HEFORSHE

Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt: Kadına yönelik şiddetin son bulması için var gücümüzle çalışıyoruz

25 Kasım 2019 Pazartesi 16:02

Sosyal Sorumluluk Projelerinden ve Voleyboldan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt, Kulübümüzün 25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası hakkında bilgi verdi.

Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 14/16 programının konuğu olan Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt, “Öncelikle bugün burada sizlerle beraber olmaktan dolayı ben de çok mutluyum. Bugün, Birleşmiş Milletler'in kadına yönelik şiddetle mücadele için dünya genelinde hayata geçirdiği 25 Kasım-10 Aralık arasını kapsayan 16 günlük Aktivizm Kampanyası'nın ilk günü. Dünya genelinde kadına şiddete karşı pek çok etkinlik hayata geçiriliyor, pek çok kampanya yapılıyor, 7'den 70'e her bireye ulaşarak kadına şiddetin sona erdirilmesi adına farkındalık adımlarının atıldığı çok önemli bir süreç. Bu konuda ülkemizde de gerek Cumhurbaşkanlığımız gerekse sivil toplum kuruluşlarının katkı ve öncülüğünde pek çok adım atılıyor. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak biz de sessiz kalmıyoruz ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile yaptığımız işbirliğinin bir parçası olarak bu süreçte bir dizi etkinlikler düzenleyeceğiz. İnşallah halkımıza ulaşmak için özel bir sürece damga vuracağız.” dedi.

Kadına uygulana şiddetin insanlığa yapılan ihanet olduğunu ifade eden Simla Türker Bayazıt, “Her zaman dediğimiz gibi kadına şiddet suçtur, insan hakları ihlalidir. İnsanlığa yapılan ihanettir. Aileye, çocuğa, topluma, ülkeye, geleceğe, aydınlık yarınlara verilen bir zarardır. Bu doğrultuda yazdığımız manifestomuzu cumartesi günü yayınladık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Çok beğenildi.  Ve manifestomuzda da dediğimiz gibi; hepimizi ilgilendiren bu konuda rengi, takımı, kimliği fark etmeksizin el birliği ile hep birlikte bir araya gelip bir şeyler yaparsak önemli aşamalar kaydedebiliriz. (Manifesto videosunun yayınlanmasının ardından) Burada sesimize ses olan Değerli Sanatçı Selçuk Yöntem'e ve Ece Dizdar'a desteklerinden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Tüm benliğimizle kadına şiddetin karşısında olduğumuzu vurgulamak için bir de 9 branşta sporcularımızla aynı manifestomuzu video çektik. O da bugün yayınlandı.”  dedi.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 16 günlük aktivizm kampanyasında ne tür etkinlikler yapılacağı sorusuna Yöneticimiz Simla Türker Bayazıt, “Önümüzdeki günlerde yine 9 branştan sporcularımızın kısa bir videosu yayınlanacak. Ayrıca sporcularımız, yönetim kurulumuzdan isimler ve çalışanlarımızın da katılımlarıyla Dereağzı Tesislerimizde kadına şiddete karşı temsili bir koşu hayata geçireceğiz.

25 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında oynadığımız maçlarda Takımlarımız “Kadına şiddet suçtur. Ortak olma, seyirci kalma” pankartlarıyla sahaya çıkıp milyonlara bu mesajı iletecekler!

Özetle, Fenerbahçe olarak sahip olduğumuz toplumsal güç ve marka değeri ile rengi, takımı fark etmeksizin ulaşabildiğimiz herkese ulaşacak; kadına şiddeti elbirliği ile ortadan kaldırmak adına adımlar atacağız.” şeklinde yanıtladı.
 
Kulübümüzün desteklediği HeForShe Hareketi’ni de anlatan Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak neler yaptığımızı ve neler yapacağımızı ise şu sözlerle ifade etti:

“Sözlerimin başında da dile getirdiğim gibi; kadına şiddet sadece kadını, şiddet gören ya da şiddeti uygulayan şahısları değil çocukları, aileyi, toplumu, yarınlarımızı zedeliyor, zarar veriyor! Bu bağlamda bizim sesimize ses verecek olan tüm paydaşlarımızı bizimle beraber bu yolda yürümek adına aynı sorumlulukla davet etmek istiyorum.

Fenerbahçe olarak 2018 yılının kasım ayında sporda ve toplumumuzda kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği için sponsorumuz Tüpraş'ın desteği ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin 'Eşitliğe ancak kadınlar ve erkekler omuz omuza verdikleri zaman ulaşabiliriz' diyerek başlattığı 'HeForShe Hareketi'ni desteklediğimizi açıkladık.
Tüm mecralarımızdan bir manifesto yayınladık ve daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için Birlikte Eşitiz diyerek 5 maddelik taahhütlerimizi duyurduk.

Bunlar;

Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans,

Cinsiyetçi tezahüratları önlemek,

Kadınların ve kız çocuklarının hem sporcu hem taraftar olarak spor alanlarında varlığını artırmak,

Sporcularımızla topluma örnek olmak ve

Kapsayıcı bir spor kulübü olmaktı.
 
Biz her zaman dile getirdiğimiz gibi Türkiye’nin en büyük ve en güçlü sivil toplum kuruluşu olarak sosyal sorumluluk, sosyal fayda odaklı çalışmalarımıza, toplumumuza değer katacak adımlara her zaman değer veriyor ve bu bağlamda pek çok çalışma yapıyoruz.”
 
Fenerbahçe Spor Kulübü olarak “HeForShe-Birlikte Eşitiz” projesinde üstlendiğimiz rollerin neler olduğuna ilişkin soruya ise Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt şu şekilde yanıt verdi:

“Sporda ve toplumda kadınların eşit haklara sahip olabilmesi, kadınların hem sporcu hem de taraftar olarak spor alanlarında daha fazla yer alabilmesi, sporun gücü ile eşitsizlikle mücadele edilebilmesi, her bireyin eşitlik için çaba sarf etmek adına bir farkındalığının olması ve tabii ki kadınlara yönelik şiddetin son bulması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bu anlamda da geride bıraktığımız bir yılda pek çok adım attık. Futbol takımımız bu eşitlik mesajını ve vurgusunu milyonlarla buluşturabilmek için tarihimizde ilk kez formasında farklı bir renkle maça çıktı, aynı gün tribünlerimizde eşitliğe vurgu yapan dev bir “Birlikte Eşitiz” pankartı açıldı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından ulusal ve uluslararası arenada ilk sayılabilecek örnek bir çalışma olarak "Fenerbahçe Spor Kulübü ve bağlı şirketler toplumsal cinsiyet analizi" yapıldı. Yani eşitlik noktasında kendi resmimizi çekip adım atabilmemiz için ne durumda olduğumuzu belirlemek istedik.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini kurumsal kültür haline getirmek adına kulübümüz çatısı altında görev yapan 24 çalışanımız aldıkları eğitici eğitiminin ardından sertifika alarak iç eğitmen oldular ve çalışanlarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği seminerleri vermeye başladılar.

Dünya Kız Çocukları Günü'nde Fenerbahçe Futbol Okulları’nda bir ilki hayata geçirdik ve "Kız Çocukları Sahaya" diyerek kız çocukları için futbol eğitimi vermeye başladık. Bugün itibariyle kız sporcu sayımız 9 oldu. Bunun daha da artacağına gönülden inanıyorum.

Tarihimizin aynası olan müzemizde, spor alanında kadınlara ve kız çocuklarına yeni ufuklar açarak tarihe iz bırakan kadın sporcularımıza yer verdiğimiz 'Tarihimize İz Bırakan Fenerbahçe Kadınları' adlı bir köşe oluşturduk.

Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde bir ilki hayata geçirerek kulübümüzde çalışan anneler ve maça gelen bebekli aileler için 'Bebek Bakım Oda'sını kullanıma açtık.”

Fotoğraflar: Burak Saltık

Basın Fotoğrafları