarı olan kıymetli Fenerbahçe camiası, camianı geçmişten bugüne sporcuları, yöneticileri, üyeleri, hanımefendiler ve beyefendiler öncelikle hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bu güzel anda sizlerle beraber olmaktan da mutluyum.
 
Bu hafta özel bir hafta, Cumhuriyetimizin 99. yıl dönümüne birkaç gün kaldı. Bu sene 29 Ekim 2022’de Cumhuriyet Bayramımızı kutladıktan sonra artık 365’ten geriye sayarak 100. yılına hep birlikte coşkuyla yürüyeceğiz. İnşallah 100. yılı ülkemize, milletimize ve hatta dünyaya ve bu değerli coğrafyaya çok iyi geleceğini düşünüyorum. İçi uğurlarla dolu olsun. Devletimizin ve milletimizin varlığının ve geleceğe dönük teminatı olan cumhuriyetimizin de teminatı olan ve de geçmişte bugüne değerine değer katan ve onu geçmişten geleceğe taşıyan kurumlar vardır; Fenerbahçe Spor Kulübü de Cumhuriyetimizin asil kurumlarından bir tanesidir. 115 yaşında olan ve aynı zamanda basketbolda da 100 yılı aşkındır mücadele eden kulüp vasfıyla değer katmıştır. Zira az önce basın mensupları da sorduğunda söyledim; gerçekten devleti, milleti asil kılan kurumlar ve o kurumların katkılarıdır. Biz de cumhuriyetin içinde kültüre, sanata, spora, yaşama, ekonomiye, üretime katkı sunan kurumların değerinin farkında olan bir yönetimiz. Fenerbahçe Spor Kulübümüzüm şehrimizin önemli markasının hem şehrimize hem ülkemize hem de dünyaya spor adına en güzel mesajları verdiğini ve vereceğini biliyoruz. Burada açılan müze de aslında o kıymetli mesajlardan bir tanesidir. Geçmişine sahip çıkmak, geçmişiyle bütünleşmek ve geleceğine bu vesileyle daha güçlü bakabilmek asil olmak kavramının en önemli kurallarından. Basketbol adına da ilk kez böyle bir müzenin açılması çok değerlidir. Davetiyeyi alır almak heyecan duydum ve ‘mutlak görmeliyim’ diyerek bugün aranızda oldum. Muhtemeldir ki bu kalabalıkla ve açılışın verdiği heyecanla müzenin tadını çıkarmak biraz güç olacak.  Ama en yakın zamanda daha sakin bir ortamda gelip detaylarına bakmak isterim. Gerçek anlamda  bu müzeyi düşünen ve bu süreci başlatan başta Sayın Başkan Ali Koç’a ve Yönetim Kuruluna, Basketbol Şubesine, emeği geçen bütün kurum ve kuruluşlara ben de şehrimiz adına ilk basketbol müzesinin açıldığından, açılmasından ötürü yürekten teşekkür ediyorum. Fenerbahçe Kulübümüze bütün branşlarında nice başarılara diliyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.”
 
Başkanımız Ali Y. Koç'tan teşekkür konuşması

Son olarak kürsüye Başkanımız Ali Y. Koç geldi. Basketbol şubemizin kuruluşundan bugüne kadar emeği olan herkese teşekkür eden Başkanımız, Fenerbahçe Basketbol Müzesi ile ilgili de bilgi verdi ve katkısı olan isimlere tek tek teşekkür etti. Başkanımızın konuşması için TIKLAYINIZ.
 
Konuşmaların ardından eski yöneticilerimizden, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın adına kızı Pelin Akın Özalp ile Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker’e Başkanımız Ali Y. Koç tarafından bir plaket takdim edildi.

1951-1965 yılları arasında Fenerbahçemizde antrenörlük yapan ve pek çok şampiyonlukta pay sahibi olan, Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nin içinde bulunan spor salonumuza da adı verilen spor adamı Samim Göreç’in kızı Mısra Göreç, babasının antrenörlük yaptığı bir diğer kulüp olan İTÜ formasını ve Samim Göreç’in kaleme aldığı ‘Basketbolun Ana Hatları’ kitabını Fenerbahçe Basketbol Müzesi’ne bağışladı.

Daha sonra Türkiye’nin ilk basketbol müzesi “Fenerbahçe Basketbol Müzesi”nin açılış kurdelesi kesildi ve ardından tarihi başarılarla dolu müzemiz gezildi.

Fenerbahçe Basketbol Müzesi 1 Kasım Salı günü itibarıyla taraftarlarımızın ziyaretine açılacaktır.

Basın Fotoğrafları