SÖZDE ŞİKE DAVASI

Şike Kumpası Davası'nda savunmalar sürüyor

23 Şubat 2017 Perşembe 15:22

Eski yöneticilerimizden ve Şike Kumpası Davasının müşteki vekili Avukat Yasemin Merçil, Şike Kumpası Davası’nın dördüncü gününde duruşmanın öncesinde Fenerbahçe Televizyonu’na açıklamalarda bulundu.

İlk olarak dünkü duruşmada yaşananları özetleyen Merçil, tutuklu sanıkların savunmalarını sonra yapmak istedikleri için süre isteyeceklerini ifade etti. Savunmaların ardından delillerin toplanmasına geçileceğini belirten Merçil, dosyanın Çağlayan’a gidip gitmeyeceğiyle ilgili ve ikinci duruşma günlerinin ne zaman olacağıyla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Şike kumpası davasında üçüncü gün yaşananlarla ilgili konuşan Yasemin Merçil, “Dün sanık savunmalarına başlandı. Usul gereği önce tutuklu sanıkların ifadeleri alınıyor. Ardından da tutuksuz sanıkların ifadeleri alınacak. Şu ara aynı sanıklar Türkiye’de devam eden birçok dosyada sanık oldukları için iddianamelerin tek tek incelenmesi için belli bir süreç ve zaman alacağından kendileri hazır olmadıklarını, kendilerine iddianamelerinin yeni geldiğini bu sebeple detaylı savunmalarını sonra yapacakları için süre istediler. Usul gereği bu hakları var. Kendilerine bilgisayar ortamında yollanıyor CD’ler. O sebeple bilgisayarda çalışma süreleri hapishanelerde haftanın belli günleri belli saat aralıkları içinde olabiliyor. O nedenle bu haklarını istediler. Heyet olumlu karşıladı. Tabii tutuklu sanıklar üst düzey, tutuksuzların çoğu da alt düzeydeki görevli ve memurlar. Dolayısıyla sanıkların çoğunun aynı şekilde beyan vereceğini, bir iki kişinin beyanından anlıyoruz. Çünkü amirlerin savunma doğrultusunda olma ihtimalleri var. Şu aşamada onlar savunma yapmak istemeyecekler gibi gözüküyor. O nedenle bugün de çoğunun aynı şekilde geri kalan tutuksuz sanıkların da süre isteyeceklerini düşünüyorum. Dolaysıyla duruşma bugün erken bitebilir. Çünkü mahkeme heyeti birinci gün programlama yaptığında Cuma günü talepleri alacağını ifade etmişti. Bu talepler nedir? Sanıkların tahliye talepleri, müştekilerin şikayetçi olduklarına ilişki talepler, ayrıca toplanmasını istedikleri delillere ilişkin talepler ve diğer talepler. Tabii müşteki vekillerin de delillerle ilgili talepleri sanık ifadeleri alındıkça, kapsamları açıkça daha net ortaya çıkacak. Dolayısıyla o taleplerin toplanması tek tek toplanması bir süreç alır. O nedenle Cuma günü yapılacak duruşma biraz daha uzun sürebilir. Bir de şu aşamada deliller henüz toplanmadığı için tahliye tahmin etmiyorum. Herhangi bir tahliye oluşursa sürpriz olur. Zaten çoğunun başka dosyalardan da tutukluluk halleri var. Delillerin toplanması henüz bitmiş durumda değil” dedi.

Dosyanın Çağlayan’a gitme ihtimaliyle ilgili de konuşan Merçil, “Çağlayan’a gider mi dosyamız diye düşünülüyor. Fakat tutuklu sanıkların hepsi Silivri’de toplandı. Usul olarak öyle gözüküyor diğer dosyaların takipleri açısından da. Dolaysıyla herkesi burada topladıkları için burada devam eder diye düşünülüyor” açıklamasında bulundu.

İkinci duruşma günlerinin ne zaman olabileceğiyle ilgili de konuşan Merçil, “İkinci düşünülen şey ise “Bundan sonra ne zaman olur?” sorusu. Usul olarak daha önce verdiği araları 1 buçuk 2 ay gibi vermiş heyet. Bizde de minimum 1 ay, 2 aya kadar olabilir diye düşünülüyor ikinci duruşma günlerinin” ifadelerine değindi.

Cuma günü verilmesi beklenen ara kararla ilgili de konuşan Merçil, “Deliller toplama aşamasında olmadığı için tutukluluk hallerinin devamına karar verecektir. Talepler ise tahliye talepleri. Makul bir süre ve ara olduktan sonra, diyelim ki 2 aylık bir ara verildiği zaman makul bir süre gibi gözüküyor. Hastalık, olağan üstü haller olur sanık ek süre isteyebilir. Onun haricinde ben hazırlanamadım, ek süre istiyorum diye bir durum olmaz” ifadelerini kullandı.

Son olarak Lokman Yanık isimli sanığın ifadesini de değerlendiren Av. Yasemin Merçil, Sanık Yanık, ‘Basit bir tehdit olayı vardı, ben bu olayı raporladım, sonra baktım ki bu olay nerelere gelmiş. Ben de şaşırdım’ dedi. Kendisi bir nevi belki tahliye talebi öncesinde kendi suçsuzluğunu ve bu aşamalara ilerlemesiyle ilgili çok ilintisi olmadığını savunma olarak söylemiş oldu. Bu ifade dosyayla ilgili çok net bir kabuldür. Yetkilisi ve başlatan kişinin ağzından alınmış suçların işlendiğine ve yapıldığına dair çok net bir beyandır” şeklinde konuştu.

Haberin diğer fotoğrafları

/