YÜKSEK DİVAN KURULU

Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan'ın YDK toplantısındaki konuşması

07 Mayıs 2022 Cumartesi 12:47

Fenerbahçe Spor Kulübü Nisan Ayı Yüksek Divan Kurulu (YDK) Olağan Toplantısı’nda Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunu okuyan Genel Sekreterimiz Burak Çağlan Kızılhan, şunları söyledi:

Sayın Başkanım,  Sayın Yüksek Divan Kurulu Başkanım, saygı değer Yönetim Kurulu Üyeleri, kıymetli Yüksek Divan Kurulu üyelerimiz ve ekranları başından bizleri takip eden büyük taraftarımız… Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Yılın ikinci toplantısında, yeni bir dönemde bir aradayız. Hepinizin bildiği gibi, 9 Nisan 2022 tarihinde, Yüksek Divan Kurulumuzun Olağanüstü Seçimli Genel Kurulu’nu gerçekleştirdik. Çetin geçen yarış sonucu, Sayın Uğur Dündar, Yüksek Divan Kurulumuzun yeni başkanı oldu. Sayın Uğur Dündar’ı ve YDK heyetini tebrik ediyorum, görev süreleri boyunca kendilerine başarılar diliyorum. Adaylığını koyan, Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu başkanlığına, değer katmak için yarışan, tüm kıymetli büyüklerimize, Sayın Nail Kır, Sayın Sait Yılmaz ve Sayın Vefa Küçük’e, Kulübümüz adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün, ne kadar derin bir insan kaynağına sahip olduğunu, birbirinden kıymetli insanların, Kulübümüze gönül verdiğini ve Fenerbahçe için sorumluluk almaya hazır olduklarını göstermiş oldular. Bu noktada, Sayın Vefa Küçük’e ayrı bir parantez açmak istiyorum. Vefa Başkan, 8 yıla yakın bir süre boyunca, nezaketiyle, adil yaklaşımıyla, bilge duruşuyla, herkesin büyük saygı duyduğu bir başkan oldu. Çok uzun yıllardır, Kulübümüze yaptığı maddi-manevi katkılarla, camiamızın sevgisini ve saygısını zaten kazanmıştı. Yüksek Divan Kurulu Başkanlığı süresinde de, Kulübümüz için her daim aklıselimi temsil eden bir kişi oldu. Sayın Vefa Küçük, hiç şüphesiz ki bugüne kadar Fenerbahçe için yaptıklarıyla tarihe geçmiştir ve her daim hem kişiliği hem de başkanlığıyla anılacaktır. Kendisine, sizlerin huzurunda, Kulübümüz adına sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.

Geçtiğimiz haftalarda, kıymetli bir Fenerbahçeliyi, her YDK toplantımızda yer alan Ferruh Ağabeyimizi (Manav) kaybettik. Camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Üç aylık faaliyetlerimizin incelenmesine geçmeden önce, bir bilgi vermek istiyorum.

3 Temmuz 2011'de başlayan, Futbolda Fenerbahçe’yi ele geçirme odaklı sözde Şike Davası’nda, Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin beraat kararını onamasının ardından, 3 Temmuz 2011’in, bir ‘kumpas’ oluşunun tescillenmesini kabul edemeyen ve 2011’de Fenerbahçemize kurulan kumpasta rolü olan FETÖ üyesi polislerin, haklarında verilen mahkûmiyet kararlarına karşı yaptıkları istinaf başvurusu, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından reddedildi. Böylece, ilk günden bugüne ‘haklıyız, kazanacağız’ dediğimiz ‘Kumpas’ karşısındaki haklılığımız, bir kez daha kanıtlanmış oldu.

Bu güzel haberden sonra, geride bıraktığımız üç aylık süreçte, Kulübümüzde yaşanan gelişmelere değinmek istiyorum.

Ailemize katılan iş ortaklarımızın sayısının arttığı bir dönemi geride bıraktık.

Sezon başında, Kadın Futbol Takımımıza forma sırt sponsoru olan, Kulübümüzün önemli iş ortaklarından, Alagöz Holding 27 Şubat’tan itibaren desteğine forma göğüs sponsoru olarak devam ediyor. Alagöz Holding’den boşalan kol sponsorluğunu, 1907 Fenerbahçe Derneği üstlendi.

‘Daha İyi Bir Gelecek İçin Önce Kadınlar ve Kız Çocukları’ misyonuyla hareket eden, Hasanbey Çiftliği ise, Kadın Futbol Takımımızın şort sponsoru olarak ailemize katılan yeni iş ortaklarımızdan biri oldu.

Kulübümüzün geleceği olarak gördüğümüz, Futbol Akademimizde de sponsorluk alanında önemli gelişmeler yaşandı. İlk olarak, Tirebolu 42 Çay, Futbol Akademi Takımlarımızın kol sponsoru olarak aramıza katıldı. 

Erkek Futbol A Takımımızın göğüs sponsoru Avis, sırt sponsoru Halley ve şort sponsoru Aygaz ile olan anlaşmalarımız ise, Futbol Akademi Takımlarımızı kapsayacak şekilde genişletildi.

Sarı Lacivert Derneği, kuruluşunun 25. yılında ‘Fenerbahçe’nin geleceğine’ katkıda bulunmak amacıyla, Fenerbahçe Koleji Safiport Erkek Basketbol Takımımıza, forma sırt sponsoru olarak katkılarına bir yenisini daha ekledi.

Tüm iş ortaklarımıza, Kulübümüze sundukları katkılar ve kıymetli iş birlikleri için şükranlarımızı sunuyoruz.

Kıymetli Yüksek Divan Kurulu üyelerimiz,

Göreve geldiğimiz günden bu yana, dijital dönüşüm her daim en önemli konularımızdan biri oldu. Düzenli bir şekilde adımlar atmaya ve projelerimizi hayata geçirmeye devam ettik. Bu kapsamda, geride kalan 3 ay içerisindeki gelişmelerden söz etmek isterim:

NTT DATA Business Solutions ile Kulübümüzün teknoloji altyapısının güçlenmesi adına, önemli bir iş ortaklığına imza attık. Anlaşma çerçevesinde, Kulübümüz ve bağlı iştirakleri, Rise with SAP modeli yatırımı sayesinde, finans, muhasebe, planlama, taraftar yönetimi ve insan kaynakları süreçlerini, yeni nesil ERP çözümü olan, SAP teknoloji platformu üzerinden yönetecek. Fenerbahçemiz, tüm kurumsal çalışmalarını, profesyonel bir şeffaflıkla yayınlamış olacak.

Ağustos ayında piyasaya sürdüğümüz, Fenerbahçe Token ile ilgili de, yakın zamanda duyurmayı umduğumuz projelerden ilkini hayata geçirdik. Fenerbahçe Token, 1 Mart tarihi itibarıyla, bağımsız bir ağ olan Avalanche ağına taşındı ve Fenerbahçe Token ile gerçekleştirilebilecek projelerin önü açıldı. Bu vesileyle, ağustos ayında kilitli olarak satılan Fenerbahçe Tokenların, birinci kilit açılımlarının 15 Mayıs tarihi itibarıyla gerçekleşeceğini duyurmak isterim.

Dijital dönüşüm sürecimizin önemli kalemlerinden biri ise mobil oyunlar.

Kulübümüz, dijital dünyaya, mobil oyun platformunda, uluslararası katkı sunan bir teknoloji şirketi olan, Moo Moo Games ile iş birliği yaptı ve Fun of Fan mobil oyun projesini imzaladı. Fun of Fan, 9 Nisan tarihinde hem Apple Store hem de Google Play’de genç taraftarlarımızla buluştu.

Saygıdeğer Yüksek Divan Kurulu Üyelerimiz,

Fenerbahçe Spor Kulübü, ait olduğu toplum için, öncü konumda bulunan, etki alanı geniş, gücünü camiasından alan asırlık bir çınardır. Bu eşsiz gücü, toplumumuzun faydası için, en doğru biçimde kullanmak da bizim yükümlülüklerimizden biridir. 2018 yılında, Tüpraş'ın desteğiyle, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülen, HeForShe hareketine dahil olarak, 'Kapsayıcı Spor Kulübü' olmak adına, dünyaya örnek bir adım attık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, belki de bir ilk geleneğin ilk adımını attık ve futbol, basketbol ile voleybol şubelerimizin kadın ve erkek takımları kendi aralarında, “Bu maçların sonucunu değil mücadelesini tüm kadınlara ithaf ediyoruz!” mottosuyla maçlar yaptı.

Önemli hukuki konulara gelirsek;

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülen, en büyük hukuksuzluklardan birinin mağduru olan Fenerbahçemizin; 3 Temmuz Kumpası sebebiyle uğramış olduğu, her tür zararın tazmini için; o dönem verdiği kararlarla bu zararın oluşmasına sebebiyet veren, Türkiye Futbol Federasyonu’na karşı, bu sürecin ilk adımı olarak ve fazlaya dair haklarımızı da saklı tutularak, ‘Tazminat Davası’ açtığımızı, geçen toplantımızda ifade etmiştim. Bu davanın ilk duruşması 10 Mart tarihinde görülmüştü. Bu duruşmada, TFF’nin reddi hakim talebinin incelenmesi için, dosyanın yetkili mercie gönderilmesine karar verilerek, dava dosyasında, usul veya esas yönünden, herhangi bir inceleme yapılmamıştı. TFF’nin, reddi hakim talebine yönelik, yetkili mahkeme tarafından gerekli inceleme yapılarak, davalının reddi hakim başvurusu yerinde görülmemiş ve talebin reddine karar verilmiştir. TFF’nin, bu karara karşı, istinaf başvurusunda bulunması halinde, dosya reddi hakim talebi yönünden, istinaf incelemesinden geçtikten sonra davaya devam edilecektir. Her sürecimizi olduğu gibi, bu dava sürecini de sıkı sıkıya takip ediyoruz. Kulübümüzün menfaatlerine bir mani gelmemesi adına azami mesaiyi veriyoruz.

Bildiğiniz üzere spor yasası, tam adıyla Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, 26 Nisan 2022 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yıllardır üzerinde çalışılan bu yasa ile ilgili, Kulüpler Birliği nezdinde oluşturulan görüşlerimiz, ilgili temsilcilere iletilmesine rağmen yasaya yansıtılmamış, dikkate alınmamıştır. Yasa ile ilgili görüşlerimizi iletmek üzere, Kanun teklifinin Komisyon’da kabul edildiği 30 Mart tarihli toplantıya katılan kulübümüz avukatları da dinlenmemiştir.

Anılan yasa neler içermektedir kısaca bahsetmek istiyorum:

Spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılmış, Spor Kulübü ve Spor Anonim Şirketi şeklinde iki türlü yapılanma öngörülmüştür. Kulüp başkanı ve yöneticileri, yönetimde bulundukları dönemde borçlarından, şahsi mal varlıkları ile sorumlu tutulmuş ve yasayla belirtilen mali yükümlülüklere aykırı hareket etmeleri halinde, ağır yaptırımlar hatta hapis cezaları getirilmiştir. Kulüpler yönetsel ve finansal olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın denetimine tabi kılınmıştır. Denk bütçe uygulanması ve Spor kulüpleri ve spor anonim şirketlerinin, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10'una kadar borçlanabilmesi ve bir dönem önceki gerçekleşen brüt gelirin en fazla yüzde 25'ini temlik edebilmesi hükmü getirilmiştir.

Görüleceği üzere yoruma açık, gerçekçilikten çok uzak ve orantısız cezalar içeren bu yasa, spor kulüplerinin ve spor anonim şirketlerinin devamlılığını ve sürdürülebilir mali yönetimini zora sokacaktır.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, en geç bir yıl içinde tüzüğümüz ile idari ve mali yapımızı bu kanun hükümlerine uygun hale getirmemiz gerekmektedir. Şimdiden birçok maddesi Anayasaya aykırılık oluşturan bu yasanın uygulanması esnasında da birçok sıkıntı ile karşılaşılacağımızı şimdiden görüyoruz.

Kıymetli üyelerimiz, hep tekrarladığımız, her fırsatta altını çizdiğimiz bir olgu var. Fenerbahçe, bir SPOR kulübüdür.

Bu gerçek, tarih boyunca bizim için gurur vesilesi olmuştur. Cumhuriyet ilkelerine bağlı, Atatürk’ün izinde giden zeki, çevik ve ahlaklı sporcular yetiştirerek ülkemize hizmet ettik, hizmet etmeye devam ediyoruz. Biz bunu bir beklentiyle değil, vurguladığım gibi, ülkemize olan sorumluluğumuz gereği yapıyoruz. Nisan ayında, adeta göğsümüzü kabartan, çok önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Milli Olimpiyat Komitemiz, dünyadaki diğer komitelere de örnek olacak bir projeyi hayata geçirdi ve adına “Fair Play Şeref Bayrağı Ödülü” verdi. Bu sene ilk defa verilen ödüle, Türkiye Milli Olimpiyat Komitemizin yaptığı değerlendirme sonucu, tam 1500 kulüp içerisinden, Fenerbahçe Spor Kulübü layık görüldü. Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde düzenlenen törenle, göndere çekilen Fair Play Şeref Bayrağı, 2 yıl boyunca tesisimizde dalgalanacak.

Şimdi sportif karnemize gelelim;

Erkek Futbol A Takımımız, Süper Lig’de son 9 maçta yakaladığı olağanüstü form ile bu süreçte 8 galibiyet alıp 2. sıraya yükseldi ve ortaya koyduğu oyunla taraftarımızın gönlünü kazandı. Dolu tribünler önünde oynanan maçlar ve taraftarımızın coşkusuyla, Kadıköy ruhu adeta geri döndü. Yarınki maçta takımımıza sonsuz başarılar ve şans diliyorum. Çok önemli bir gelişmemiz daha var, hep beraber basın toplantısında da yaşadık.

Futbol yapılanmamız kapsamında genç oyuncularımızdan Ferdi Kadıoğlu ile 4, Arda Güler ile 3, Muhammed Gümüşkaya ile 4, Melih Bostan ile 5, Osman Ertuğrul Çetin ile 2+1 ve İsak Vural ile 3 yıllık sözleşmeler imzalandı.

Lig yarışı devam ederken, 19 Nisan’da çok özel ve anlamlı bir maça ev sahipliği yaptık. Futbolun evrensel gücüyle, barış için farkındalık yaratmak adına, 'Barış İçin Futbol' temasıyla, Shakhtar Donetsk kulübünün ‘Shakhtar Donetsk Global Tour’ kapsamında, Ukrayna ekibiyle bir maç yaptık ve 1-0 galip geldiğimiz maçtan elde edilen yaklaşık 5 milyon TL’lik gelir, savaş mağduru masum insanlar ve çocuklar için kullanılmak üzere gönderildi.

Dün VakıfBank ile oynadığı final serisinde 2-1 öne geçen Fenerbahçe Opet Kadın Voleybol Takımımızı ve yarı final serisini 3-0 kazanan ve finale kalmaya hak kazanan Fenerbahçe Safiport Kadın Basketbol Takımımızı canıgönülden kutluyorum. Oynayacakları son maçlarda takımlarımıza başarılar diliyorum.
Şans ve taraftarımız o maçlarda takımlarımızın yanında olsun.

Kıymetli hazirun,

Cumhuriyetimizin temel taşı olan, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluş günü olan ve Atamız tarafından çocuklara armağan edilen bir gün olarak, Dünyada tek olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı, hem Fenerbahçe Kolejimizde hem de Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesislerimizde, büyük bir coşkuyla kutladık.

Bu çok özel günün ve Kulübümüzün kuruluşunun 115. yılı şerefine, 115 kız çocuğunu sporla buluşturmak için, Türkiye’nin dört bir yanındaki Fenerbahçe Spor Okulları ile harekete geçerek yavrularımızı sporla buluşturduk. Fenerbahçe Spor Okulları adıyla, 22 farklı şehirde faaliyetlerini sürdüren okullarımızdan, basketbol, voleybol, jimnastik, yüzme ve boks dallarında toplam 115 kız çocuğuna, spor bursu sağladık. ‘Benim Hayalim Spor’ diyen kız çocuklarına destek olan, bu anlamlı adımın bir parçası olan tüm Fenerbahçe Spor Okullarımıza, sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

4 gün önce, Kulübümüzün 115. kuruluş yıl dönümüne denk gelen, Ramazan Bayramımızın ikinci gününde burada, Faruk Ilgaz Tesislerimizde geleneksel bayramlaşma törenimizde bir araya geldik. Yoğun bir katılım gösteren değerli kongre üyelerimize tekrar teşekkür ediyorum ve sizlerin geçmiş bayramını bir kez daha kutluyorum. Ayrıca, Fenerbahçemizin 115.yaşını bir kez daha kutluyorum.

İYİ Kİ VARSIN FENERBAHÇE, ATAMIZIN İZİNDE, CUMHURİYET DEĞERLERİ İLE İÇ İÇE GEÇMİŞ DEĞERLERİNLE, MİLYONLARCA TARAFTARINLA VE DİK DURUŞUNLA SONSUZA DEK YAŞA FENERBAHÇE!

Sözlerimi, camiamızın sevgiyle, aidiyetle sahiplendiği, Fenerbahçe’nin hakkı, tarihimizin gururu olan 28 şampiyonluğumuza dair bir not ile sonlandıracağım.

1907’de fidan veren,

Bugün 115 yaşında koca bir çınar olan Kulübümüzün, 1923 yılından itibaren, alın teri ile kazandığı, 28 şampiyonluğunu temsil eden kupalarını, bugün değerli yüksek divan kurulumuzun burada bulunduğu toplantıya getirdik.

Değerli yüksek divan kurulumuzun desteği ve tüm camiamızın sonsuz sahiplenmesiyle; FENERBAHÇE AİLESİ OLARAK,

GERÇEKLERİ görmeyen gözler, duymayan kulaklara bir kez daha GÖSTERİYORUZ!

Bugün, bu şampiyonluklarımızdan 9.’sunun, 72. yıl dönümü.

1950’de yaşadığımız, 9. şampiyonluğumuzda ve tüm başarılarımızda emeği geçen Fenerbahçelileri,

Lefterimize, Cihatımıza ve formamıza emek vermiş tüm değerlerimize, sonsuz saygıyla, bu özel günü hep birlikte anıyoruz.

Ruhları şad olsun..

Değerli hazirun ve ekranlarında bizi izleyen çok değerli taraftarlarımız,

Fenerbahçe camiasına son bir mesajım daha var: Bildiğiniz üzere birlik ve bütünlüğümüzü perçinlemek için derbi maçımız öncesinde bugün Futbol Takımımızla saat 17.45’te mabedimizde buluşuyoruz. Tabii ki tüm gönül kapılarımız tüm camiamıza her daim açık. Bugünkü antrenmanı izlerken güvenlik kuvvetlerinin bizlerden özel isteği üzerine giriş işlemleri sadece Passolig kartlarla olan taraftarımız için geçerli olacak. Bildiğiniz üzere sadece sembolik olarak 1 TL yüklemeniz gerekmektedir. Amacımız tüm taraftarımız, teknik kadromuz, oyuncularımız ve camiamız hep birlikte tek vücut olarak derbi öncesi son hazırlığımızı yapmaktır. Siz değerli Yüksek Divan Kurulu Üyelerimizi de bekliyorum. Buradan hep beraber mabedimize gidelim, yerleriniz hazır, Fenerium Alt D-E-F tribünleri sizler için tutulmuştur.

Çok teşekkür ederim, saygılarımı iletiyorum.

Basın Fotoğrafları