SÖZDE ŞİKE DAVASI

Şike Kumpası Davası'nda ara kararlar açıklandı

24 Şubat 2017 Cuma 15:32

FETÖ/PDY'nin ‘Futbolda şike’ soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasıyla açılan Şike Kumpası Davası'nda 5. günün sonunda ara kararlar açıklandı. Kararlarla ilgili FB TV'ye açıklamalarda bulunan Fenerbahçe Spor Kulübü ve Başkanımız Aziz Yıldırım'ın Avukatı Abdurrahim Erol, şunları söyledi:

"Mahkeme heyeti çok sayıda ara karar açıkladı. Şöyle özetlersek; ifadesini veren tek tutuklu sanık vardı, mahkeme heyeti o sanığın tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklardan üç kişi ifadelerinin henüz alınmamış olması ve çeşitli tutanaklarda imzaları olmaları nedeniyle ve bunun da kuvvetli suç şüphesini doğurduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Geri kalan tutuklu sanıkların bunlara ek olarak MİT’den dosyaya intikal eden ByLock raporunda, ByLock kullandıklarından bahisle tutukluluk halinin devamına karar verdi. Onu dışında dosyaya katılma talebinde bulunan tüm kişilerin suç örgütü kurma, yönetme ve üye olma suçlaması hariç diğer suçlardan katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Çünkü bu suç örgütü suçlamasının devlet aleyhine bir suç olduğunu söylediler, bu nedenle kabul etmediklerini; kişilerin bu suçlamaya karşın müdahil olamayacaklarını açıkladılar.

Tüzel kişilikler açısından ise tüzel kişilerin sanıklara istinad edilen suçun doğrudan mağduru olmadıklarını, bu yönde bir değerlendirme yaptıklarını söylediler. Tabi bu talepleri kabul edilmeyen tüzel kişiliklerin karara karşı kanun yoluna başvurma hakları var. Kanaatimce duruşmayı da takip etmelerinde bir sıkıntı olmadıklarını düşünüyorum ama mahkemenin vereceği karara karşı itiraz ve kanun yollarına başvurma haklarını kullanabilirler.

Yine bu dosyanın sanıklarının bir kısmı hakkında İstanbul'da, İstanbul dışında çeşitli mahkemelerde suç örgütü kurma, yönetme veya üye olma; çeşitli suçlardan açılmış davalar var. Bu davalara ilişkin iddianameleri, tutanakları, duruşma tutanaklarını istedi. Sanıklarla ilgili geçmişe dönük kayıtları HTS kayıtlarını ve yeniden ByLock incelemesi istedi çünkü mahkeme heyeti verdiği bilgide deşifresi yapılan yeni bir ByLock listesinden bahsetti. Diğer sanıkların bu listede olup olmadıklarının teyidini yapacaklar.  
 
2 sanığın adli kontrol kararını kaldırdı bunlar aynı zamanda huzurda ifade vermişlerdi mahkeme bu ifade verme işlemini gerekçe göstererek sanıkların lehine bir değerlendirme de bulundu. Bu tarz kararlar sürpriz değil. Şahıslar ifadelerini verdiler. Dosya zaten epey kalabalık. Pek çok sanık var.  Ara kararların cevapları doğrultusunda mahkeme yeni bir değerlendirme yapacak. 
 
Duruşma 22 Mayıs’a ertelendi ama 30 günde mahkeme bir inceleme yapacak. İlgilileri karara itiraz etme hakkına sahip. Arzu ederlerse bu haklarını kullanacaklar. 

Talepleri reddedilen tüzel kişilikler arasında Fenerbahçe Spor Kulubü Derneği de var. Mahkeme şimdilik, doğrudan Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği, Fenerbahçe Futbol A.Ş. ve Fenerium'un, sanıklara yüklenen suç bakımından, suçtan zarar görmedikleri değerlendirmesinde bulundu. Aslında  tabi ki Fenerbahçe zarar gördü. Fenerbahçe Sportif Hizmetler, Fenerahçe Futbol A.Ş.  zararlar gördü, maddi kayıplara uğradı. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kulüp santral telefonu bile dinlendi. Bu açıdan suçun doğrudan mağduru oldu ama mahkeme şimdilik böyle bir değerlendirmede bulundu. Biz de hukukçu arkadaşlarla kararları tek tek değerlendireceğiz ve hukuki süreç devam edecek."