HEFORSHE

KULÜBÜMÜZDEN KADINA ŞİDDETE KARŞI FARKINDALIK KOŞUSU

28 Kasım 2019 Perşembe 15:32

Kadın erkek eşitliğinin savunucusu olan Kulübümüz, Birleşmiş Milletler'in kadına yönelik şiddetle mücadele için dünya genelinde hayata geçirdiği 25 Kasım-10 Aralık dönemini kapsayan 16 günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında farkındalık yaratmak adına temsili bir koşu düzenledi.
 
Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde gerçekleştirilen bu koşuya Yönetim Kurulu Üyelerimiz Simla Türker Bayazıt ve Turhan Şahin ile Kulübümüzün mücadele ettiği 9 ayrı branşta forma giyen sporcularımız ve kulüp çalışanları katıldı. Ayrıca Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sertaç Komsuoğlu ve Esra Nazlı Ercan ile kulüp çalışanlarımızın bazıları da yarışı tribünden takip etti.
 
Koşu öncesi bir konuşma yapan Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, “Yöneticilerimiz, sporcularımız ve kulüp çalışanlarımızla Fenerbahçe ailesi olarak bir aradayız. Hepinizin bildiği gibi Kulübümüz 1 yıl önce Tüpraş’ın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin dünya genelinde yürüttüğü HeForShe Hareketinin destekçisi olmuştu. Eşitliğe ancak kadınlar ve erkekler omuz omuza verdikleri zaman ulaşabiliriz diyerek başlatılan bu hareketi Fenerbahçe olarak Birlikte Eşitiz diyerek sahiplendik ve  Fenerbahçe’nin marka değeri, sporun gücüyle 1 yılda pek çok adım attık. Kulüp çalışanlarımızı eşitlik eğitimlerine dahil ederek kendi eğitmenlerimizi yetiştirdik. Hatta onlar da bugün bizlerle. Bu ayda sürecin en önemli noktalarından biri olan 25 Kasım-10 Aralık dönemini kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele için 16 günlük aktivizm kampanyası kapsamında bir farkındalık yaratmak adına çok önemli çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ait olduğu toplumun en güçlü parçası, dünyanın en büyük spor kulübü olan Fenerbahçemiz bu konuyu 1 günlük bir gündem olarak değil, arka arkaya attığı ve atacağı adımlarla bir süreç olarak ele alıyor ve umuyoruz ki 7’den 70’e herkese ulaşacak bir farkındalık yaratacağız ve örnek olacağız.
 
‘Kadına şiddet suçtur. Ortak olma, seyirci kalma’ sloganıyla dile getirdiğimiz, değerli, sanatçılar Selçuk Yöntem ve Ece Dizdar ile sporcularımızın seslendirdiği manifestomuz pek çok televizyon kanalında kullanıldı, haber oldu, yer buldu. Bu adımlarımız için üyelerimizden, taraftarlarımızdan, toplumun her kesiminden çok değerli yorumlar alıyoruz, destek görüyoruz. Önümüzdeki günlerde voleybol, basketbol ve futbol maçlarımıza da bu slogan ile çıkacağız. Bugün de Fenerbahçe ailesi olarak yönetici, sporcu ve çalışanlarımızla temsili olarak kadına karşı koşu gerçekleştireceğiz. Sosyal Sorumluluktan Sorumlu, yanı HeForShe projesini de yöneten Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt da koşucular arasında. Aynı zamanda en kıdemli yöneticimiz, eski atlet Turhan Şahin de burada. Amaç birbirimizi geçmek değil. Sonunda vardığımız noktada ‘Kadına şiddet suçtur. Ortak olma, seyirci kalma’ mesajımızı binlere, milyonlara ulaştırmak. Bugün burada olan yöneticilerimize, tüm sporcularımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
 
Genel Sekreterimizin konuşmanın ardından başlayan ve omuz omuza yapılan bu sembolik koşu, bitiş çizgisinde “Kadına şiddet suçtur. Ortak olma, seyirci kalma” yazılı pankartla son buldu.
 
Yaklaşık 2 dakika süren koşu sonrası günün anısına toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi ve ardından katılımcılara madalyaları verildi. Yönetim Kurulu Üyelerimiz Simla Türker Bayazıt ile Turhan Şahin madalyalarını birbirine takdim ederken; Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Sertaç Komsuoğlu ve Esra Nazlı Ercan da diğer katılımcılara madalyalarını verdi.
 
Koşunun ardından Fenerbahçe TV’ye konuşan Yönetim Kurulu Üyemiz Turhan Şahin, “Çok duygulandım. Seneler sonra tekrar piste çıkıp çok özel bir amaç için koşmak benim için ayrı bir zevk oldu. Simla hanımı tebrik ediyorum. Çok güzel bir organizasyon, çok anlamlı. Bu aktivite ile toplumumuza güzel bir mesaj verdik. Devamını diliyorum. Kadına şiddeti ortadan kaldıralım. Çünkü kadın çok değerli bir varlık. Dünyanın en üretken insanları. Kadın olmasa bu dünyanın bereketi olmazdı. Kadına gereken saygıyı ve hak ettiği önemi vermemiz lazım.” dedi.
 
Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt, “Güzel bir aktivite oldu. 1 sene önce Tüpraş’ın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yürüttüğü HeForShe projesine destek olacağımızı duyurmuştuk ve birçok çalışmalar gerçekleştirdik. Kadına yönelik şiddete karşı aktivizm günlerinde de ilk günden, ‘1 günlük hareket olmayacak, bir dizi etkinliklerimiz olacak’ dedik. Birçok etkinlikler yaptık. Kulübümüz tüm benliğiyle, çalışanlarıyla, sporcularıyla, yöneticileriyle ‘Kadına şiddete hayır’ diyoruz. Kadına şiddet suçtur. Seyirci kalma, ortak olma.” diye konuştu.
 
Yönetim Kurulu Üyemiz Sertaç Komsuoğlu ise, “Fenerbahçe Türkiye’nin en büyük ailesi. Fenerbahçe Türkiye’de çok önemli rolleri ve sorumlulukları olan ve bunun bilincinde olan bir kulüp. Kadına şiddet konusunda da liderliği ele aldı, bu rolü üstlendi ve bu konuyu gündeme getirdi. Kadına şiddet çok büyük bir ayıp. Affedilir yönü yok. Fenerbahçe olarak buna HeForShe kapsamında da çok önemli mesajlar veriyoruz. İnşallah bu olay kadına şiddetin engellenmesi yolunda katkı sağlar. Kadına ve çocuğa, Birleşmiş Milletler kız çocuğu diyor belki ama ben bunu biraz daha yaymak istiyorum. Tüm çocuklara uygulanan şiddetin önüne geçmemiz gerekiyor. Fenerbahçe bu konuya el attı ve Fenerbahçe’nin bir konuya el atması demek o konunun çözümünde çok ciddi yol alınacak demektir.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler HeForShe Proje Koordinatörü Sinem Aydın da “Çok güzel bir gündü. Kadına yönelik şiddetle mücadele için yapılan bu aktivizm kampanyasında Fenerbahçe çalışanları, sporcuları ve yöneticileriyle kapsayıcı olduklarını gösterdiler. Biz 1 senedir Birleşmiş Milletler Kadın Birimi olarak Tüpraş’ın desteğiyle Fenerbahçe ile iş birliği yapıyoruz. Fenerbahçe, toplumsal cinsiyet eşitliğine kadın erkek omuz omuza gidebiliriz diye başlattığımız HeForShe projemize destek veriyor. Bu kapsamda da birçok işler yaptık ve yapıyoruz. Bugün de burada Birleşmiş Milletler’in her sene  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası gününden başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları gününe kadar 16 gün boyunca yürüttüğü bir farkındalık kampanyası var. Fenerbahçe’nin de buna destek vermesi çok doğaldı çünkü Fenerbahçe’de kendi alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesi için çalışıyor ve kendi alanında bu anlamda lider konumda. Çok mutluyuz." diye konuştu.
 
Ardından sporcularımız Fenerbahçe TV’ye görüşlerini belirtti.
 
Dünya ikincisi boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu, “Çok mutluyuz. Güzel bir seslenişin içindeyiz. Birlikte eşitiz. Kadın sporcular olarak bu kampanyanın daha fazla gün yüzüne çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Fenerbahçe de HeForShe’yi destekliyor ve bu da kadın sporcular olarak bizi çok mutlu ediyor. Çok anlamlıydı. Umarım seslendiğimiz şeyi ileriki dönemlerde yaşamayız.” dedi.
 
Dünya ve Avrupa Şampiyonu atletimiz Ramil Guliyev, “Güzel bir etkinliğe katıldık. Elimizden geleni yapıyoruz. Çok ciddi bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. İnşallah bizim etkimizle daha da güzel olur. Bu tarzda etkinlikler daha çok olmalı. Yaptığımız iş çok önemli. Kısa bir sürede çözülecek bir şey değil. Umarım yaptıklarımız bir etki yaratır.” şeklinde konuştu.
 
Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımımızın oyuncusu Lila Şengün, “Çok güzel. Çok önemli bir slogan adına koşmamız çok güzel. Kadına şiddete karşı destek olmak çok önemli. Bunu Fenerbahçe Spor Kulübü çatısı altında yapmak da çok önemli. Bunu destekleyen herkesle gurur duydum.” diye konuştu.
 
Fenerbahçe Öznur Kablo Kadın Basketbol Takımımızın oyuncusu Esra Ural Topuz, “Böyle anlamlı bir organizasyonun parçası olduğum için çok mutluyum. Kulübümle de gurur duyuyorum. Fenerbahçe ailesi olarak kadına şiddete karşı omuz omuzayız ve karşı duruyoruz. Tüm dünyayı kadına şiddete karşı durmaya çağırıyorum. Kulüp olarak buna çok önem veriyoruz ve bu tür organizasyonlarda hep başı çekiyoruz. İnşallah bunun diğer kulüplere de yayılmasını, farkındalık olmasını hedefliyoruz. Her şey inşallah daha iyi olur.” ifadelerini kullandı.
 
Yüzme şubemizin sporcusu Gizem Çam, “Toplumun her kesiminde kadın ve erkeğin eşit olması gerektiğine inanıyorum. Kadına şiddet sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da uygulanıyor. Bu tarz etkinliklerle buna dikkat çekmeye çalıştık. Kadın ve erkek her kesimde eşit olmalı.” dedi.
 
Kürek şubemizin sporcusu Erencan Arslan, “Fenerbahçe ailesi olarak bu tarz bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak hem benim için hem de kulübüm için büyük bir onur kaynağı. Son zamanlarda ülkemizde ve dünya çapında artan kadına şiddete karşı farkındalık haline getirmek bizim için çok iyi. Bugün de burada böyle bir faydada bulunduğum için çok mutluyum.” diye konuştu.
 
Fenerbahçe Doğuş Yelken Şubemizin sporcusu Ateş Çınar, “Böyle bir farkındalık kampanyasına katıldığımız için çok mutluyuz. Sporcular olarak en büyük gücümüz yaptığımız spor. Fenerbahçe’nin önder olduğu böyle bir organizasyonda bunu gösterebildiğimiz için çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Fotoğraflar: Tolga Ovalı, Ahmet Hopyar

Basın Fotoğrafları