Tarihe ışık tutan çalışmalarıyla adından söz ettiren ve Kulübümüzün Tarih Danışmanı olarak görev alan Tarihçi-Akademisyen Prof. Dr. Vahdettin Engin; 10 Kasım Pazar günü Fenerbahçe Televizyonu’nda Türk sporunun ve Fenerbahçe tarihinin önemli konularını ve sorunlarını, iz bırakan isimlerini, Bozkurt Yılmaz’ın moderatörlüğünde “Tarih ve Fenerbahçe” programıyla ekranlara taşıyacak.
Yazılı ve görsel pek çok tarihi materyalin izleyiciyle buluşacağı program, konuşulmayanları gündeme getireceği gibi sporseverleri de ekrana bağlayacak.
Prof. Dr. Vahdettin Engin kimdir?
10 Kasım 1956 Kocaeli/Yarımca’da doğan Vahdettin Engin, 1977 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yakınçağ Tarihi kürsüsünü 1982 yılında bitiren Engin, aynı yıl Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi oldu. 1986 yılında “Ahmet Rıza Bey ve Siyasi Faaliyetleri” konulu yüksek lisans tezini yaptı. 1992 yılında ise “Rumeli Demiryolları” konulu araştırma ile doktora çalışmasını tamamladı.
12 Ekim 1995’te Doçent, 21 Mart 2002’deyse Profesör unvanını aldı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Anabilim Dalı Program Danışmanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Araştırma ve Uygulama Merkezi Tarih Danışmanlığı görevlerini üstlendi. Bir dönem Kültür ve Turizm Bakanlığı Danışmanlığı ve 2019-2021 yılları arasında Galatasaray Lisesi Müdürlüğü görevlerinde bulunan Vahdettin Engin, evli ve bir kız çocuk babasıdır.
Prof. Dr. Vahdettin Engin’in, akademik dergilerde yayınlanan makaleleri yanında, Tarih ve Medeniyet, Tarih ve Düşünce, Popüler Tarih, Hürriyet Tarih, Habertürk Tarih gibi dergilerde çok sayıda makalesi çıkmıştır.
Başta ‘Tarihin Arka Odası’ ve ‘Tarihe Yolculuk’ olmak üzere birçok televizyon programına konuk tarihçi olarak katılan Engin, eşi Emel Engin’le birlikte “Evimizde Tarih” isimli YouTube kanalında tarih sohbetleri yapmaktadır.
Prof. Dr. Engin’in yayınlanmış 29 kitabı bulunmaktadır.
Prof. Dr. Vahdettin Engin’in yayınlanan eserleri şu şekilde:
Rumeli Demiryolları, Eren Yayınevi, İstanbul 1993.
Sadrazam Kamil Paşa’nın Oğlu Hilmi Kamil Bayur’un Galatasaray Lisesi Anıları, Galatasaray Tarih Dergisi Yayını, İstanbul 1995.
Tünel, Simurg Yayınevi, İstanbul 2000. (Türk Tarih Kurumu Ödülü) Sultan Abdülhamid ve İstanbul’u, Simurg Yayınevi, İstanbul 2001.
II. Abdülhamid ve Dış Politika, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2005.
Tünel’den Finikülere (Kabataş-Taksim), Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2007.
Kurtlar Sofrasındaki Osmanlı, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2007.
Bir Dünya Başkenti Eminönü (Vahdettin Engin-İlber Ortaylı- Erhan Afyoncu) İstanbul 2008.
Cumhuriyet’in Aynası Osmanlı, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2010.
Pazarlık, II. Abdülhamid ile Siyonist Lider Dr. Theodore Herzl Arasında Geçen “Filistin’de Yahudi Vatanı” Görüşmelerinin Gizli Kalmış Belgeleri, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2010.
İstanbul Tüneli, Henri Gavand’ın Tunnel de Constantinople Adlı Eserinin Çevirisi, İETT Yayınları, İstanbul 2011.
İstanbul’un Atlı ve Elektrikli Tramvayları, İstanbul Ticaret Odası Yayını, İstanbul 2011.
Osmanlı Ticaret ve Sanayi Albümü, İstanbul Ticaret Odası Yayını, İstanbul 2011.
Hesaplaşma, Atatürk ve Muhalefet Arasındaki İktidar Mücadelesinde Son Hamle: İzmir Suikastı, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2013.
Asayiş, Sultan II. Abdülhamid’in İç Güvenlik Politikası, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2013.
İstanbul’un Kapısı- Sultanbeyli Tarihi (Vahdettin Engin –Erhan Afyoncu-Cemalettin Şahin) Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2013.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Tarihi Devamlılık, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2015.
Mekteb-i Sultani, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2016.
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e İstanbul’da Elektrik (Vahdettin Engin-Ufuk Gülsoy) İETT Yayınları, İstanbul 2016.
Çanakkale 1915 (Vahdettin Engin -Muzaffer Albayrak), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yayınları, İstanbul 2016.
Kut’ül Amare Zaferi 1916 (Vahdettin Engin –Muzaffer Albayrak) Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2017.
Bir Devrin Son Sultanı II. Abdülhamid, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2017.
Hamidiye Alayları ve Hüseyin Paşa, Sebahattin Yıldız Eğitim Vakfı Yayını, İstanbul 2018.
Sivas- Milli Mücadele’nin 108 Günü (Vahdettin Engin- Şefik Memiş), Beylikdüzü Belediyesi Kültür Yayınları, İstanbul 2018.
Mekteb-i Sultani-Galatasaray Lisesi Kuruluş, Galatasaray Eğitim Vakfı yayını, İstanbul 2018.
Sorularla Milli Mücadele Tarihi (Vahdettin Engin -Emel Engin), Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2020.
Yıldız Sarayı (Vahdettin Engin -Melek Özyetkin- Ayşe Ersay), Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi yayını, İstanbul 2021.
Hereke Fabrikası’nın Kuruluşu, Yeditepe Yayınevi, İstanbul 2021.
Yıldız’da Yalnız Bir Sultan (Vahdettin Engin-Uğur Korkmaz), Destek Yayınevi, İstanbul 2023.
Basın Fotoğrafları