BOKS

Boksörlerimiz Dünya Şampiyonluklarının gurur dolu hikayesini anlattı

21 Mayıs 2022 Cumartesi 15:58

Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’na damga vurarak isimlerini şampiyonluklara yazdıran sporcularımız ve antrenörleri, kazanılan altın madalyaların gurur dolu hikayelerini Fenerbahçe TV’de anlattı.
 
Milli boksörlerimiz, ülkemizin ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda elde ettikleri başarılarla gözlerimizi doldurdular, göğsümüzü kabarttılar. Şampiyonada ülkemizi temsil eden 12 boksörden 8’ini oluşturan Fenerbahçeli sporcularımız 4’ü altın, 1’i bronz madalya olmak üzere 5 madalya kazandılar.
 
Altın madalya kazanan Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Şennur Demir, bronz madalyanın sahibi olan Sema Çalışkan’ın yanı sıra; antrenörleri Nazım Yiğit, İsa Daştan ve Tuncay Varol  şampiyonluğa giden zorlu süreci anlattı.
 
Başkanımız Ali Y. Koç da telefonla bağlanarak sporcularımızı ve antrenörlerini tebrik etti, Fenerbahçe’nin Türk sporuna yaptığı katkılara ve yaşanan ekonomik olumsuzluklara rağmen rekabetçi spor kulübü kültürünü yaşattığına değindi. Başkanımızın açıklamaları için TIKLAYINIZ.
 
Ayrıca programda yer alan Yönetim Kurulu Üyemiz İlker Dinçay ile Amatör Şubeler Koordinatörümüz Fikret Çetinkaya ve Boks Şube Sorumlumuz Selahattin Atasever, Fenerbahçe’nin amatör şubelere yaptığı yatırımların önemine değindi.
 
Yöneticimiz İlker Dinçay: Daha çok başarılar gelecek. Önümüzde olimpiyatlar var, Paris’te büyük gururlar yaşayacağız
 
İlk olarak söz alan Yönetim Kurulu Üyemiz İlker Dinçay, sporcularımızı tebrik etti. Katkılarından dolayı sponsorumuz Tüpraş’a teşekkür eden Dinçay, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün bir sporcu fabrikası olduğunu belirtti ve stopaj iadesinin önemine değindi. Yöneticimiz İlker Dinçay’ın açıklamaları şu şekilde:
 
“Bugün Fenerbahçelilerin gurur günü ama tarihi bir program yapıyoruz. Hangi kulübe nasip olmuş kulüp televizyonunda Dünya Şampiyonası’nda 5 madalya kazanmış sporcuyla yan yana program yapmak? Hiçbir kulübe nasip olacağını zannetmiyorum. Bugüne kadar olmamış, bundan sonra da olacağını zannetmiyorum. Milli bayrak altında bize bu gururu yaşattılar. Madalya kazanan diğer sporcumuz Buse Naz Sürmeneli’yi de tebrik ediyorum. Bizim kıymetlilerimiz bugün burada. Hepsine gönülden teşekkür ediyorum. Onların heyecanına ortak olmak ayrı bir sevinç kaynağıydı. İnşallah devamını göreceğiz. Şampiyonada 12 sporcunun 8’ini oluşturuyorduk. Madalya alamayan sporcularımız burada yoklar belki ama gelecekte onların da madalya getireceğini biliyoruz. Önce şampiyonanın sahiplerini, hocalarını tebrik etmek gerekiyor. Arkada isimsiz kahramanlar var. Selahattin Bey, tüm amatör şubelerde emekleri ortada olan Fikret Bey… Geçmişten bugüne bu işe kim emek veriyorsa… Federasyonu tebrik ediyorum, müthiş bir organizasyon seyrettik. Ülkemizde olması zaten büyük şanstı. Sayın Bakanımız bizlerle beraberdi. Başkanımız uzakta da olsa bizi hiç yanız bırakmadı. Onun emekleri, katkıları çok kıymetli.
 
Ortada bir gerçek var, bu şubeleri sürdürmeye çalışıyoruz. Bütün camia biliyor maddi olarak bu işin sürdürülebilirliği çok zor. Aslında belki de en başta sponsorumuz Tüpraş’a teşekkür etmemiz lazım. Biz burada gönüllü olarak iş yapıyoruz. En ufak bir katkımız olduysa ne mutlu. Yarın çocuklarımızla izlediğimiz zaman ‘o gün oradaydık, omuz omuza kutladık’ diyebilmek önemli olan. Daha çok başarılar gelecek. Önümüzde olimpiyatlar var, Paris’te büyük gururlar yaşayacağız. Camiamızın hakikaten sahip çıkması lazım. Böyle bir kulüp dünyada yok. Bugün Dünya Şampiyonasından 5 madalya getirmişiz. Daha önce 2 ayrı branşta Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu aldık. 1 tane daha böyle bir kulüp söyleyin. Aynı gün 2 Avrupa kupası almış bir kulübüz biz. Bunlar gerçekten çok kıymetli. Cumhurbaşkanımız YDK üyesi olduğu zaman kulübümüzü ziyaret ettiğinde tüzüğümüzün ikinci maddesinden bahsetti: ‘Fenerbahçe’nin önde gelen amaçlarından bir tanesi uluslararası branşlarda Türkiye’yi temsil etmek için sporcu yetiştirmek.’ Burası bir sporcu fabrikası. Fenerbahçe’nin çatısı altında binlerce sporcu var. Bunu devam ettirebilmemiz lazım. Burada farklı ve güzel bir kültür var. Uzun zamandır bu branşlara inandık, bu branşlarla sevindik. Bunun sürdürülebilir olması lazım. Sponsorumuz Tüpraş var, biz elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz ama devletimizin desteğini arkamızda daha fazla hissetmeye ihtiyacımız var. Eski Başkanımız Aziz Yıldırım’ın da çok emekleri oldu. Stopaj iadesi konusunda kanun çıktı, bundan 1 yıl yararlandık. İnanın nefes aldık, sporcularımızı rahatlattık. Bizim bu sporculara imkan, tesis, ekipman sunmamız lazım, mali durumlarını iyileştirmemiz, rahat ettirmemiz lazım. Bunun için daha fazla desteğe, stopaj iadesini almaya ihtiyacımız var. Bu mesajı da vermiş olayım. Bugünün öneminin önüne geçmek istemiyorum. Bu başarıyı Fenerbahçe’nin devam ettirebilmesi için çok önemli. İnşallah mesajlarımız yerini bulur. Bu da bu mesajımız için iyi bir altyapı olur. Kızlarımızı tebrik ediyorum. İnşallah beraber nice madalyalar kazanırız. Bizim de en ufak katkımız olabilirse ne mutlu.”
 
Amatör Şubeler Koordinatörümüz Fikret Çetinkaya: Spor kulübü olarak yarıştığımız branşlarda ciddi olarak bir spor kulübü rakibimiz yok. Rakiplerimizin çoğu bankalar, şirketler ve belediyeler
 
Boksörlerimizi tebrik eden Amatör Şubeler Koordinatörümüz Fikret Çetinkaya, stopaj konusuyla ilgili de açıklamalar yaptı.
 
Fikret Çetinkaya, “İlker Bey’e düşüncelerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Önemli konulara temas etti. Başta Selahattin Bey olmak üzere antrenörlerimize, sporcularımıza, ailelerine böyle bir sevinç yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Ben de ilk defa böyle bir şey yaşıyorum; 4 Dünya Şampiyonluğu, 1 Dünya Üçüncülüğü. Tekrarı zor bir başarı. İşin mutfağında onlar var. Biz idari kısımdayız. İki konu çok önemli. Biri, İlker Bey’in de üzerinde durduğu sponsorumuz Tüpraş konusu. Sadece boks değil, atletizm, yüzme, masa tenisi, kürek. Bu 5 branşta sponsor. 2024’e kadar. Fenerbahçe Spor Kulübü’nde Sayın Başkanımız Ali Koç’un yönetime gelmesiyle beraber 2020’nin başında itibaren amatör şubelerde ödül yönetmeliği yürürlüğe girdi ve devam ediyor. Son 8 aydır Fenerbahçeli amatör sporcu ve antrenör maaşını ne zaman alacağını biliyor. Her ayın 15’inde 500’e yakın antrenör ve sporcunun maaşlarını sponsorumuzun da desteğiyle beraber yatırıyoruz. Sayın Başkanımızın göreve geldiği 2018 yılından itibaren Fenerbahçe’nin amatörlerdeki gidişatını, başarısını kesintisiz daha yukarı taşımak için verdiği desteğe de bir kez daha teşekkür ediyorum. İlker Bey’le 4 tane branşta çalışıyoruz. Uyumlu bir çalışma içindeyiz. Selahattin Bey’le bir kardeş gibi beraber çalışıyoruz. O da 24 saat sporcular ve antrenörlerle beraber.
 
Stopaj konusu çok önemli. Devlet yetkilileriyle her karşılaştığımızda gündeme getiriyorum. Türk sporunun dünyada, olimpiyatlarda başarılı olabilmesi için Spor Bakanlığı, teşkilat diyor ki ‘Fenerbahçe çok önemli’. Önemli de devlet olarak bir şey yapılması lazım. Stopaj kanunu çıkardılar, bazı kulüpler onu yanlış mecralarda kullandı, tek doğru kullanan kulüp Fenerbahçe. Kendi ifadeleri bu şekilde. Bu gidişatı düzelteceklerine yok edildi. Sonra bir kanun daha çıkardılar, o kanun 2 senedir yürürlükte ama bir an önce işlerliğe getirilmesi lazım. Eğer bu stopaj kanunu veya devlet bizim gibi spor kulüplerine destek vermezse bu ne kadar devam eder kimse bilemez. Türkiye’de öyle kulüpler var ki bir branşta şampiyon olunca kendilerini Türkiye’nin en büyük sor kulübü diye ilan ediyorlar. Ama Fenerbahçe Spor Kulübü’nde futbolun dışında 8 tane daha branş var. Bizim rakiplerimizin çoğu bankalar, şirketler ve belediyeler. Spor kulübü olarak yarıştığımız branşlarda ciddi olarak bir spor kulübü rakibimiz yok.” dedi.
 
Boks Şube Sorumlumuz Selahattin Atasever: Ciddi bir fedakarlığın sonucunda buraya kadar gelindi. Sadece bizleri değil, Türkiye’yi sevindirdiler. Bu iş burada bitmedi. Bu özgüvenle çok büyük başarılar gelecek
 
Boks Şube Sorumlumuz Selahattin Atasever ise, “Bu şampiyonada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İlker Bey’in ve Fikret Bey’in söylediklerine tamamen katılıyorum. Herhalde mesaj yerini bulur. Sponsorluk konusuyla ilgili kısa bir şey söylemek istiyorum. Başkanımız Ali Koç’u bu konuda çok eleştirenler var. Tüpraş’ın ürettiği ürünü Türkiye’de ve dünyada satabilmesi için hiçbir reklama ihtiyacı yok. Ama kaç tane şubenin A’dan Z’ye tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Ticaretle uğraşan, üreten bir firma ihtiyacı olmayan şeye milyonlar harcasın… (Sponsorluk konusunda) Haksızlık yapılmasın.
 
Bu şampiyonluğu almak için ekip olarak çalışmamızın haricinde öncelikle mili takım kadromuzda çok kıymetli 6 hocamız var. 6 hocamız uyum içinde çalıştı. Erkek hoca olmalarına rağmen kadın grubunu çalıştırdılar. İyi günde kötü günde ciddi emek sarf ettiler. Bu başarıyı elde ederken hocalarımız ve sporcularımız evlerine gitmediler, ailelerini görmediler. Ciddi bir fedakarlığın sonucunda buraya kadar gelindi. Sadece bizleri değil, Türkiye’yi sevindirdiler. Bu iş burada bitmedi. Bu özgüvenle çok büyük başarılar gelecek.” diye konuştu.
 
Ardından söz alan Dünya şampiyonu boksörlerimiz ise şu şekilde konuştu:
 
Şennur Demir: “Çok mutluyuz. Aylardır çalıştık. Bugünü yaşayabilmek için evlerimize gitmedik. Dünya Şampiyonası başka ülkede de yapılsaydı biz takım olarak aynı sonucu alırdık. Kimse, ‘Türkiye’de oldu da 5 madalya geldi’ diye düşünmesin. Herkes hakkıyla bu madalyaların sahibi oldu. Federasyonumuza, hocalarıma, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne teşekkür ediyorum. Bu kulübe hizmet etmekten onur ve gurur duyuyorum. Final maçındaki rakibimle daha önce karşılaşmıştım ama çok heyecanlıydım. Heyecan, taraftarı görünce gitti.”
 
Hatice Akbaş: “Çok mutluyum. U22’de Avrupa Şampiyonu olduğum zaman da Dünya Şampiyonası’nda ülkemi en iyi şekilde temsil edeceğimi söylemiştim. Sözümü tuttum. Takım halinde çok güzel bir başarı elde ettik. Final heyecanı farklı oluyor. İsmim okunduğunda salona girerken tribünleri gördüğümde çok heyecanlandım. Bundan dolayı istediğim performansı gösteremedim, final maçımda daha iyi olabilirdim ama sonunda kazandım.”
 
Buse Naz Çakıroğlu: “Çok gururlu ve mutluyum. Takım olarak böyle bir başarı elde ettiğimiz için çok mutluyum. Tek başıma madalya kazandığım zaman daha stresli oluyorum, motive olamıyorum ama Ayşe’nin altın madalyasından sonra daha motive oldum. Takım halinde böyle bir başarı elde ettiğimiz için çok mutluyum. Bunlar çok uzun zamanda olan şeyler. Olimpiyattan döndüğümden beri sürekli kamplardayım. Antrenörüm Nazım Yiğit’e çok teşekkür ediyorum. Gereğinden fazla elini taşın altına koyuyor. Diğer antrenörlerimize de çok teşekkür ediyorum. Köşede onları görmek, onların ‘öndeyiz, aferin’ demesi bile çok sakinleştiriyor. Her şeyden önce onlara inandık, onlar bize inandı. Olimpiyattan sora kendi adıma beklentinin çok daha büyük olduğunun farkındaydım. Her zaman söylüyorum, ‘elimden geleni yapacağım ama sizlere karşı da mahcup olmak istemiyorum.’ Fenerbahçe Spor Kulübü’nde her geçen gün büyüyen başarının kanıtıdır verilen değer ve önem. Olimpiyatlardan sonra da Fenerbahçe’de olduğum için her zaman kendimi daha iyi ve güvende hissediyorum. İlker Ağabey, Fikret Ağabey, Selahattin Bey her şeyden öce zihinsel olarak iyi hissetmem için her şeyi yaptılar. Bugün kazandığımız altın madalyayla da bunu gösteriyoruz. Başkanımız Ali Koç’a da çok teşekkür ediyorum. Her konuda bir telefon kadar yakınlar bize. Çok stresli bir dönem geçirdim. Dünya Şampiyonasına 3 hafta kala Covid geçirdim. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak beni çok zorladı. Antrenmanlarda performansını benim kadar aşağı çeken arkadaşlarım oldu, koşamadığım, antrenman yapamadığım günler oldu. Moral olarak hocalar da sürekli bana destek oldu. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte onlar olmasaydı zorlanabilirdim. Hepsini çok seviyorum. İnşallah olimpiyatlarda da altın madalya kazanarak bu başarıyı taçlandırmaya devam edeceğiz.”
 
Ayşe Çağırır: “Heyecanlıydım. Bir gün önce final maçına çıktım ve tektim. Finalin sorumluluğu vardı üstümde. Bizlere inandılar. 6 aylık kamp süreci geçti. Evimizin yolunu unuttuk. Teknik ekibime çok teşekkür ediyorum. Finalin sorumluluğu vardı, hocalarımız bize inandılar. Pozitif bir insanım. Strese girmedim. Finalde dövüştüğüm rakibime daha önce yenilmiştim. İlk raundu 5-0 kaybettim. Bizi desteleyen herkes oradaydı. Savaşçı ruhlu bir sporcuyum. Pes etmeyi sevmiyorum. Daha önce söz vermiştim ve sözümü tuttum. Beni yetiştiren antrenörüm İsa Daştan’a çok teşekkür ediyorum. Uzun zamandır madalya alamıyordum, çeyrek finalde eleniyordum. Destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. İyi ki bu kulüpteyim, çok gururlu ve mutluyum.”
 
Sema Çalışkan: “Çok iyi hazırlandık. Takım halinde şampiyon olacağımıza söz vermiştik. Sonuç çok iyi oldu. Mutluyuz. Daha iyisini başaracağımıza inanıyorum. Antrenörlerimiz bu süreçte çok yardımcı oldu. Sonuç çok iyi oldu. Aile gibi olduk. Bireysel spor yapıyoruz ama takım ruhunu hiç bırakmıyoruz. Arkadaşlarımın desteğini kalben hissediyorum. Bu beni çok motive ediyor. İyi ki Fenerbahçe Spor Kulübü’nün sporcusuyum. Daha iyi başarılar elde edeceğim. Fenerbahçe bizi çok destekliyor. İnşallah devamı gelecek.”
 
Dünya Şampiyonu boksörlerimizin antrenörleri için şu ifadeleri kullandı:
 
Buse Naz Çakıroğlu’nun antrenörü Nazım Yiğit: “Haklı bir gurur, haklı bir sevinç. Çok mutluyuz. Biz bir ekibiz. 3 antrenör burada yok, onların ismini de söylemek lazım; Baykan hoca, Nedim hoca, Muhammed Ali hoca. Ekip olarak hazırlandık. Perde arkası var ve zor olan kısmı orası. O zor kısım şampiyonluk gelince unutuluyor. Çok iyi hazırlandık. Ekip olarak çok iyiydik. Herkes elinden geleni fazlasıyla yaptı. 3 aydır bir kez evime gittim. Herkes aynı şekilde. Dünya Şampiyonası çok zor. Eskisi gibi değil. Kadın boksu en az erkekler kadar zor. Ülkemizde olması seyirci desteğini almamız açısından çok önemliydi. Hepsi sonuna kadar hak etti. Sayın Bakanımız oradaydı, federasyon başkanımız, kulüp yetkililerimiz. Her maçımızda geldi kulübümüz. Her geldiklerinde desteklerini verdiler. İlker Bey’in, Fikret Bey’in, Selahattin Bey’in oraya gelmesi bize güven verdi. En iyimizi yapmaya çalışıyoruz. Asıl hedefimiz Paris. Fenerbahçe ailesi olarak gidip altınları alıp geleceğiz. Herkes çok çalışıyor ama önemli olan doğru çalışmak.”
 
Ayşe Çağırır’ın antrenörü İsa Daştan: “Organizasyonun ülkemizde yapılmasında büyük emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sporcularımıza büyük destekte bulunan Başkanımız Ali Koç’a, İlker Bey2e, Fikret Bey’e ve Selahattin Bey’e sonsuz teşekkür ediyorum. Bizlere her zaman destek verdiler. Sporcularımızı küçük yaşta alıp 18 yaşına kadar hazırlıyoruz.18 yaşında veliler sporculardan bir şeyler bekliyor. Maddi anlamda, geleceğine yönelik. Bunu sağlayamadığımız zaman sporcunun spor hayatı bitiş noktasına geliyor. Fenerbahçe bizlere bu desteği verdi ve hem erkeklerde hem de kadınlarda milli takımımızda yarışıyor.  Sponsorumuz Tüpraş’a da teşekkür ediyorum. Ekip halinde çok güzel bir şekilde çalıştık. Gerek ağladık gerek güldük ama bir aile olduk. Bu iş burada bitmedi. Yolumuz Paris 2024 Olimpiyatları.”
 
Sema Çalışkan’ın antrenörü Tuncay Varol: “Kızlarımızın hepsi bu madalyaları hak etti. İstediler ve kazandılar. 9 dakika işin görünen kısmı. Arka tarafında çok yoğun çalıştık. Üzüldük, ağladık, güldük ve vazgeçmedik. En önemlisi vazgeçmemek. Ben eskiden erkek takımını çalıştırıyordum, kadın takımına yeni geldim. Geldiğim günden beri kendilerine güvenmelerini istedim. Çok kaliteli birer sporcu olduklarının farkında olsunlar, o farkındalıkla oynasınlar, ringin hakimi olduklarını herkese göstersinler. Bunları yapınca önlerinde kimse duramaz. Hepsini gözlerinden öpüyorum, tebrik ediyorum. Bütün yöneticilerimize, bize destek olan herkese teşekkür ediyorum.”


Basın Fotoğrafları