FUTBOL

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal: Taraftarlarımız maçı kazanmamızda önemli rol oynadı

16 Mart 2019 Cumartesi 00:05

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, Demir Grup Sivasspor galibiyetinin ardından yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu.

İlk olarak karşılaşmayı değerlendiren Ersun Yanal, “Maçın her aksiyonunu, bölümünü kontrol ettiğimiz maçlar oynadık. O maçlarda puan alamadık ya da son dakikalarda kaybettik. Bugün bu stresin bizi futbol olarak ne kadar engelleyeceğini biliyorduk. Gol atıp, golden sonra rahatlamak gerektiğini de biliyorduk ama tam tersi oldu. Buna çabuk tepki verdik. Oyuncuların gol sonrasında oyuna başlayışı ve tekrar golü bulmak için gösterdikleri çaba önemliydi. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bu takımın ne olacağını ve önümüzdeki günlerde neler yapacağını da biliyoruz. Buraya aşinayız. Bildiğimiz ve tanıdığımız bir yer. Elbette ki taraftarın kızgınlığı ve öfkesi oluyor ama bugünkü desteklerinden ötürü ben kendim ve oyuncularım adına teşekkür ederim. Bugün geri dönüşümüzü destekleyip maçı kazanmamızda önemli rol oynadılar. Biz de bu dönüşü yapan oyuncularımıza kendilerine güvendiklerinde ve sonucu almaya başladıklarında önemli sonuçları alabilecek bir takım olduğumuzu zaten biliyoruz. Bunu yapabilecek güçteyiz. Kazandık. Bu iki haftalık süreç iyi gelecek. Milli takıma gidecek oyuncularımız var. Bizimle beraber çalışacak oyuncularımız var. Bu iki haftalık süreçte artık bundan sonra kazanarak gitmek tek hedefimiz.” ifadelerini kullandı.

Takımı olumsuz etkileyen bir baskının olup olmadığına ilişkin soruya ise Ersun Hoca, şu şekilde yanıt verdi:

“Normal. Bulunduğumuz yer Fenerbahçe’nin hiç alışkın olmadığı bir yer. Futbol olarak yarıştığımız her bölümde, takımımızın bu durumda olduğu bir durum hiç yaşamadık. Tabii ki, böyle bir stres yaratacak. Sonucu almak için uğraştığımızda ki Başakşehir ve ondan önceki Beşiktaş maçında olduğu gibi kazanmak üzereyken kaybettiğin, bir anda şok yaşayıp geriye düştüğün ve çevirmek için olağanüstü çaba sarf ettiğin dakikalar var. Bunlar hep birike birike geliyor. Kazanmak üzereyken kaybettiğin maçlar var. Bu yıl hep böyle geçti ve bundan hep deneyim kazandık. Deneyimi de önümüzdeki yılı hedefleyerek ne yaptığımızı da doğru planlayarak gitmek zorundayız. Biz takım olarak ne yaptığımızı biliyoruz ve gerçekten planlı bir şekilde gittiğimizi düşünüyorum. Bu planlar bazen oyun bazen futbol olarak tutmayabiliyor ama biz en azından bu planları gerçekleştirebilecek güce sahip olduğumuzu biliyoruz ve yapacağız."

BASIN TOPLANTISI

“Bu sezon benim başladığımdan itibaren olan dönemde belki de en oyundan uzak ya da performanstan uzak bir maç yaşadık. Her zaman iyi futbolun sonuç getirmediğini hep sizler söylüyorsunuz. Bizler de zaman zaman ‘hep futbol olmasın kazanalım’ diyoruz. Evet, bugün bu gerçekleşti ve kazandık. Kazandığımız için önemli bir eşikti bu bizim için. Bundan sonra geriye kalan maçlarımızı bir aradan sonra da toparlayıp kazanarak gitmek adına güzel bir sonuçtu. Hemen cevap vermemiz güzeldi. Arkasından maçı kazanmak için arzulu olmamız güzeldi. Stresli bir maç olduğu için zaman zaman dağınık olmamız çok normaldi. Bu dağınıklığı toparlayıp maçın sonunu getirdik. Keşke bunun gibi iyi maçlar oynayıp kaybettiğimiz ya da tek puana razı olduğumuz maçları da bu şekilde kazansaydık. Şimdi burada olmayacaktık.”

“Mehmet Ekici teknik bir sebepten dolayı ikinci yarı oyuna girdi. İyileşti ve durumu iyi. Geçiş oyununu oynamak takımın bütünü ile beraber hareket etmekti. Bütünü oynayamadık. Bütünü oynamak için Rize maçından da kötüydük. Rize maçında bizim belirli dakikalarda iyi oyunumuz vardı. En azından rakip 10 kişi kalıncaya kadar çok etkili bir oyunumuz var. Ne olursa olsun hemen golü yesek de buna cevap vermek için aktif bir oyunumuz var. Bugün bunların çoğu yoktu. Daha geniş, birbirinden kopuk, ritmi yakalayamayan bir takım vardı. En azından skor geçişlerini iyi yaptık. Duran topların dışında rakibe akan oyunda pozisyon vermedik. Biz pozisyona girdik ya da girmek için büyük çaba sarf ettik. Ama bugün hem ritmi hem de koordinasyonu bozuk bir oyunla başladık. Maalesef maçın sonuna kadar golleri bulduğumuz dakikalar ve birkaç pozisyon dışında bu şekilde sürdü. Ama sonuç olarak kazandık. Kopuk ve uzak oynadığında ikinci top sorunları hep yaşıyorsunuz. Bugün özellikle ön ve arka bölgedeki ara boşlukları ki yediğimiz golde takım üçe bölünüyor. Sadece görüntüyü izledim tabii çok fazla analiz ederek izlemedim. Attığımız golde rakip o kadar kompakt ki biz o kompaktlığı sağlayamadık. Aslında sağlayabiliyorduk ve bunu Beşiktaş, Başakşehir maçında, ondan önceki kazandığımız maçlarda da yaptık. Tabii kolay bir yerden geçmiyoruz ve bu stresi doğru yönetmeliyiz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. En azından takımımızı nasıl hazırlayacağımızı ve bundan sonraki maçlarda ne yapacağımızı planladık. Planımız da belli. Önümüzdeki sezonun şampiyonu Fenerbahçe için yapılacak her türlü planın da şu anda uygulandığı bir evredeyiz. Kazanmalar geldikçe bunlar daha rahat ve özgün bir şekilde paylaşılacak konulardır.”

“Biz işimize bakıyoruz. Yapacağımız planlar var. Hocalar, izleyiciler maçları izlemeye gidiyor. Oyuncular izleniyor. Bunların raporları düzenleniyor. Bir taraftan antrenmanlar yapılıyor. Takıma kazandıracağınız oyuncularla ilgili çalışılıyor. Arka taraftaki söylemler bizi ilgilendirmiyor. Kulübün de benim de duruşum belli. Bir maçla yukarı çıkarıp aşağı indirmek falan artık bu işleri çoktan geçmiş olmamız lazım. Bizim bundan önceki backgroundumuz belli. Fenerbahçe’nin beklentisi belli. Biraz önce dediğim gibi, gelişim belli, ne yapacağımız, ne beklentisi belli. Sonuçta bunları konuşmak benim gündemimde değil. Ne yaptığımızı biliyor ve planlı bir şekilde gidiyoruz. Sonuçlar bazen eksiliyor bazen artıyor. Bu olduğunda konuşmalar da hemen başlıyor. Burası önemli bir yer. Biz önümüzdeki sezon Fenerbahçe’yi nasıl daha iyi yapabiliriz, bu sezonu daha iyi nerede bitireceğimizi çalışıyor ve konuşuyoruz. Başarılı olacağımızı da düşünüyorum.”

“Konunun dışında ama bu çok uzun bir platformda tartışılması gereken bir konuydu(gündemde olan yabancı kuralına ilişkin). Bunun çıkışı da bir anda ‘hadi serbest bırakalım’ şeklinde oldu. Bunun kriterleri olmalı.  Uygulamaları planlanmalı, senelere bölünmeli. Uygulama modelleri oluşturulmalı. Bu kadar basit bir iş değildi bu. Ama bir anda çıktı. Raporlar var. Aşağı yukarı 6.7 yabancı oyuncuyla oynandığı söyleniyor. 6.7 yabancı oyuncuyla oynanan ortalamada toplam 99 oyuncunun sözleşmesinin bittiği ve hemen bu işin önümüzdeki sezon başlayabileceği söyleniyor. Bir karar alırken bu kadar hızlı; bir kararı tekrar değiştirirken bu kadar hızlı yapmak çok sağlıklı değil. Bunun akılla bir işi yok. Bu tamamen ‘hadi yapalım’ şeklinde. Bunlar bu kadar hızlı bir şekilde alınabilecek kararlar değil. Bunlar bir platformda tartışılmalı. ‘Benim fikrim serbest bırakılsın ve 6 oynatılsın’, ‘benim fikrim 6+2+2 oynatılsın’ vs. Neye göre ve niçin? Bunun bir araştırması yapılmalı. Bilimsel sonuçları ortaya konmalı. Rakamlar konmalı. Bu kadar ezbere iş yapılmamalı. Bu kadar güçlü bir ekonominin bu kadar kafadan hazır ‘hadi yapalım’ şeklinde yapılmamalı. Bu bir aklın ürünü olmalı ve ortak aklın bir ürünü olmalı. Futbol paydaşları bir araya gelmeli. Bunun içinde teknik direktörler, belki futbolcular belki yönetenler olmalı. Altyapıları 14 yabancı oyuncu yüzünden mi kaybediyoruz? Hayır. Altyapıyla uğraşan takım yok. Altyapılardan yetiştirmek için uğraşan planlama yok. Bunların denetlemesi ve kriterleri yok. Uygulama zorunlulukları yok. Birçok şeyimiz var. Bunlar oturulup masaya yatırılmalı. 2002 yılında Almanya oyuncu yaratmak için ciddi bir süreç yaşamış. Bu süreçte ciddi planlamalar yapmış ve yine yapıyorlar. Bunlar ortak akılların ve uzun süreli akılların işi. Buna ihtiyacımız var. Bunun içinde medyası var, kulüpleri var, kulüpler birliği var, finans var, federasyon tarafı var, bakanlıklar var, A takımlar var, hep beraber oturulup bu aklın bir noktada doğru analiz edilerek uygulamaya ihtiyacı var. Ama şu uygulamanın bizi çok mutlu ettiğini düşünmüyorum. 99 oyuncunun sözleşmesi bittiği ve 100 oyuncunun da ertesi yıl sözleşmesinin biteceği şeklinde bir rapor var elimde. Ne kadar doğru bilmiyorum. Doğru bir şey miydi? Çok hızlı alınmış bir karardı. Şimdi bundan çok hızlı bir şekilde tekrar vazgeçiyoruz ve yine zarar ediyoruz. Ortak bir akılla doğru süzgeçlerle ve doğru planlarla, adımlarla gerçekleştirileceği bir ortam oluşturulmak zorunda. Ortak aklın bir araya getirilmesi zorunlu olmalı. Herkesin bir araya gelip ortak düşünmesi gerekiyor.”

“Bazen planladıkların bazen de planlamadıkların tutuyor. Futbol bir süreç oyunu. Bir maçta oyuncu değiştiriyorsun ve dahi oluyorsun. Diğer bir maçta oyuncu değiştiriyorsun başka bir şey oluyorsun. Futbolun güzel tarafı bu. Mehmet hamlede iyi bir oyuncu. Duran toplarda da etkinliği iyi bir oyuncu. O da üstüne koyarak geliyor. Kötü bir sakatlık geçirdi. Tam da form tutmak üzereydi. Kayseri’de kemik ödeminden dolayı çok fazla antrenman da yapamadı. Ama şimdi geliyor ve kullanacağız. Mehmet bizim önemli bir oyuncumuz. Bu akşam bunu gösterdi. Bugün de ilginç bir gol attı. Zor bir gol oldu.”

“Stoperlerin topu çıkarmakta zorluk çekmesi sorusu hakkında) Bugün bu fazlasıyla oldu. Biz aslında geriden oyun kuran, takım olarak yaklaşık yüzde 60 gibi bir oranla topu bizde oynayabilen ve topu ikinci bölgeye taşıyan iyi takımlardan biri olduk ikinci yarı. Belki de birkaç takımdan bir tanesiyiz. Bunu Başakşehir maçında yaptık. Beşiktaş maçında da özellikle son 20 dakikada çok iyi yaptık. Bugün bu ritmi tutturamadık. Daha ilk toplantının başlangıcında ‘ritim tutturamadık, çok geniş kaldık, çok uzadık, orayı fazla oyuncuyla destekleyerek çıkışı sağlayamadık’ demiştim. Bir yerde oyunun içerisinde özgüvenin de gittikçe bu riskleri almamaya başlıyorsun. Takımın boyu uzadıkça da bu bağlantı kopunca o ritmi de bulamayınca hatalar üst üste olmaya başlıyor. Bence bugün bu ritmi tutturamamızdan dolayı kaynaklandı. Yoksa o konuda iyilerden bir tanesiyiz. Bu geçiş oyununu, özellikle savunmadan hücuma geçiş ve üçüncü bölgede top aktarmada iyi stoperlere sahibiz ama bugün bu ritmi tutturamadık.”

“Jailson bizim oyuncumuz ve zaman zaman da kullanıyorum. Geçen hafta da oynadı. Genç bir oyuncu, bu sene takıma katıldı. Katıldığı dönemde de maçlar başlamıştı. Kıtalararası değiştiriyorsun ve hemen ertesi gün olsun istiyorsun. Jailson’un önünde bir süreç var. Jailson’un önünde bir süreç var. Fenerbahçe’nin durumu belli. Bize hazır ve hemen adaptasyon olacak oyuncu lazım. Bu süreci tamamlıyor. O da Fenerbahçe’de inşallah önümüzdeki dönemde daha büyük katkıları olacak."