BASKETBOL

Fenerbahçe Beko, EuroLeague’de sezonu açıyor

02 Ekim 2019 Çarşamba 09:54

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı, Turkish Airlines EuroLeague 2019-2020 sezonu ilk maçında Real Madrid’e konuk oluyor. 3 Ekim Perşembe günü (bugün) TSİ 22.00’de oynanacak mücadele beIN Sports 3 kanalından canlı yayınlanacak.

Fenerbahçe Beko’da son durum

Fenerbahçe Beko, son resmi maçına 29 Eylül Pazar günü Basketbol Süper Ligi’nde çıktı. Sigortam.net İTÜ ile karşılaşan ekibimiz, rakibini 57-90 ile geçerek iyi bir başlangıç yaptı. Takımımızda Nando De Colo 21 sayı ve 6 asist; Gigi Datome 14, Melih Mahmutoğlu ise 13 sayı buldu.

Sarı-lacivertliler, 26 Eylül Perşembe günü ise Anadolu Efes ile Cumhurbaşkanlığı Kupası mücadelesinde karşılaştı. Takımımız, maçtan 74-79 mağlup ayrıldı. Fenerbahçe Beko’da Derrick Williams 16 sayı, 4 ribaund, 3 asist; Nikola Kalinic 13 sayı, 6 ribaund ve 2 asist üretti.

Fenerbahçe Beko’da tedavi ve bireysel idman süreci devam eden Jan Vesely ile Joffrey Lauvergne’nin yanı sıra, Egehan Arna, Ekrem Sancaklı ve Efe Ergi Tırpancı, Madrid kafilemizde yer almıyor. 

Maç önü notları – Fenerbahçe Beko

Ali Muhammed, EuroLeague’de oynadığı son 14 maçın 13’ünde en az bir 3 sayı isabeti buldu.

Gigi Datome, EuroLeague’de faul çizgisini son 21 ziyaretinde de hata yapmadı. Gigi, 3 sayılık atışlarda da son altı maçın tamamında iki ve üzeri isabet buldu.

Kaptan Melih Mahmutoğlu, EuroLeague’de son 18 serbest atışında da başarıya ulaştı.

Kostas Sloukas, EuroLeague’de oynadığı son 12 maçın 11’inde en az bir 3 sayılık atış isabeti kaydetti.

Nando De Colo, EuroLeague’de maç başına 14.7 sayı ortalamasıyla 2018-19 sezonunun en skorer üçüncü oyuncusuydu. Fransız yıldız, serbest atış yüzdesinde de %94.57 ile üçüncüydü. 

Ali Muhammed, geçtiğimiz sezon EuroLeague’de en isabetli 3 sayılık atış kullanan üçüncü isimdi (%49.6). 

Nando De Colo, EuroLeague’de faul atışı alanında en yüksek isabet oranına sahip isim (%93.82). Bu alanda Gigi Datome de altıncı sırada (%91.09). 

Real Madrid hakkında

Avrupa basketbolunun son 50 yılına damga vurmuş takımlardan biri olan Real Madrid, müzesinde 10 EuroLeague şampiyonluğu bulunduruyor. Madrid ekibi, İspanya’da da 35 lig, 27 kupa şampiyonluğuyla en başarılı takım olarak dikkat çekiyor. Real, EuroLeague’deki zaferlerinin yanı sıra, 1984-2007 yılları arasında mücadele ettiği farklı kulvarlarda da (Saporta Kupası, Koraç Kupası, ULEB Kupası) şampiyonluklar elde etti. Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk, Wayne Brabender, Walter Szczerbiak, Juan Antonio Corbalan, Drazen Petrovic, Arvydas Sabonis, Dejan Bodiroga, Luka Doncic ve Sergio Llull gibi önemli oyuncular, Real Madrid’i Avrupa’nın zirvesine taşıdı.

Real Madrid, 1964-1968 yılları arasında dört EuroLeague şampiyonluğu yaşadı ve bu alanda müzesini 1974, 1978 ve 1980 yıllarında da aynı kupayla zenginleştirmeye devam etti. Eflatun-beyazlılar, 1980 sonrası EuroLeague’i tekrar kazanmak için 15 yıl beklemek zorunda kalsalar da; 1984, 1989, 1992 ve 1997 yıllarında kazanılan Saporta Kupası ile 1988’de gelen Koraç Kupası zaferi, Real Madrid’in kupa kazanma alışkanlığını destekledi.

Arvydas Sabonis önderliğinde ve Zeljko Obradovic yönetiminde, finalde Olympiakos’u yenerek 1995 yılında EuroLeague’de bir kez daha mutlu sona ulaşan Real Madrid; 2007’de de Louis Bullock ve Felipe Reyes’in sürüklediği kadroyla ULEB Kupası’nı kazandı. Real, aynı sezonda ise Barcelona’yı final serisinde 3-1 ile geçerek 30. İspanya Ligi şampiyonluğuna uzandı.

2011 yılında EuroLeague Final Four’una dönüş yapan Madrid, Pablo Laso yönetiminde 2013 ve 2014 yıllarında EuroLeague finaline kadar yükselse de Olympiakos ve Maccabi’ye kaybetmekten kurtulamadı.

Avrupa’da yüksek tempo basketbolunun en önemli temsilcisi konumuna gelen ve Sergio Rodriguez, Sergio Llull, Rudy Fernandez, Nikola Mirotic, Luka Doncic ve Facundo Campazzo gibi özel yeteneklerle dikkat çeken Madrid, 1995 yılından sonra ilk EuroLeague şampiyonluğuna ise 2015 yılında Madrid’de ulaştı. Yarı finalde, o sezon ilk kez Final Four vizesi alan Fenerbahçe’yi geçen Real, finalde de Olympiakos’a üstünlük kurarak mutlu sona ulaştı. Bu sonuçla dokuzuncu EuroLeague şampiyonluğuna erişen Real Madrid’in Arjantinli yıldızı Andres Nocioni MVP seçildi. Real, aynı sezonda İspanya Ligi ve Kral Kupası zaferlerine de ulaşarak, 1974 yılından bu yana ilk kez üç kupada birden şampiyonluğa ulaşmış oldu.

2015-16’da İspanya Ligi ve Kupası’nı kazanan Madrid, Kıtalararası Kupa’da da şampiyonluğa ulaştı. Laso’nun öğrencileri, aynı sezonda ise EuroLeague Playoff turunda Fenerbahçe tarafından 3-0 ile durduruldu.

Son üç Final Four’da da yer alan Real Madrid, 2018’de Luka Doncic’in MVP seçildiği finalde Fenerbahçe’yi geçerek 10. EuroLeague kupasına uzandı. Kral Kupası’nı 2017’de de kazanan eflatun-beyazlılar, İspanya Ligi’nde ise şampiyonluğu 2018 ve 2019’da kimseye bırakmadı.

Real Madrid’de son durum

Kupalarla dolu tarihinin en istikrarlı dönemlerinden birini yaşayan Real Madrid, Pablo Laso yönetiminde dokuzuncu EuroLeague sezonuna başlıyor. Başarılı İspanyol çalıştırıcı, Real Madrid’de yetenekli oyuncu havuzunu yüksek tempo basketbol ile buluşturarak, Avrupa basketbolunun en spesifik takımlarından birini yarattı. Geride kalan sekiz sezonda Real Madrid, Pablo Laso yönetiminde (2015-16 sezonu hariç) %67 galibiyet yüzdesinin altına düşmezken, son yedi Final Four organizasyonunun altısında yer alarak iki şampiyonluk kazandı.

Real, 2018-19 sezonunda oynadığı ilk sekiz EuroLeague karşılaşmasında yenilgi yüzü görmedi ve başarılı pivot Walter Tavares, Ekim ayı MVP’si seçildi. Normal sezonu 22 galibiyet ile lider bitiren Real Madrid, evinde yalnızca CSKA Moskova ve Zalgiris Kaunas’a kaybetti.

Playoff turunda, bir önceki sezonda olduğu gibi yine Panathinaikos ile eşleşen Laso’nun öğrencileri, özellikle ilk maçta çok zorlanmasına rağmen seriyi 3-0 ile geçmeyi bildi. Facundo Campazzo, Nisan ayı MVP’si seçilirken, Real Madrid bir kez daha Final Four’un yolunu tuttu. Vitoria’daki organizasyonda yarı finalde CSKA’ya kaybeden Madrid, üçüncülük maçında ise takımımızı mağlup etmeyi başardı.

Real Madrid, 2018-19 sezonunun İspanya ayağında ise Kral Kupası finalini Barcelona’ya kaybetti. Eflatun-beyazlılar, Katalan ekibini ligde geçerek 35. İspanya şampiyonluğuna ulaşmış oldu.
Takımını önemli ölçüde koruyan Real Madrid’in kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Gelenler: Nicolas Laprovittola (Badalona), Jordan Mickey (Khimki)
Gidenler: Klemen Prepelic (Badalona-kiralık), Ognjen Kuzmic (Kızılyıldız)

Guardlar: Facundo Campazzo, Sergio Llull, Nicolas Laprovittola, Fabien Causeur, Jaycee Carroll, Rudy Fernandez 
Forvetler: Jeffery Taylor, Mario Nakic, Gabriel Deck, Anthony Randloph, Trey Thompkins, Felipe Reyes
Pivotlar: Walter Tavares, Jordan Mickey, Usman Garuba
Koç: Pablo Laso

Real Madrid, 2019-20 sezonuna iyi bir başlangıç yaptı. Süper Kupa’da önce Montakit Fuenlabrada’yı 116-61 yenen Madrid, finalde de Barcelona’yı 89-79 geçerek şampiyon oldu. Facundo Campazzo, bu maçta 16 sayı ve 5 asist ile oynayarak MVP seçildi.

Rakibimiz, İspanya Ligi’nde de ilk iki haftayı galibiyetle geçti. İlk hafta maçında Badalona’yı deplasmanda 69-88 yenen Real Madrid, 29 Eylül Pazar günü oynanan müsabakada ise UCAM Murcia’yı 97-69 ile geçti. Murcia’ya karşı genç oyuncu Usman Garuba 13 sayı, 10 ribaund ile double-double yaptı.

Maç önü notları – Real Madrid

Real Madrid’in EuroLeague kadrosunda 14 kayıtlı oyuncu bulunuyor. Genç basketbolcular Usman Garuba ve Mario Nakic, EuroLeague’de henüz hiçbir maça çıkmadı. Fabien Causeur ise Real Madrid’e transfer olduğu 2017 yılından bugüne dek oynanan 71 EuroLeague karşılaşmasında da forma giydi.

Trey Thompkins, EuroLeague’de kullandığı son 12 serbest atışta da isabet buldu ve son 11 EuroLeague maçında da en az bir 3 sayılık atış isabeti kaydetti.

Facundo Campazzo, son dokuz EuroLeague maçında da en az 5 asist yaptı.

Walter Tavares, son 12 EuroLeague maçının 11’inde en az 5 ribaund aldı ve son 10 EuroLeague karşılaşmasının 9’unda en az bir blok yaptı.

Rudy Fernandez’in EuroLeague’de son dokuz maçında da en az bir 3 sayılık isabeti bulunuyor.

Walter Tavares, geçtiğimiz sezon EuroLeague’de ortalama 6.2 ribaund ile beşinci sıradaydı. Başarılı pivot, blok alanında ise 1.7 ortalamayla ilk sırada yer alıyordu.

Arjantinli oyun kurucu Facundo Campazzo, geçtiğimiz sezonu asist alanında 5.2 ortalamayla beşinci sırada yer aldı. Başarılı guard, top çalma alanında da 1.6 ortalamayla üçüncüydü.

Jaycee Carroll, EuroLeague’de 2018-19 sezonunun faul atış lideriydi (%96.0). Bu alanda %95.8 ile Sergio Llull ikinci sırayı almıştı.

Walter Tavares, EuroLeague 2018-19 sezonunda en yüksek 2 sayılık atış yüzdesine sahip isimdi (%79.39).

Jordan Mickey, Khimki formasıyla EuroLeague’de geçen sezon ortalama 14.2 sayı buldu ve bu alanda lig beşincisiydi. Mickey, blok ortalamasında da 1.1 ile beşinci sırada yer aldı.

Felipe Reyes, toplam ribaund alanında 1782 ve hücum ribaundu alanında 695 ile EuroLeague tarihinin bir numaralı oyuncusu. Reyes, aynı zamanda EuroLeague’de en fazla maça çıkmış isim (345). Tecrübeli isim, EuroLeague kariyerinde 2998 sayı üretti ve bu alanda da üçüncü sırada yer alıyor. Reyes, 2 sayılık atış isabetinde de toplam 961 ile üçüncü sırada.

Sergio Llull’un EuroLeague kariyerinde toplam 2851 sayısı var ve bu alanda altıncı sırada. Llull, asistlerde de 1027 ile altıncı basamakta yer alıyor. Başarılı guard, EuroLeague kariyerinde 430 3 sayı isabeti buldu ve bu alanda dördüncü.

Rudy Fernandez, EuroLeague tarihinin en çok top çalan beşinci ismi (262). Fernandez, 3 sayılık isabet alanında da toplam 398 isabet ile altıncı sırada.

Jaycee Carroll, EuroLeague tarihinin en yüksek faul isabet oranına sahip beşinci ismi (%91.1). Carroll, EuroLeague kariyerinde 357 3 sayı isabeti buldu ve bu alanda 11. sırada yer alıyor.

Geçmiş karşılaşmalar:

Fenerbahçe Beko, rakibiyle EuroLeague güncel formatında 19 defa karşılaştı ve bu mücadelelerde 8 galibiyet elde etti. 

2018-19 – Final Four – Real Madrid 94-75 Fenerbahçe Beko
2018-19 – Normal Sezon – Real Madrid 101-86 Fenerbahçe Beko
2018-19 – Normal Sezon – Fenerbahçe Beko 65-63 Real Madrid
2017-18 – Final Four – Real Madrid 85-80 Fenerbahçe Doğuş
2017-18 – Normal Sezon – Real Madrid 83-86 Fenerbahçe Doğuş
2017-18 – Normal Sezon – Fenerbahçe Doğuş 77-79 Real Madrid
2016-17 – Final Four – Fenerbahçe 84-75 Real Madrid
2016-17 – Normal Sezon – Real Madrid 61-56 Fenerbahçe
2016-17 – Normal Sezon – Fenerbahçe 78-77 Real Madrid
2015-16 – Playoff – Real Madrid 63-75 Fenerbahçe 
2015-16 – Playoff – Fenerbahçe 100-78 Real Madrid
2015-16 – Playoff – Fenerbahçe 75-69 Real Madrid
2015-16 – Normal Sezon – Real Madrid 80-73 Fenerbahçe
2015-16 – Normal Sezon – Fenerbahçe 77-66 Real Madrid
2014-15 – Final Four – Real Madrid 96-87 Fenerbahçe Ülker
2012-13 – Normal Sezon – Real Madrid 77-61 Fenerbahçe Ülker
2012-13 – Normal Sezon – Fenerbahçe Ülker 75-83 Real Madrid
2007-08 – Normal Sezon – Real Madrid 87-77 Fenerbahçe Ülker
2007-08 – Normal Sezon – Fenerbahçe Ülker 72-80 Real Madrid