FENERİUM

Yönetim Kurulu Üyemiz Esin Güral Argat, yenilenen Fenerium Maraton Mağazamız ve yeni sezon formalarımızla ilgili açıklamalarda bulundu

20 Haziran 2023 Salı 19:29

Fenerbahçemizin 2023-24 sezonu boyunca giyeceği ve PUMA tarafından hazırlanan formalarımızın tanıtımı DAİMA FENER sloganıyla Fenerium Maraton Mağazamızda düzenlenen forma lansmanı ve basın tanıtımı ile gerçekleştirildi.

Forma lansmanı ve mağaza tanıtım etkinliğinin açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Üyemiz ve Fenerium Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat yaptı.
 
2022 YILINDA TARİHİMİZİN EN YÜKSEK SATIŞ ADEDİNE VE CİROSUNA ULAŞTIK

Öncelikle Fenerium ile ilgili bilgiler veren Yönetim Kurulu Üyemiz Esin Güral Argat, “Sayın Başkanlarım, Saygıdeğer Yönetim Kurulu Üyeleri, Kıymetli basın mensupları…

Bugün burada bizi çok heyecanlandıran iki konu için toplanmış bulunuyoruz. Bunlardan ilki yenilenen amiral gemimiz Maraton Mağazamızın siz değerli basın mensuplarına tanıtımı, diğeri ise 2023/2024 sezonu forma lansmanımız.

Öncelikle size bir ferdi olmaktan gurur duyduğum, 2021 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığım Fenerium’la ilgili bazı bilgileri aktarmak istiyorum;

Fenerium 2000 yılında, lisanslı ürünlerini taraftarlarıyla buluşturmak için kurulmuş bir Fenerbahçe Spor Kulübü iştirakidir.

Kuruluşunu müteakip ilk mağazasını Dereağzı tesislerimizde açmıştır.

3 Şubat 2002’de Akmerkez, 16 Şubat 2002’de de Maraton mağazası Fenerbahçe-Galatasaray derbisiyle açılmıştır.

2011 yılında şu anda kullanmakta olduğumuz Fenerium logosuna geçildi.

2000/01 sezonundan başlayarak 2003/2004 sezonu sonuna kadar 4 sezon Futbol A takımımızın da sponsoru olduk.

2020/21 sezonunda ise 8 Avrupa kulübünün olduğu elit kategoride yer alarak Puma ile forma sponsorluk anlaşmamız oldu. Halen Puma’yla A Takım forma sponsorluk anlaşmamız devam etmektedir. Kendilerine verimli iş birliklerimiz için teşekkür ediyorum.

Fenerium’un güncel rakamlarını paylaşırsam eğer;

Türkiye’nin 31 ilinde, 51’i tarafımızca işletilen 71 mağaza ve toplam 9 bin 512 m² alanda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. En son, Ordu ve Manisa Fenerium mağazalarımızın açılışını gerçekleştirdikten sonra 10 gün içinde açılışını yapacağımız İstanbul Havalimanı Fenerium mağazamızı heyecanla bekliyoruz.

İlaveten fenerium.com e-ticaret sitemiz ve 2 gezici TIR’ımız ile taraftarımızla buluşma kanallarımızı çeşitlendirmekteyiz. Gezici TIR’larımız 2022 yılında 45 farklı il ve 93 farklı ilçede ürünlerimizi taraftarlarımızla buluşturmuştur.

Fenerium’da 326 kişi çalışmaktadır. Fenerium, Fenerbahçe Spor Kulübünün “HeForShe” projesi doğrultusunda UN WOMEN ile yaptığı çalışmalara sürekli katkı vermektedir. Bu çerçevede tüm Fenerium çalışanlarına UN WOMEN organizasyonu tarafından “Birlikte Eşitiz” eğitimi verilmiştir. Fenerium mağazalarımız, kadın çalışan açısından Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans göstererek yüzde 38 oranına ulaşmıştır. Hedefimiz 3 yıl içerisinde bu oranı yüzde 50’ye çıkarmaktır.

Research and Markets’in raporuna göre, küresel spor pazarı 2022’de % 5.2 büyüme oranıyla 512 milyar dolara yükseldi. 2027 beklentisi ise 623 milyar dolar. Tabi işin merchandise tarafı da bu rakamların içinde.

IMARC grubun yaptığı çalışmada küresel spor giyim pazarı 2022’de 82,5 milyar dolarken 2028’de 113 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Aslında ne kadar büyük bir uzayın içerisinde olduğumuzu biliyoruz; büyüme ve gelişme potansiyelinin bu kadar büyük olması bizi heyecanlandırıyor. Birazdan anlatacağım iş yapış modellerimizle, süreç geliştirmelerimizle buradaki payımızı daha da büyüteceğiz. Ki şimdiden bunun meyvelerini almaya başladığımızı gururla ve sevinçle söyleyebilirim.

Şöyle ki; Fenerium, 2021’den 2022’ye Euro bazında %21 büyümüştür.

2022 yılında tarihimizin en yüksek satış adedine ve cirosuna ulaştık. 2021 yılına göre 2022 yılında adette % 9.5, ciroda % 107 büyüdük. 2,1 milyon adet ürünü taraftarlarımızla buluşturduk.

2023 yılının ilk 5 ayında da rakamlarımız son derece sevindirici. 2022’nin ilk 5 ayına göre adet bazında %19 büyümeye ulaşmış bulunuyoruz.

Bu büyümeyi korumayı öngörüyoruz ve 2023 yılı bütçemizin çok üzerinde bu yılı tamamlayacağımızı hedefliyoruz” dedi.

FENERIUM'DA YAPILAN ÇALIŞMALAR VE YENİLİKLER HAKKINDA

Yaptıkları çalışmaları anlatan Yöneticimiz Esin Güral Argat, "Şimdi, FENERIUM’da Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaya başladığım 2021 yılından bu yana Fenerium ekibimle birlikte hayata geçrdiğim heyecan verici gelişmelerden bahsetmek isterim.

İlk olarak “Avrupa Kalite Yönetim Vakfının” ulusal iş birliği ortağı olan “Türkiye Kalite Derneği”ne akredite olduk. Fenerium’da EFQM modelini değişim ihtiyaçlarımızın ve uzun dönemli yol haritamızın belirlenmesinde araç olarak kullandık. Ardından Fenerbahçe Spor Kulübünün temsil ettiği değerler ile uyumlu olarak hazırladığımız AMAÇ, VİZYON ve DEĞERLER bildirgemizi büyük bir heyecanla duyurduk.

Amacımız: “Fenerbahçe Spor Kulübü’nün değer ve ilkeleri çerçevesinde sporu, sporcuyu ve her yaştan taraftarı çevreye duyarlı lisanslı ürünlerle buluşturarak, Fenerbahçelilik duygusunu en üst düzeyde yaşatmak ve sahiplendirmek” olarak belirledik.

Vizyonumuz: “Yenilikçi yaklaşımlar ve üstün hizmet kalitesiyle her Fenerbahçeliye ulaşarak taraftar mağazacılığında öncü ve lider olmak.”

Bütün bunlarla birlikte değerlerimiz ise: Güvenilirlik, Taraftar Odaklılık, Yenilikçilik, Aidiyet ve Duyarlılık’tır.

Bu vizyon kapsamında 2022 yılı boyunca hiç azalmayan bir istekle durmadan çalıştık, ürettik ve birçok yeniliği hayata geçirdik.

Bu süreçte iş yapış şeklimizde ve organizasyon yapımızda radikal değişiklikler yaptık. Bu radikal değişiklikler iş süreçlerimizle sınırlı kalmayıp mağaza konseptlerimize de yansıdı ve ilk uygulamayı da amiral gemimiz Maraton Mağazamızda yaparak dijital deneyim mağazacılığına ilk adımı attık.

Bu mağazamızın tasarlanma sürecinde taraftarımızla bir fokus grup oluşturduk ve Fenerium algısını, beklentilerini anladık; buradaki çıktılarla birlikte mağazamızın tasarlanma sürecini tamamladık. Netice itibariyle, performans, estetik ve esneklik odaklı, günlük kullanıma uygun ürünleri, kolay erişebilir şekilde taraftarlarımıza sunduk. Bunun yanında deneyim mağazacılığı bağlamında, taraftarımızın Fenerbahçe Spor Kulübü ile bağını daha da güçlendirmek için photobooth gibi dijital, basketbol alanı gibi aktif deneyim alanları yarattık. Kulübümüzün DNA’sında hep olan dinamizm ve mücadeleci kimliği yansıtmaya çalıştık. Kulübümüze adını vermiş olan “Fener” i sembolik olarak mağaza içindeki cafemizde kullandık.

Hem kulübümüzün hem de Fenerium’un logosunda yer alan, Fenerbahçelilik’in kudret ve kuvvetini ifade eden Palamut Dalı’nı cephede ve mağaza içerisinde vurgulu kullanımına özen gösterdik. İlaveten 800-1000 taraftarımızın aynı anda mağaza içinde kolay hareket edebilir olması için mağazamızı 1900 m²’den 2600 m²’ye çıkardık.

İçinde bulunduğumuz dönemde teknoloji olmazsa olmazımızdır. Dijitalleşme eskiden bir ihtiyaçtı ama şimdi bir zorunluluk. Fenerbahçe Spor Kulübü ve iştirakleri olarak teknoloji alanında da öncü olmayı ve sürekli inovasyonu hedefliyoruz. Fenerium vizyonunda geçen “Yenilikçi yaklaşımlar” ifadesi yeni ve gelişmiş dijital araçların, platformların ve süreçlerin benimsenmesini içermektedir. Bu hedef doğrultusunda bilinçli ve stratejik kararlar alarak işletme performansımızı yükselteceğiz. Tüm projelerimizin ve çalışmalarımızın temeline veri odaklı karar almayı koyuyoruz. Veri odaklı bir kültürü teşvik ediyoruz.

Çeşitli veri analitiği ve iş zekâsı araçlarını kullanarak verileri toplamayı, analiz etmeyi ve değerli bilgiler elde ederek bu bilgileri zamanla kurum kültürüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz hızla hayatımıza sokmak ve taraftarımızla daha yakın ilişkiler kurabilmek adına SAP’nin Service Cloud ve Emarsys gibi “Müşteri İlişkileri Yönetimi” modellerini hayata geçirdik. Türkiye’de bu uygulamaları kullanan ilk spor kulübü olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu projelerimiz ile kulübümüz SAP, 2022 yılında kulübümüzü Spor Sektöründe Yılın Dijital Dönüşüm Ödülü’ne layık görüldü.

2022 yılında ilk defa taraftarların görüşlerini ve beklentilerini aldığımız anket çalışmaları yapılmasının yanında tüm diğer paydaşlarımızın memnuniyetini ölçmek için de anketler düzenledik. Bu anketleri, bir önceki seneye göre gelişmelerimizi takip edebilmek için her yıl tekrarlayacağız.

2022 yılında, tüketim eğilimleri ve trendler konusunda bir otorite olan WGSN platformunu kullanmaya başladık. Bu platformu kullanarak daha yenilikçi tasarımları taraftarımızla buluşturma fırsatı yakaladık. Tasarım ve kumaş süreçlerinin hazırlıklarını dünyaya hakim olacak trendlerden çok önceden esinlenerek yapmamız, koleksiyonumuzun taraftarımız tarafından büyük bir beğeniyle karşılanmasında önemli bir etmen oldu.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde, sürdürülebilirlik ilkesine istinaden, Fenerbahçe Beko Basketbol Takımımız için geri dönüştürülebilir atık pet şişelerden forma imal ederek bir ilke imza attık. Bu projemiz ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen Uluslararası 3. Sıfır Atık Zirvesinde kulübümüz “Sıfır Atık Spor Ödülü”ne layık görüldü. Bu koleksiyonumuzu genişletmeye devam edeceğiz. 2025 yılı sonuna geldiğimizde, tüm polyester ürünlerimizin %85’inde dönüştürülmüş polyester iplik kullanmayı hedefliyoruz.

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kapsamında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirme hedefi ile yola çıkan “Fenerium Gönüllüleri” Kocaeli – İzmit’ te bulunan Akşemsettin İlkokulu’nda bakım ve onarım faaliyetleri gerçekleştirdi.

Değerli Konuklar,

Tasarım, üretim ve tedarik süreçlerindeki tecrübemize güvenerek, iş modellerimize bir yenisini daha ekledik ve Avrupa kulüplerine ürün tedarik etmek amacıyla yola çıktık. Bu doğrultuda her yıl Chelsea Futbol Kulübü’nün stadyumu olan Stamford Bridge’de gerçekleştirilen fuara katıldık ve İngiliz kulüpleriyle ürün tedariği konusunda iletişime geçtik. Bu fuarın Alman kulüpleri için düzenlenen her yıl Hamburg’da düzenlenen “Merchandising Messe” fuarına da ziyaretçi olarak katıldık, bu sene katılımcı olacağız.

Avrupa’daki taraftarlarımızı daha hızlı servis verebilmek amacıyla Almanya’da Fenerium şirketimizi kurduk. Hedefimiz Avrupa’da bilinen pazaryerleri vasıtasıyla Avrupa’daki taraftarlarımızı lisanslı ürünlerimizle buluşturmak. Önümüzdeki haftalarda önce Amazon, ardından Otto ve Alegro platformalarında ürünlerimizi sergilemeye başlıyoruz.

Bu çalışmalarımızdan aldığımız güçle Ticaret Bakanlığı Marka Destek Programına katılmayı hedefliyoruz.

Özetlemem gerekirse, “Her Anında Yanında” mottosuyla taraftarlarımıza en kaliteli ve yenilikçi ürünleri sunmak için tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz.” diye konuştu.

İÇ SAHA FORMASI HAKKINDA

İç saha formamız hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Üyemiz ve Fenerium Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Büyük bir heyecanla, lansmanını yapacağımız 2023/2024 A Takım futbol formalarımızdan biri hakkında sizleri kısaca bilgilendirmek istiyorum.

İç saha forması; Fenerbahçe’nin efsanevi çubuklu forma geleneğini devam ettiriyor. Çubuklu ana gövdesi ve beyaz kollarıyla taraftara 90’lar nostaljisi yaşatan tasarım, kulübün tarihine, ikonik oyuncularına ve gelecek başarılarına bir saygı duruşu niteliği taşıyor. İlk defa 11 Haziran’da oynanan Ziraat Türkiye Kupası final maçında sahaya çıkan bu formamızı sizlerle zaten tanıştırdık ve formamız şimdiden hak ettiği yeri aldı.  Diğer formalarımızın hikâyelerini de lansman sırasında sizlerle paylaşacağız.” dedi.

Desteklerinden ötürü Başkanımıza, Yönetim Kurulu Üyelerimize ve Fenerium ekibine teşekkür eden Yönetim Kurulu Üyemiz Esin Güral Argat, “Bu vesileyle, tüm süreç boyunca tam desteklerini aldığımız Değerli Başkanımız Sayın Ali Koç’a, Başkan Vekilimiz Sayın Erol Bilecik’e ve Genel Sekreterimiz Burak Kızılhan’a içten teşekkürlerimi sunarım. Bunun yanında Fenerium Genel Müdürümüz Sayın Bahadır Baştüzel’e ve ekibine de özverili çalışmaları için teşekkür ederim. Yaklaşmakta olan Kurban Bayramınızı şimdiden kutlar, sevdiklerinizle mutlu günler geçirmenizi dilerim. Saygı ve sevgilerimle,” diyerek sözlerini noktaladı.

Basın Fotoğrafları