YÜKSEK DİVAN KURULU

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, YDK toplantısında mali konularla ilgili bilgi verdi

05 Kasım 2022 Cumartesi 13:31

Başkan Vekilimiz ve Kulüp Sözcümüz Erol Bilecik, Yüksek Divan Kurulu (YDK) Olağan Toplantısı’nda mali konularla ilgili sunum yaptı. Başkan Vekilimiz Erol Bilecik’in yaptığı açıklamalardan derlediklerimiz şöyle:

“Sayın Başkan, çok değerli Yüksek Divan Kurulu Başkanı ve üyeleri, çok kıymetli değerli hazirun,  Fenerbahçe TV ekranlarından heyecanla bu keyifli toplantıyı takip eden sevgili Fenerbahçe taraftarları… Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bu şahane sevdamızla bir araya geldiğimiz bu keyifli günde yeniden huzurlarınızda olmaktan duyduğum memnuniyeti paylaşıyorum.

Çok değerli hazirun, bugün sizlere temel olarak mali işlerimize dönük olarak ama öne çıkan ve dikkatlerinize getirmekte fayda gördüğümüz bazı muhtelif rakamları çok kısa bir sunum eşliğinde sizlerle paylaşacağım. Benden sonra Denetim Kurulumuzda 30 Haziran 2022 dönemi mali tablolarımızı detaylarıyla sizlerle paylaşacaklar. 

Madem rakamlardan konuşacağız, öncelikle şunu belirtmek isterim. Sezona çok değerli bir kupayla başlayan voleybol takımımıza, liderliklerine emin adımlarla devam eden muhteşem Futbol Takımımız başta olmak üzere her iki basketbol takımımızın liglerdeki özellikle göz kamaştırıcı rakamlarına bakıldığında bu rakamlara nazar değmesin diyorum, bu sene.

Çok değerli Fenerbahçeliler, istediğini söyleyen istemediğini işitir. Ekranlara çıkıp mikrofonların önünde öyle büyüğüz demekle büyük kulüp gerçekten olunmuyor. Bunu destekleyecek rakamlar lazım. Dünden bugüne rakamlar ortada, başarılar ortada, lider de ortada. Fenerbahçe taraftarımızın eşsiz desteğiyle ben bu yıl ne yaparlarsa yapsınlar, bizi tutmanın çok zor olacağı bir dönem olacağına kalben inanıyorum. Gururla hatırlanacak bir sezon yaşayacağımız konusunda eminim zaten hazirunun en ufak bir şüphesi yok. Şimdi izin verirseniz sizinle paylaşmak istediğim tablolara memnuniyetle geliyorum.

Biraz önce söylediğim gibi Denetim Kurulu detayları ile size bilanço yapımızı ve neticelerini paylaşacaklar.  Benim burada daha çok altını çizmek istediğim nokta değerli hazirun, bunu yapmış olduğumuz bütçe disiplini ile gerçekleşen neticeleri biraz huzurunuza bu anlamda taşımak.

Dikkat ederseniz, Mali Genel Kurul’da da sunduğumuz üzere gelir, giderler ve net gelirler nihayetinde baktığınız zaman aşağı yukarı, çok küçük farklarla bütçe ile bir disiplin halinde gerçekleşmiş vaziyette.

Finansman giderlerine bakıldığı zaman 475 milyonluk bir bütçe tespit etmiştik. Ancak bu da son derece olumlu bir şekilde 321 milyona düştü. Bu da dönem zararını da olumlu vaziyette etkilemiş şekilde. Ancak zararımız halen oldukça yüksek.

Yine aynı şekilde bütçelerle gerçekleşen gelirlerin kırılımlarına bakıldığı zaman burada reklam sponsorluk, stat hasılatı, lisanslı ürün satışları ve üye gelirleri özellikle son derece öne çıkan rakamlar ama dip taraflara bakıldığı zaman beklentilerimizle gerçekleşenler arasında önemli bir denge olduğunu söyleyebilirim. Burada da gerçekten bütün gerek mali işleri yöneten arkadaşlarım, gerekse bu bütün bütçe rakamlarını ortaya çıkan departman, birimler, şirketler, iştiraklerin ne kadar disiplinli bir şekilde bütçe kontrolüne devam ettiklerinin iyi bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Aynı şekilde giderlere baktığımız zaman da sporcu ve teknik kadro ücretlerinde önemli bir eksilme olduğunu göreceksiniz. Bütçeye göre, yalnız. Aşağı taraftaysa baktığımız zaman yine toplam gider bütçesiyle gerçekleşen gider arasındaki rakamın son derece küçük olduğunu da görüyoruz. Ama bunun son derece olumlu bir gelişme olduğunu da paylaşmak isterim.

Ben, önemli gördüğüm yine bizim hem iştirakler hem de amatör şubelerdeki pozisyonlamayı yani bütçeyle gerçekleşenler arasında bunların hepsi tabii ki 30 Haziran 2022 dönemi itibarıyla olan rakamlar, bunları paylaşmak istiyorum.

Özellikle bütçe dediğimiz 209 Milyon TL’lik bir eksi bütçe vardı, 30 Haziran itibarıyla. Ekranda da göreceğiniz gibi 171 milyon yani %20 civarında daha olumlu bir hale gelmiş vaziyette ancak 171 milyon da şu ana kadar baktığınız zaman bu 9 şubenin toplamında erişilen rakam olarak oldukça büyük …,  bunun farkındayız.

Özellikle tabii basketbol ve voleybolda ama bütçenin bu anlamda en büyük sıkıntısını çektiğimiz nokta erkek basketbol. Doğal olarak yani Avrupa’da şampiyonluğa oynamak için, Türkiye’de açık ara bir lider pozisyonuna gelmek için de maalesef yüksek bütçeli takımlar yaratmak, ortaya koymak zorundayız. Bu bakımdan da daha farklı sponsorluklar, camianın daha fazla elini taşın altına koyabileceği bir süreç lazım. Bunlar tamamıyla dernek tarafından yönetilen bütçeler ve kolay değil.

İştirakler ve bütün ilgili olan alana baktığımız zaman da aşağı yukarı 1.2 Milyar TL’lik bütçe ama eksi bir bütçe planlamıştık. Yine dediğim gibi bunların hepsini Mali Genel Kurulda sunmuştuk, gerçekleşen de aşağı yukarı benzer, %5 civarında bir sapmayla 1 Milyar 273 Milyonluk… Burada dikkat ederseniz rakamların en büyük gelir gide arasındaki farkların oluştuğu iki yer var; Bir tanesi Futbol A.Ş.  diğeriyse Dernekler, bunlar da tamamıyla kur farklarından kaynaklanan yapılar. Bunların da detayların yine işiteceğiz.

Bu olumsuz rakamlardan sonra size olumlu bir tablo sunmak istiyorum. Futbol Takımımızın bir gün önceki muazzam başarısıyla Dinamo Kiev’i geçerek aşağı yukarı UEFA Avrupa Ligi’nde B Grubunda mücadele ettiğimiz ve grubu yenilgisiz lider tamamlayarak son 16’ya kaldığımızın güzel bir resmi olarak an itibarıyla elde ettiğimiz Avrupa kupalarından gelirimiz yaklaşık 13 Milyon Euro civarındadır. Yani buradan şunu sizinle paylaşmak istiyorum; Bu rakamlar şampiyon kulüplerde veya Şampiyonlar Ligi’nde olduğumuz takdirde, oralarda yükselen bir başarı elde ettiğimizi taktirde emin olun bundan önceki eksi bütçeler vs. rakamlar da mutlaka değişecektir.

Güzel bir haber olsun diye dileklerimizi buradan paylaşıyorum.

Zaman zaman ‘takım harcama limitlerinin içinde miyiz, dışında mıyız?’ gibisinden hazirunun bu anlamda veyahut kamuoyunun yapmış olduğu görüşmeleri veya kısa sohbetlere bir yanıt vermek amaçlı bu tabloyu sizlerle paylaştım.

TFF’nin belirlediği takım harcama limitimiz aşağı yukarı 1 Milyar civarında 985, %40’ta bu anlamda sapması var, yani 1,3. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bu limitin son derece makul bir oranda, aşağı yukarı ortalarında bir kademeyle içinde yolumuza emin adımlarla devam ediyoruz.

Şu an görmüş olduğunuz tablo son derece yeni, olumlu ve böyle güzel bir tabloyu sizlerle paylaşmak istedim.

SGD adlı bağımsız denetim şirketi var. Aşağı yukarı tüm futbol kamuoyunda özellikle veya spor kulüplerinde bir değerleme çalışması yapar. Son derece güvenilir bir yapıda olan firmadır. Mayıs 2020 yılında ve yaptığı çalışmalarda hep düşük ve yüksek dediğimiz iki kademe civarında yani bir futbolcunun minimum şu kadar, maksimum da şu kadar bu anlamda bir ederi veyahut bir değeri vardır, dedikleri çalışmanın neticesine bakıldığı zaman Mayıs 2020 yılında Fenerbahçe Futbol Takımımız için biçtikleri değer ücreti 64 Milyon Euro ile 84 Milyon arasındaki banttaydı. Nisan 2022’de yayınlamış oldukları rapora bakıldığında bu rakam 160 ile 119 Milyon bandına çekilmiş vaziyette. Aşağı yukarı iki misli bir büyüme var. Tamamen bağımsız bu anlamda ispatlarını yapılmış olan bir şirketin rakamları bunlar. Bu da son derece emin adımlarla ve doğru yolda devam ettiğimizin önemli bir göstergesi olduğuna inanıyorum.

Sevgili Burak Bey de aşağı yukarı altını çizdi. Ocak ve haziran dönemi, 2021’de, 9.8 Milyon TL olan üye gelir rakamımız aşağı yukarı %300 gibi bir rakam artışıyla 40 Milyona gelmiş vaziyette. Tabii burada 50 liradan 500 liraya gelen aidat farklarının da çok önemli katkısı olmakla beraber 674 yeni üyeden 1.254’e yani neredeyse %100’e yakın %86 civarında bir önceki yıla göre büyüyen bir üye giriş yapımız da burada son derece olumlu katkı da sağlıyor.

Bu tablonun rakamları biraz fazla gibi gözükmesine rağmen size vermek istediğim mesaj şu, değerli hazirun. Aşağı yukarı 2013-14 sezonuyla 2022-23 sezonunda Spor Toto, iddia gelirlerindeki kaybın resmini ve esas öyküsünü paylaşmak istedim, bu ekranla beraber. Bakın aşağı yukarı ortalama Euro kuru 2013-14, 2.82 iken yani Euro bazında 42 bin Euro alabileceğimiz bir rakam şimdi gelinen nokta itibariyle Euro, 18.30. 6.500 Euro’ya düşmüş vaziyette. Rakamlar son derece küçük nihayetinde ama  toplam bu iddia, bahis gelirleri vs konusuna bakıldığı zaman hem kur kaybı olarak baktığımız zaman muazzam derecede bir kaybı var, bütün spor kulüplerinin ama başta biz olmak üzere aynı zamanda da rakamların küçüklüğünü de buradan tekrardan sizle paylaşma istedim.

Son tablom, nihayetinde yapılanmaya dönük olarak, burada defalarca anlattığımız bir tablo olduğunun farkındayım. Ama ne durumda olduğumuzun resmini sizinle paylaşmak istiyorum. Hatırlarsınız 2030 yılına kadar 7+2 metoduyla yapılmış olan bir finansal yapılanma anlaşmasıydı. Bankalarla yapmış olduğumuz anlaşma. 2021 tabii ki bunun en önemli göstergesi bizim kısa vadeli finansal borçlarımızın uzun vadeye yayılmasıydı. Tablodan da görüldüğü gibi sadece 691 milyon TL kısa vadeli borç olarak kaldı.
2021-22 sezonuna bakıldığı zaman yani geride bıraktığımız sezonda ne faiz ne de ana para ödemesini zaten anlaşma doğrultusunda yapmamıştık. Zaten bunları gayet iyi hatırlıyorsunuz. 2022-23 yani içinde bulunduğumuz döneme bakıldığı zaman ana para ödemesi söz konusu değil, yine anlaşma doğrultusunda. Sadece faiz ödemelerine başlamış bulunuyoruz. Faiz ödemelerinde de aşağı yukarı 55 milyon TL’lik ödeme yapıldı. Bu da 2022-23 sezonunda 220 milyon TL civarında da bir faiz ödemesiyle tamamlanacak gibi gözüküyor. İşin yıllık periyotu. Yalnız burada altını çizmek istediğim önemli bir nokta var. Bundan sonraki günlerin oldukça zor geçeceğini nde net işareti, değerli hazirun.  2023-24 sezonu yani önümüzdeki sezon itibariyle baktığımız zaman ana para + faizlerin toplamı 1 milyar TL. Bu anlamda bugünkü ölçüyle bile baktığınız zaman neredeyse gelirlerimizin, 6 aylık gelirlerimizin fevkalade üzerinde.   Özellikle amatör branşlarımızın basketbola, voleybola, ayırdığımız toplam bütçelere de bakıldığı zaman bunların toplam giderleri de 25 milyon Euro. Euro’nun da bu anlamda artış hızına göz önüne aldığınız  zaman bu tablo maalesef olumsuz bir şekilde konuşmamı kapatmak istemezdim ama hayatın gerçeği olarak masanın üzerinde kalması, sizlerin de göz önünde kalması gerek. 2023-24 sezonu oldukça çetrefilli ve bizim için finansal açıdan yönetilmesi kolay olmayan bir sezon olarak şu an önümüzde gözüküyor ama el birliği ile inanıyorum ki yine hem devletten bu anlamda alacağımız ekstra desteklerle hem de yüce taraftarımızın taşın altına daha fazla elini koymasıyla ve iyi de bir mali disiplin doğrultusundaki yönetimle zor günlerin de inşallah altından kalkacağız ama işimizin kolay olmadığını söylemek istiyorum. Tekrardan saygılarımı sunuyorum. İyi bir toplantı olmasını diliyorum."


Basın Fotoğrafları