HEFORSHE

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "Tarihe iz bırakan Fenerbahçe Kadınları" ile bir araya geldik

08 Mart 2019 Cuma 16:59

Kulübümüz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, 1954 yılında Voleybol ve Basketbol Takımlarımızın kurulmasına öncülük eden Ayten Salih ile Fenerbahçe formasıyla 1954-1961 yılları arasında üst üste şampiyonluklar kazanan basketbol ve voleybol takımlarının çok değerli oyuncuları için düzenlenen anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Kulübümüz, Kasım ayında Tüpraş’ın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından, başta erkekler olmak üzere tüm bireyleri toplumsal cinsiyet eşitliği için dayanışmaya ve harekete geçmeye çağıran HeForShe hareketine dâhil olarak ‘Kapsayıcı Spor Kulübü' olmak adına dünyaya örnek olacak bir adım atmıştı.

Bu bağlamda Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesislerimizde eski ve yeni sporcularımız ve branşlarımızın temsilcilerinin de dahil olduğu 100’ün üzerinde konuğun katılımıyla gerçekleşen "Tarihe İz Bırakan Fenerbahçe Kadınları” organizasyonuna; Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Sayın Vefa Küçük, Başkanımız Ali Koç, Genel Sekreterimiz Sevil Zeynep Becan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Simla Türker Bayazıt, Mustafa Kemal Danabaş, Fethi Pekin ile Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ve HeForShe hareketini temsilen Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Direktör Vekili ve Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı katıldı.

Bu anlamalı etkinlik, geçmişte Fenerbahçemize pek çok katkıda bulunmuş kadın sporcularımızın kulübümüzde elde ettiği başarıların ve yaşamlarından kesitlerin gösterildiği fotoğraf sergisiyle başladı.

Fenerbahçe Televizyonu’ndan Dilşad Terzioğlu’nun sunuculuğunu yaptığı organizasyonun açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt yaptı.

Simla Türker Bayazıt: Fenerbahçe'nin olduğu her yerde kadınlar her zaman ön saflarda olmuşlardır

Bu özel etkinliğin gerçekleşmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getiren Simla Türker Bayazıt, “Saygıdeğer Yüksek Divan Kurulu Başkanım, Saygıdeğer Başkanım, bugün burada buluşmamıza vesile olan 1950’li yıllarda Fenerbahçe'mizin kadın voleybol ve basketbol takımlarını kurmuş, tarihimize isimlerini yazdırmış birbirinden değerli sporcularımız, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, Kulübümüzün yol arkadaşlarından, toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli bir rol üstlenerek “Eşitlik İçin Enerjimiz Bitmez” diyen Tüpraş'ın Genel Müdürü Sayın İbrahim Yelmenoğlu, Kulübümüzün, Tüpraş ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile olan işbirliği kapsamında desteği ile her zaman yanımızda olan Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Sayın Oya Ünlü Kızıl ve değerli ekibi, Kulübümüzün, toplumsal cinsiyet eşitliği için Tüpraş’ın katkılarıyla ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile hayata geçirdiği HeForShe-Birlikte Eşitiz projesi kapsamında aramızda olan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Direktör Vekili ve Programlar Yöneticisi Sayın Zeliha Ünaldı ve değerli konuklarımız,  sporcularımız ve kıymetli misafirlerimiz, hepiniz hoş geldiniz.

Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Hem Fenerbahçe’miz hem de ülkemiz kadınları için oldukça önemli bir gün. Böyle bir günde sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyuz. Dünya Kadınlar Günümüzü içtenlikle kutluyorum.

Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde tarihimize baktığımızda Fenerbahçeli kadınlarımızın çok özel ve farklı olduklarını söyleyebilirim. Ve bir Fenerbahçeli kadın olarak bundan çok büyük gurur duyuyorum.

Fenerbahçemiz, kadınların toplumda etkin olmasına özel çaba gösteren büyük önderimiz Atatürk’ün bu konuda da izinden gitmiştir ve kararlılıkla gitmeye devam edecektir.

Kadının yeri Fenerbahçe’de her zaman çok özel olmuştur. Fenerbahçeli kadın sporcularımız ve kadın taraftarlarımız hem geçmişte hem de yakın tarihimizde benzeri görülmemiş izler bırakmışlardır.

Eminim ki gelecekte de Fenerbahçeli kadınlarımız tarihe damgalarını vurmaya devam edeceklerdir. Bugün, Dünya Kadınlar Günü ve şu an 1950’li yıllarda Fenerbahçe Kadın Voleybol ve Basketbol takımlarını kuran, dönemin tanımı ile “Fenerbahçemizin Şampiyon Kızları” ile birlikteyiz.

Sayın Ayten Salih, Güneş Çapa, İnci Önen, Bercis Türkoğlu, Deniz Gürfırat, Eser Berktan, Mahiru Akdağ, Seta Yağcıoğlu, Nazmiye Kor… Önünüzde saygı ile eğiliyorum. Ne mutlu ki bizimlesiniz.

Ne yazık ki kurucu takımın sporcularından Şüheda Özçiçekçi ve Altan Karpuzlu’ya ulaşamadık. Kendilerine sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz. İnşallah yakın zamanda onlarla da bir araya gelme şansımız olur.

Ayrıca iki kıymetli sporcumuz aramızda değil artık. Sayın Canel Konvur ve Sayın Seçkin Töreli Dinçer’i de rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun. 

O yıllardaki imkansızlıklar ile bugünkü olanakları mukayese ettiğimizde sporcularımızın Fenerbahçe için yaptıkları fedekarlıklar, elde ettikleri başarılar, Kulübümüzün gelişme ve ilerlemesi yolunda yaptıkları katkılar çok değerli.

Fenerbahçe’miz, bu başarılı kadınlara yıllar öncesinde kucak açmış, Kulübümüz kurulduğu günden bu yana sahip olduğu modern, gelişmiş, öncü yapısıyla buna imkân tanımıştır. 

Sadece voleybolda değil; basketbol, atletizm ve kürekte de Fenerbahçe formasıyla mücadele etmiş, Türk kadınını her alanda gururla temsil etmişlerdir. Bu bağlamda spor yaparken toplumda önemli mevkilere gelmiş; tıp, hukuk, öğretmenlik okumuş, profesyonel görevlerde bulunmuş topluma faydalı olmuşlardır.

Bugün, burada olan tarihimizin en başarılı kadın sporcularından Dr. Ayten Salih ve kıymetli takım arkadaşları başta olmak üzere kendilerinin nezdinde, bu formayı gururla, onurla, başarıyla taşımış tüm sporcularımıza Başkanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimiz adına çok teşekkür ediyorum. 

Bugün vesilesiyle bir kez daha dile getirmemiz gerekiyor ki; kadınlar, toplumumuzun temel direği, yapı taşıdır ve kadınların özgür, güçlü olması modernliğimizin, yarınlara olan bakış açımızın ölçüsüdür. Kadınlar özgür ve güçlü ise toplumda, sokakta, evde, iş yerinde, her yerde özgüvenle yer alabiliyorlarsa bu ülkemizin gücünü gösterir.

Kadınlar, Fenerbahçe’miz için tarihte, bugünlerimizde ve geleceğimizde çok önemlidir demiştik. 

Geçmişte formamızla ilkleri hayata geçirmiş, başarılar elde etmiş, 3 Temmuz sürecinde kulübümüzün geçtiği tarihi ve zorlu günlerde çocuklarının, annelerinin, kardeşlerinin ellerinden tutup, tüm aidiyetleriyle stadımızı dolduran Fenerbahçeli kadınlar dünyada benzeri görülmemiş şekilde en zor günlerimizde Fenerbahçe’mize sahip çıkarak, tarihimize bir kez daha derin imza atmışlardır.

Fenerbahçeli kadın sporcularımız yelkende, yüzmede, masa tenisinde, boksta, kürekte, atletizmde, olimpiyatlarda ülkemizi ve bayrağımızı her zaman en iyi şekilde temsil etmiş, voleybolda Şampiyonlar Ligi’nde sarı lacivertimizi gururla taşımış, basketbolda Avrupa'da finalde Fenerbahçe’miz için mücadele etmiştir.

Fenerbahçe'nin olduğu her yerde kadınlar her zaman ön saflarda olmuşlardır.

Fenerbahçe'miz, geleneğinden gelen bu misyonunu, geleceğe taşımak; tarihinden gelen hem sporcu hem de taraftar olarak kadın-erkek omuz omuza mücadelesini, bu sezon “HeForShe-Birlikte Eşitiz” projesi ile taçlandırmıştır.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin toplumsal cinsiyet eşitliği için hayata geçirdiği HeForShe hareketine katılan kulübümüz, daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için 'Birlikte Eşitiz!' diyerek bu yola çıkmıştır.

Kulübümüz, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans için, kadınların ve kız çocuklarının hem sporcu hem taraftar olarak spor alanlarında varlığını artırmak için, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sporcularımızla topluma örnek olacaktır.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Ata’mızın izinde, toplumumuza faydalı işler yapmaya var gücümüzle devam edeceğiz.  Kapsayıcı kulüp olma hedefimizi hep birlikte hayata geçirmek için çalışacağız.

Ayrıca; Önümüzdeki dönemde Fenerbahçe’mizin şampiyon kızları olan kurucu takımımız için müzemizde bir sergi açmayı planlıyoruz. Uzun vadeli projelerimizden biri de Fenerbahçe'nin kadın tarihini anlatan özel bir kitap hazırlamak ve bu vesile ile değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak. 

Sözlerime son verirken tarihimizde adı geçen, 1920'li yıllarda formamızı giyen, o dönem kadın voleybol takımımız olmadığı için Fenerbahçe Erkek Voleybol Takımı ile maçlar oynayan ve kayıtlara göre 1928-29 yıllarında erkek takımımızın kaptanlığını dahi yapan Sabiha Rıfat Gürayman'ı anmak istiyorum. 

Sabiha Rıfat aynı zamanda ülkemizin ilk kadın inşaat mühendisidir ve Anıtkabir'in inşaatında başmühendis olarak çalışmıştır. Fenerbahçe’mizin gurur duyduğumuz tarihinde eşsiz iz bırakan bu özel kadını da huzurlarınızda saygıyla anıyorum.

Bu özel günde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, Müze Müdürümüz ve tarihçilerimizden Sayın Alp Bacıoğlu’na tüm emekleri için teşekkür etmek isterim. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’müzü tekrar kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu: Eşitlik için enerjimiz bitmez

Yönetim Kurulu Üyemiz Simla Türker Bayazıt’ın açılış konuşmasının ardından Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu sahneye davet edildi ve etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Fenerbahçe’ye değer katan “Kadın Kahramanlar” başta olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, uygar bir toplumun, ancak kadınla erkeğin birlikte gerçekleştireceği değişim ve dönüşümle mümkün olabileceğini söyledi. Yelmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en büyük sanayi şirketiyiz.  Finansal ve ekonomik sorumluluklarımız var ama en büyük sorumluluğumuz topluma karşı. Toplumun değişim ve dönüşümüne öncülük etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede pek çok proje gerçekleştirdik, geliştirmeye de devam ediyoruz. Bu projeler içerisinde en çok değer verdiğimiz proje, kadın erkek eşitliğini vurgulayan HeForShe hareketi oldu. Bu kapsamda geçen yıl sonunda Fenerbahçe ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile birlikte bir proje gerçekleştirdik ve eşitlik için enerjimiz bitmez diyoruz. Sizlerin de enerjisi eşitlik için hiçbir zaman bitmesin.  Ülkemizin ve dünyamızın sizlere ihtiyacı var. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

BM Kadın Birimi Türkiye Direktör Vekili ve Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı: Bu çalışma dünyada bir ilk ve bizim gözbebeğimiz

Kulübümüzün, Tüpraş’ın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin HeForShe hareketi ile toplumsal cinsiyet eşitliği için küresel bir işbirliği yaptığı proje kapsamında konuşmacılar arasında yer alan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Direktör Vekili ve Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı da yaptığı konuşmada, “Böyle bir buluşmayı gerçekleştirdiğiniz için Koç Holding, Tüpraş ve Fenerbahçe yönetimine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi olarak, spor kulübüyle çalışmak bizler için çok yeni. Bu fırsatı verdiğiniz içinde ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bu çalışma dünyada bir ilk ve bu bizim gözbebeğimiz. Bu çalışmanın başka bir yüzünü daha gördük. Kadınlar Günü’nde kadın sporcularla buluşmak ve Fenerbahçe’nin kadın tarihini görmek bizler için çok önemli.  

Yakın zamanda Niğde’nin Kula köyündeydim. Çocuk evliliklerinin en yaygın olduğu bölgelerden birisidir, burası. Bir Beden Eğitimi Öğretmeni burada kız çocuklarıyla çalışıyor. Ailelerden tepki görüyor. Zor şartlarda çalışıyor. Burada kızlar futbol oynamaya başlamışlar. Çok mutlular. Aileleri ve kendileriyle görüştüğümüzde, çocuklar özellikle ailelerinin ikna olması için kendilerine örnek insanlara ihtiyaç duyduklarını söylediler. Bende sizlerle yaptığımız çalışmalardan bahsedince, size selam söylediler. ‘Biz de geriden geliyoruz’ dediler.   Sizlerin açtığı yollardan Niğde’nin Kula köyünden kızlarda gelecek. 

HeForShe bir dayanışma hareketi. Herkes için eşitlik. Fenerbahçe ile bu hareketi yapabilmek ve bu kadar erkeğe ulaşabilmek çok önemli. Değişmek zor iştir. Biz yanınızdayız. Hep birlikte mücadele verecek olmaktan dolayı ayrıca mutluyuz. 

Çocukluğumda kadın sporcu, Nadia Comaneci ve Katarina Witt idi. O zamanlar benim için sporcu olmak hayal bile değildi, çünkü o sporu yapanlar yabancı idi. Bugün görüyorum ki bize örnek olabilecek büyük bir spor ve kadın tarihi varmış. Bundan bugün haberdar oldum. Ayten hanımı küçük yaşta tanısaydım bende spor yapabiliyor, olabilirdim. 

Bir kulüp yöneticisi, bir kulüp, bir sporcu, bir antrenör, bir spor tesisi dünyayı değiştirebilir. Bu değişim başladı. Hepinize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Organizasyonun devamında eski sporcularımızın bu özel gün için mesajlarının yer aldığı videolar, barkovizyonda izlendi.

Ayten Salih: Fenerbahçe, kadınlara ve kız çocuklarına verdiği büyük değerle her zaman rakiplerinden bir adım önde oldu

Ardından 1954 yılında Fenerbahçe’mizin Voleybol ve Basketbol Takımlarımızın kurulmasına öncülük eden Ayten Salih sahneye davet edildi ve Fenerbahçe’mizde elde ettiği sayısız başarı ve gururla dolu kariyeri hakkında kısa bir konuşma yaptı.

Fenerbahçe tarihinde unutulmaz izler bırakan Ayten Salih, “Sayın Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük Bey, Sayın Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Bey, Sayın Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Simla Türker Bayazıt Hanım, Sayın Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu Bey, Sayın Koç Holding yetkilileri, Sayın Birleşmiş Milletler Kadın Birimi yetkilileri, Saygıdeğer konuklar, Sevgili Fenerbahçeli sporcu kardeşlerim, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, sarı-lacivert forma ile saha, salon ve denizlerdeki müsabakalarda yer alan eski-yeni sporcu ve şampiyon kızlarımızı bir araya toplayarak güzel bir vefa örneği gösteren Fenerbahçe kulübümüzün sayın Başkan ve yöneticileri ile bu organizasyonda emeği geçen tüm ilgililere candan teşekkürlerimi sunarım.

Önce iki, daha sonra da bir avuç Çamlıcalı ve iki Erenköylü kız öğrencinin girişimi ve Dr. Selim Çapa'nın büyük desteğiyle 1 Eylül 1954 tarihinde kurulan ve altı yıl üst üste voleybol, basketbol, atletizm ve kürek dallarında şampiyon olan ablalarınız adına, onlara güvenerek kucak açan, sarı-lacivert forma ve eşofman gibi ihtiyaçlarını karşılayarak spor yapmalarına fırsat veren ve bugün aramızda bulunmayan o zamanın kulüp başkanı, yönetici, antrenör ve diğer yardımsever Fenerbahçelilerini de minnet ve rahmetle anmak istiyorum...

1954 yılında, henüz Türkiye Voleybol Federasyonu kurulmamış olduğu için 4 yıl süre ile ‘Türkiye Spor Oyunları Federasyonu’ adı altında ve yine genç erkeklerin lisanslarına yazılan kız isimleriyle maçlara çıkan bu ilk sporcu ablalarınız, 1961 yılına kadar basketbolda ve voleybolda düzenlenen toplam 21 İstanbul ve Türkiye şampiyonluğunun 19 tanesini kazanmışlardır. Ayrıca katıldıkları atletizm müsabakaları ve Atatürk koşularında da hep birincilikler almışlar, 1957-1958 sezonunda kurulan kürek branşında da başarılı olmuşlardır. Tek branşla yetinmememizin nedeni, yalnızca komple sporcu oluşumuz değil, aynı zamanda tüm yıl boyunca spor yapma arzumuzdu.

Bu girişimin en sevindirici yanı, bizden sonra bu renklerde mücadele eden kızlarımızın Avrupa ve Dünya yarışmalarında şampiyon olmalarıdır. Bugün aramızda bulunan bu genç arkadaşlarımızla iftihar ediyor ve onları candan kutluyoruz.

Şu an en büyük üzüntümüz ise voleybol ve basketbol antrenörlerimiz Alaattin Güneş ve Önder Dai hocalarımız, basketbol kurucu antrenörümüz Altan Dinçer ve eşi voleybolcu Seçkin kardeşimizle, her dalda üstün başarı gösteren, özellikle yüksek atlamada 1.40 metreden sonra arka arkaya rekorlar kırarak çıtayı 1.60 metrelere yükselten kardeşimiz Canel'in maalesef aramızda olmamaları. Hepsini rahmet, saygı ve sevgi ile anıyorum.

Yine, tüm öğrenci sporcularının Fenerbahçe Spor Kulübü'nde oynamalarına izin veren Çamlıca Kız Lisesi müdiresi Nuriye Hekimoğlu'nu da rahmetle anmak istiyorum. İlk birkaç yılın sonunda Ankara Kız Teknik Yüksek Okulu'na atanmış, bu kez de Ankara'da yer alan tüm kupa maçlarında bizi okulunda misafir etmişti.

Bugün aramızda Çamlıca Kız Liseliler Derneği Başkan ve yöneticileri de var. Mimar Kemalettin Bey'in eseri, Ahmet Ratip Paşa'nın konağı olan sevgili okul binamız Unesco tarafından korunması gerekli yapılar arasında kabul edilmiş ve restorasyonuna başlanmış. İnşallah Çamlıca Kız Lisesi'nin bu tarihi binasının kültür ve sanat amaçlı olarak kullanımına izin verilir.

Biz kadınlar olarak eğitim, spor ve iş hayatındaki başarılarımızı Mustafa Kemal Atatürk'e ve onun devrimlerine borçluyuz. Öte yandan Fenerbahçe Spor Kulübü de tarihinin ilk yıllarından bu yana kadınlara ve kız çocuklarına verdiği büyük değer ile her zaman için rakiplerinden bir adım önde oldu. Bugün bu önderliği daha da ileriye taşıyarak kadınlar, kız çocukları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için hayata geçirilen HeForShe projesini destekleyen Fenerbahçe Kulübü'nü tebrik ediyoruz. Büyük Atatürk'ün defalarca dile getirdiği gibi; bir ülkenin güçlülük derecesi, kadınların özgürlüğü ile ölçülür. Fenerbahçe’nin bu vizyonu üstlenmesi hem bugün, hem de gelecek için çok önemlidir. 

Son olarak şu an Fenerbahçe çatısı altında bu renkler için mücadele eden genç kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Bu formanın kıymetini bilin. Fenerbahçe’yi yüceltin. Fenerbahçeli olmak iyi insan, düzgün birey, topluma faydalı, ülkesine katkılı kişiler olmaktır. Bunu unutmayın ve her zaman bunu hedefleyin. Fenerbahçeli olmak dünyanın en güzel duygusudur, bunu her zaman hissedin, hissettirin.

Sözlerime son verirken Fenerbahçe’mizin bu yıl futbol dahil, tüm branşlarda başarılı olmasını diler, hepinize saygılarımı sunarım.” ifadelerini kullandı.

YDK Başkanı Vefa Küçük: Kadın üyelerimiz artık Fenerbahçe yönetiminde söz sahibi olmanın ağırlığını hissettirmeye başladı

Ayten Salih’in konuşmasının ardından Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi. Katılımcıları saygıyla selamlayarak sözlerine başlayan Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük, “HeForShe İngilizce güzel bir kelime. Hepimiz eşitiz anlamına gelen bir kelime. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 41. Madde HeForShe maddesi. ‘Aile Türk toplumunun temelidir’, ‘Aile mensupları birlikte eşittir’ diyor. Dolayısıyla Anayasamız HeForShe’yı zaten düşünmüş ve oraya değişmeyecek şekilde kabul etmiştir. Biz her şeyi Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Osmanlı döneminde ve hilafet döneminde kadınlar maalesef insan sayılmıyordu. Sadece evde bir eş ve bir hizmetçi olarak kabul ediliyordu. Büyük Atatürk çeşitli devrimlerin yanında 1930 yılında kadınlarımıza yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanunu çıkarttı. 1934’te yerel seçimlere katılan kadınlarımıza bu sefer milletvekilliği seçimlerine katılma ve seçilme hakkını tanıdı. 1935 yılında yapılan seçimlerde de 18 kadın, milletvekili olarak o günkü Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Onların içinde bir tanesi Kazan Köyü’nün muhtarı Satı Hanım’dı. Bir köylü ve bir muhtar kadın 1935 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili olarak girdi. Bugün ülkemizde yerel seçimler yaklaşıyor. Yaklaşık 22 gün sonra yerel seçimleri yapacağız. İstanbul’da 39 ilçe var, bildiğim kadarıyla 1 tane kadın belediye başkanı şu anda faal. 31’inde de yeniden yarışa girecek. Fenerbahçe Kulübümüzde tabii ki çok sayıda kadın sporcumuz yetişti ve bu formayı layıkıyla temsil etti, kulübümüze hem ferdi hem de takımlar halinde madalyalar, kupalar kazandırdı. Ancak kadınlarımızın kulüp üyeliği içerisindeki oranları çok az. Şu anda Yüksek Divan Kurulu’nda 372 kadın üyemiz var. Bu da YDK üyeliğinin %13’üne tekabüle diyor. 10 sene sonra 2028’de YDK üyeliğimiz 10 bine ulaşacak ve kadın üye sayımız 1873’e ulaşacak. Yüzde olarak da % 19’a ulaşacak. Fenerbahçe yönetimlerinde son 30 senede birkaç yönetimde sadece 1 kadın üye yönetim kurulu üyeliği yapmaktaydı. Bugün Sayın Ali Koç’un Başkanlığındaki Yönetim Kurulumuzda 4 tane kadın üyemiz var. Demek ki kadın üyelerimiz artık Fenerbahçe yönetiminde de söz sahibi olmanın ağırlığını hissettirmeye başladılar. İnşallah gelecek dönemlerde de yönetimlerde ve kurullarda daha çok kadın üyemizin görev almasını ve Fenerbahçe yönetiminde birlikte karar vermelerini temenni ediyorum. Bütün dünya kadınlarının Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum, hepinize saygı sunuyorum.” dedi.

Fenerbahçe’nin Şampiyon Kızlarına plaket ve forma takdim edildi 

Etkinliğin anlam ve önemine değinen konuşmaların sonrasında Yüksek Divan Kurulu Başkanımız Vefa Küçük ile Başkanımız Ali Koç tarafından Fenerbahçe’nin Şampiyon Kızları olan eski sporcularımıza teşekkür plaketleri ve o dönem giydikleri forma numaraları ile isimlerini taşıyan formaları takdim edildi. Plaket takdiminin sonrasında ise tüm katılımcıların bir arada olduğu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

Başkanımız Ali Koç: Fenerbahçe’de kadının yeri hiç değişmedi

Toplu fotoğraf çekiminin ardından kürsüye çıkan Başkanımız Ali Koç, “Bu güzel ve tarihi güne tanıklık etmek için buradayım. Duygusal ve güzel bir gün.  ‘60 sene sonra bizi hatırladınız’ dediniz.  İnşallah bundan sonra hep hatırlarız. Ayten hanım, ‘Fenerbahçeli olmak iyi insan olmak, düzgün insan olmak, topluma faydalı olmak, ülkeye katkı sağlamak’ dedi.  Bizde aynen bunları yapmaya çalışıyoruz. Sizler kendi dönemizde devri yaptınız. Dünya çok değişti, hayat değişti, çok şey değişti ama Fenerbahçe hiç değişmedi. Fenerbahçe’de kadının yeri ise hiç değişmedi. Bu bölge hem Osmanlı hem de Cumhuriyet zamanında çağdaşlaşmanın, modernleşmenin, ileri düşüncenin, aydınlığın hep kalesi olmuş, bugün de o şekilde olmaya devam ediyor. Bunun da en büyük liderliğini, bayraktarlığını Fenerbahçe Spor Kulübü yapmış, yapmaya da devam ediyor. Sizler bize büyük örnek oldunuz. Gençler siz de doğru mesajları almışsınızdır. Bu formayı giymek herkese nasip olmaz. Belki çocuklum hayalim gerçekleşti ama formayı giymedim. Dolayısıyla sizin kadar kıymetini bilmesek de, sizin kadar şanslı olmasak da, bizlerde elimizden gelen hizmeti vermeye çalışıyoruz. Buraya gelen herkese çok teşekkür ederiz.  Kadınlar Gününüz kutlu olsun.” dedi.

Etkinliğin son bölümünde Kadın Voleybol ve Kadın Basketbol takımlarımızın oyuncularının eski sporcularımıza mesajlarının yer aldığı sürpriz 8 Mart kutlama videosu gösterimi yapıldı. "Tarihe İz Bırakan Fenerbahçe Kadınları” organizasyonu, birlikte yenilen yemeğin sonrasında tamamlandı.

Plaket takdim edilen 10 kadın sporcumuzun isimleri:

Hatice Mahiru Akdağ: (Voleybol / Basketbol) - Kariyer: 1955 / 1961 - Forma Numarası: 10 - Doğum Tarihi: 1936
Nazmiye Kor: (Voleybol) - Kariyer: 1954 / 1961 - Forma Numarası: 3 - Doğum Tarihi: 1935
Ayla Keskin: (Voleybol / Basketbol) - Kariyer: 1954 / 1955 - Doğum Tarihi: 1938
Ayten Salih Berkalp: (Voleybol / Basketbol / Atletizm / Kürek) - Kariyer: 1954 - 1960 - Forma Numarası: 8 - Doğum Tarihi: 1933
Bercis Türkoğlu:  (Voleybol) -  Kariyer: 1954 / 1957
Deniz Gürfırat: (Voleybol / Basketbol) - Kariyer: 1954 / 1956 - Forma Numarası: 13 
Eser Berktan: (Voleybol / Basketbol) - Kariyer: 1956 / 1961 - Forma Numarası: 9
Güneş Çapa: (Voleybol / Basketbol) - Kariyer: 1954 / 1965 - Forma Numarası: 5 - Doğum Tarihi: 1936
İnci Önen: (Voleybol / Basketbol / Kürek / Atletizm) - Kariyer: 1954 / 1959 - Forma Numarası: 12 - Doğum Tarihi: 1936
Seta Yağcıoğlu:  (Voleybol / Basketbol / Kürek / Atletizm) - Kariyer: 1954 / 1961 - Forma Numarası: 6 - Doğum Tarihi: 1937

Fotoğraflar: Burak Saltık

Basın Fotoğrafları