ATLETİZM

Batuhan Çakır: Daha büyük sevinçler için daha büyük hedeflere odaklanmak gerekiyor

15 Ocak 2019 Salı 16:49

Üç adım atlamada birçok başarısı bulunan Batuhan Çakır ve antrenörü Metin Emin, FBTV’de canlı yayınlanan 14/16 programına konuk oldu.

İlk olarak 2018 yılının değerlendirmesinin yapıldığı programda elde edilen başarılar anlatıldı ve hedefler konuşuldu.

Öncelikle 2018 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Batuhan, “Bu yıl benim için çok güzel geçti. Senenin başından itibaren tüm derecelerimiz çok istikrarlı ilerledi. Arjantin’de düzenlenen Gençlik Olimpiyatları’nda pek beklediğim dereceyi alamadım ama bizi yine de mutlu etti. Önümüzdeki senenin planlarına başladık. Performansım yüzde 20 daha iyi olabilirdi. Bu yarışma benim için büyük bir tecrübe oldu. Hepsi benim için bir birikim. Bu deneyimi önümdeki yarışmalara yansıtacağım.” dedi.

Antrenör Metin Emin ise Batuhan’la ilgili olarak, “Batuhan’ı bir kros yarışmasında görmüştüm. Kendisini krostan 3 adıma çevirdik. Türkiye şampiyonlukları, Balkan şampiyonlukları, Dünya 3.’lüğü… 2017 yılında EYOF Avrupa Olimpiyatları’nda birinci oldu, bu da Türkiye tarihinde atlamalarda bir ilkti. 2018 yılında U18 Avrupa Şampiyonası’nda tekrar bir ilki başardı ve Türkiye’ye ikinci altın madalyayı kazandırdı.” değerlendirmesini yaptı.

Hedeflere değinen Metin Emin, “2019 yılında da Gençler Avrupa Şampiyonası var. Hedefimiz madalya. Yüzde 99 madalya geleceğini tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Yarışlarda atletlerden daha çok heyecanlandığını da sözlerine ekleyen Metin Emin, “Ben onlardan daha çok heyecanlanıyorum. Avrupa şampiyonalarını televizyondan takip eden varsa, yarışmalarda en çok benim sesim çıkar. Diğer hocalardan ses çıkmaz, ben çok heyecanlanıyorum.” diye konuştu.

Avrupa 18 Yaş Altı Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandığı yarışı anlatan Batuhan, “Şu an bile çok heyecanlanıyorum. O gün çok güzeldi. Derecemde aksaklıklar oldu. Yarı finalde yaptığım dereceyi finalde yapamayınca rakibim beni geçti. Çok heyecanlanmıştım. Onu geçtikten sonra kendime geldim. Daha iyisini de yaptım. Daha büyük sevinçler için daha büyük hedeflere odaklanmak gerekiyor.” dedi.

Atletizme nasıl başladığını da paylaşan Batuhan Çakır, “Okulda atletizm için seçmeler yapılıyordu. Hızlı koşuyordum. O seçmelere bir takım rahatsızlıklardan dolayı girememiştim. Daha sonra Beden Eğitimi öğretmenimin benimle konuşmasıyla teste tabi tutuldum ve takıma girdim. O yarışa kadar öğretmenlerle yarışıyordum. Daha sonra bir kros yarışmasında Metin hocayla tanıştım ve böyle gelişti.” şeklinde konuştu.

Atletizmin ilk dönemlerde ailesinin bu sporu yapmasına pek sıcak bakmadığını ancak ilerleyen dönemlerde aile desteğini tam olarak arkasında hissettiğini dile getiren Batuhan Çakır, “Spora ilk başladığın dönemlerde ailem tabii ki de istememişti, çünkü eğitimime önem vermem gerektiğini söylüyorlardı. Spora başladıktan sonra bana bıraktırmaya yönelik davranışları vardı. Ancak daha sonra dereceler geldikçe ve yol kat ettikçe her şey daha güzel oldu. Hatta ‘ben sporu bırakacağım.’ dediğimde ailem bana, ‘hayır, asla sporu bırakmayacaksın.’ diyordu. Tabii burada hocamın da çabaları söz konusu, ailemi ikna etti ve beni spora devam ettirdi. İlk başlarda her şey zordu ama şimdi her şey çok daha güzel.” şeklinde konuşurken; Antrenörü Metin Emin ise Batuhan Çakır’ın atletizme başlama hikayesini şöyle özetledi:

“Batuhan’ın spor hayatını şöyle anlatmak gerekirse, ben Ergene’de Ulaş mahallesi diye geçer, oradaki okul Yıldızlar Türkiye Şampiyonu olmuştu. Orada bir sporcum vardı. Aynı zamanda beraber çalıştığım bir arkadaşım vardı. O da Batuhan’ın babasıyla akraba idi. Ben babasından Batuhan ile çalışmak için izin istediğimde o pek sıcak bakmadı. Ben de Batuhan’ı kazanmak istiyordum ve zorla aldım. Biraz da benim zorumla bugünlere geldik.”

Türkiye’deki sporcu havuzunun çok geniş olduğunu ve ailelerin mutlaka sporun ana branşı olan atletizm ile çocuklarını tanıştırmaları gerektiğini söyleyen Antrenör Metin Emin, “Türkiye’de futbol, basketbol ve voleybol ön planda olduğu için bize pek fazla sporcu kalmıyor. O nedenle özellikle de 4’üncü ve 5’inci sınıflarda sporcu taraması yapıyorum. O yaşlarda çocuk, sporcu olacak mı, olmayacak mı? Fizik yapısı vs. gibi özelliklerine dikkat ettiğimiz için bir sıkıntı yaşamıyoruz. Çocuklarımızı erkenden çalıştırmaya başlarsak elimizden yıldız sporcular çıkar. Türkiye’de o kadar çok yetenekli sporcu var ki, olimpiyatlarda ve şampiyonlarda derece yapabilecek yeteneğe sahip çocuğumuz çok. Atletizm ana branş ve her ailenin çocuklarını mutlaka atletizm sporuna yönlendirmesi gerekiyor.” dedi.

Atletizmin kendisine çok şey kattığını da belirten Çakır, “Atletizm benim hayatımı olumlu yönde değiştirdi. Mesela uluslararası yarışlar nedeniyle birçok yeri görme imkanım oldu. Onun dışında atletizmin fiziksel olarak bana büyük desteği oldu.” diye konuştu.

Başarılı atlet, eğitim ve spor arasındaki ilişkiyi ise şu şekilde açıkladı:

“Eğitim hakikaten çok önemli. Sporcu da çabalıyorsa ve emek veriyorsa spor ve eğitim arasında bir denge kurulabiliyor. Önemli olan sadece spor yapmak değil eğitim konusuna da özen göstermek gerekiyor.”

Müsabakalara müzik dinleyerek motive olduğunu belirten Batuhan Çakır, “Müsabakalara müzik dinleyerek motive olmaya çalışıyorum. Müzik dinlemek beni ateşliyor diyebilirim. Tabii her yarış öncesi antrenörümle de konuşuyorum.” derken; dünyaca ünlü atlet Teddy Tamgho’yu ise örnek aldığını şu sözleriyle ifade etti: “Teddy Tamgho’yu kendime örnek alıyorum.  Teknik olarak çok beğeniyorum.”

Batuhan Çakır, Fenerbahçe’nin bir parçası olduğu için duyduğu mutluluğu ise şu şekilde ifade etti:

“Yaklaşık 4 yıldır Fenerbahçe forması giyiyorum ve çok mutluyum. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün üyesi olmak çok güzel bir şey. Aynı şekilde milli takım forması giymek de tarifsiz bir duygu. Yaşadığınız ülkenin bayrağını göğsünde taşımak, derece yaparsan o bayrağı dalgalandırmak çok güzel bir duygu.”

Başarılı atletin antrenörü Metin Emin ise Türkiye adına bir ilke imza atmak istediklerini belirterek, “Şu an iki yıllık hedefim var. 2019’da üç adım atlamada ilk madalyayı alarak Türkiye adına bir ilke imza atmak. İnşallah altın da olabilir. 2020’de de olimpiyatlar var. Aklımız biraz Tokyo Olimpiyatları’na gidiyor ama barajı 16.85. Olur mu olmaz mı bilmiyoruz ama bakalım umarım olur. Sayın Başkanımız Ali Koç’a amatör branşlara destek verdiği için çok teşekkür ediyorum. Harika biri.” dedi.

Öncelikli hedefinin 2020 Olimpiyatları için barajı geçebilmek olduğunu ifade eden Milli Atlet, “Öncelikli hedefim 2020 Olimpiyatları için barajı geçebilmek. Olur mu olmaz mı bilmiyorum ama olursa çok güzel olur. Çok güzel bir deneyim katacağına eminim. Öncelikli hedefim olimpiyat. 2024 Olimpiyatları’na kesinlikle gitmek istiyorum. Bunun için de elimden gelen her şeyi yapacağım.” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Antrenör Metin Emin, “Gururluyum. Batuhan Türkiye tarihindeki bir ilki başardı. Benim sporcum olduğu için de çok mutluyum. İnşallah aynı duyguları arkadaşlarımıza da aynı duygular ve aynı başarılar nasip olur.” diyerek sözlerini noktaladı.


Fotoğraflar: Atilla Sertbakan

Haberin diğer fotoğrafları

/