HEFORSHE

Fenerbahçe Spor Kulübü Eşitlik İçin Dünya'ya Örnek Olacak!

11 Kasım 2018 Pazar 08:50

Fenerbahçe Spor Kulübü HeForShe ile küresel iş birliği yaptı. Fenerbahçe Spor Kulübü, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürütülen HeForShe hareketi ile güçlerini birleştirdi. Tüpraş’ın desteğiyle gerçekleşen iş birliği ile Fenerbahçe, “Birlikte Eşitiz” diyerek 2019 sonuna kadar spor camiasında pek çok ilki hayata geçirecek. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda dünyaya örnek olacak. Fenerbahçe – Aytemiz Alanyaspor maçında yapılan lansman ile duyurulan iş birliği kapsamında Fenerbahçe A Futbol Takımı da sağ kolunda HeForShe logosunu taşıyacak. İş birliğinin süresi tarafların karşılıklı görüşmeleri ile uzayabilecek.

Fenerbahçe Spor Kulübü, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) Eylül 2014’te başlattığı ve Koç Topluluğu’nun Türkiye’deki ana destekçisi olduğu HeForShe hareketi ile güçlerini birleştirdi. Bu iş birliği 11 Kasım Pazar günü Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde’nde oynanan Fenerbahçe – Aytemiz Alanyaspor maçında gerçekleşen bir lansmanla dünyaya duyuruldu. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro da lansman için Türkiye’ye geldi. Maçı Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Y. Koç, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl ile birlikte statta izledi.

Fenerbahçe A Futbol Takımı sahaya formalarında sağ kolda yer alan HeForShe logosuyla ve “Birlikte Eşitiz” pankartı ile çıktı. Ayrıca bu maça özel olarak futbolcuların formalarında sırt numaraları da HeForShe’nin kurumsal rengi olan magentaya boyandı. Sahanın ortasına açılan dev bayrakta da “Birlikte Eşitiz” çağrısı yer alırken, maç öncesinde tüm statta Fenerbahçe Spor Kulübü’nün toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki taahhüdünü ortaya koyan manifestosu okundu. Stat ekranlarından da Fenerbahçeli futbolcuların toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çeken mesajları yayınlandı. 

Ulusal ve uluslararası spor kulüplerine öncülük yapacak

Dünya çapında 25 milyonu aşkın taraftarı ile büyük bir sivil toplum gücüne sahip olan Fenerbahçe Spor Kulübü, bu iş birliği ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kitleleri harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu anlaşma ile bir Spor Kulübü ilk kez HeForShe ile uzun soluklu bir iş birliği yaparak sporda toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirme yolunda harekete geçiyor. 2019 sonuna kadar konuyu spor camiasının gündeminde tutacak pek çok çalışmayı da hayata geçirecek olan Fenerbahçe, kapsayıcı spor kulübü olarak sahipleneceği toplumsal cinsiyet eşitliği mesajları, kadın ve çocuk dostu stat uygulamaları ve kadın ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans yaklaşımıyla bu alanda ulusal ve uluslararası spor kulüplerine öncülük yapacak. Kulüp genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verilecek,  sporcular, teknik ekip ve kulüp çalışanları da dayanışma halinde konunun sözcülüğünü üstlenecek. Fenerbahçe Spor Kulübü iş birlikleri kurarak toplumsal cinsiyet eşitliğini spor camiasının gündeminde tutacak. Ülkemizdeki spor kulüplerini de HeForShe’yi desteklemeye çağıracak. Kulübün futbol takımı HeForShe logosunu kolunda taşıyacak. İş birliğinin süresi tarafların karşılıklı görüşmeleri ile uzayabilecek. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Y. Koç, Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Grubu Direktörü Oya Ünlü Kızıl, lansman öncesinde iş birliğinin detaylarını açıklamak üzere basın mensupları ile bir araya geldi.

Elizabeth Nyamayaro: "Toplumsal cinsiyet eşitliği sporun tüm faydalarından herkesin yararlanmasını sağlar."

BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü Elizabeth Nyamayaro şöyle konuştu: “BM Kadın Birimi olarak Fenerbahçe Spor Kulübü ile toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi alanında kurduğumuz iş birliği için büyük heyecan duyuyoruz. BM Kadın Birimi, HeForShe Hareketi ile dünyanın dört bir yanında erkekleri kadınlarla omuz omuza toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olmaya davet ediyor. Aynı zamanda, tüm cinsiyetlerin eşit olduğunu savunan bir nesli harekete geçirmek için rol modeller oluşturmayı hedefliyor. HeForShe Hareketi, 2014’ten bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin önemli bir rol oynayabileceği fikrini yaymak için çalışıyor. HeForShe, 1 milyardan fazla destekçiye ulaşma hedefiyle, spor dâhil olmak üzere yaşamın her alanına temas ediyor.  Sporda toplumsal cinsiyet eşitliği sadece kadın ve erkek sporcular arasındaki büyük ücret farklılıkları ve kadınlara yapılan düşük yatırımlar nedeniyle değil, spor sahalarının kadınlar ve çocuklar için güvenli olmayan ortamlar haline gelmesi nedeniyle de gündemde olan bir konudur. Sporda toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanarak hem bu sorunları ele alabilir, hem de sporun tüm faydalarından herkesin yararlanmasını sağlayabiliriz. Spor, kadınların güçlenmesi, genç kızların öz güven inşa etmesi ve gençlerin sosyalleşmesi için güçlü bir araç. Fenerbahçe camiasının ve taraftarlarının bu önemli konuya destek olma kararlılığından dolayı heyecan duyuyoruz. Spor, herkesi birleştiren bir rol oynayabilir. Bu iş birliğinin, saha içinde ve dışında yaratacağı etkiyle bunu kanıtlayacağına inanıyoruz.” 

Ali Y. Koç: "Fenerbahçe Spor Kulübü olarak HeForShe hareketi ile güçlerimizi birleştiriyor; ‘Birlikte Eşitiz’ diyoruz."

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Y. Koç, ulusal ve uluslararası spor camiasında toplumsal cinsiyet eşitliği hareketi adına bir ilki başlatmanın heyecanını yaşadıklarını belirtirken şöyle devam etti: “Bizler için pek çok ilki yaşıyoruz. Fenerahçe Spor Kulübü tarihinde ilk kez kol sponsorluğu alıyoruz. İlk defa dünya çapında bir hareketi, dünya çapında bir kurumla destekliyoruz. Bugün ilk kez futbolcularımız bugüne özel sahaya formalarının sırtı magenta rengi ile çıkıyor. Bu proje nasıl gerçekleşti? Seçim kampanyamıza geri dönersek, bazı şeylerin üzerine basarak gündeme getirmeye çalıştım. Nefretten, kinden uzak, centilmenlik, sportmenlik, birleştirici olma, adil olma gibi sportif özelliklere sahip çıkmamız gerektiğini söyledik. Bu sezon yeniden saygı temasıyla başladık. Uzun vadede de küfürsüz bir stat hedefini yakalamayı hedefliyoruz. Her fırsatta Fenerbahçe’nin öncü ve örnek olması gerektiğini anlatıyorum. Topluma dokunan, yaşam kalitesini daha iyi yere getirmiş bir kulüp olarak anılmak istiyoruz. Milyonlarca taraftarı olan, sahip olduğu kapsama gücü ile ülke gündemine, dünya kamuoyuna ulaşan bir spor kulübü olarak öncü ve örnek olmak, bir felsefe değişikliğini yerleştirebilmek adına bir yola çıktığımızı anlatıyoruz. Fenerbahçe’nin de bu alanda liderlik yapması gerektiğini düşünüyorum. Yapılan son araştırmalara göre ülkemizde spora ilgi kadınlarda yüzde 35, erkeklerde yüzde 66; futbola ilgi ise kadınlarda yüzde 49, erkeklerde yüzde 86 gibi yüksek bir oranda. Bu, tartışmasız bir gelişim alanı yaratıyor. Burada değişimi ve dönüşümü başlatacak büyük bir potansiyel olduğunu gördük. HeForShe projesi ile güçlerimizi birleştirmeye karar verdik. Tüm taraflar burada değerli bir fırsat gördüler. Bu iş birliğini daha uzun senelere yayarak, beklentilerin çok üzerinde sonuçlara varacağımıza inanıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bugüne dek dünyada farklı spor kulüplerinin sosyal sorumluk projeleri ve sivil toplum kuruluşları ile çalışmaları oldu. Ancak bizim araştırdığımız kadarıyla toplumsal cinsiyet eşitliği alanında bu ölçekte bir taahhüt ve kapsam yok. Dolayısıyla dünya için de bir örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Sporda ve sporun katkısı ile ülkemizde ve dünyada ‘toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde’ bir dönüşüm yaşamayı hedefliyoruz. Önce içeriden başlayarak kendi bahçemizi temizleyeceğiz. Bizler, futbolcular, teknik ekip, yönetim kurulu, kulüp personeli farkındalık eğitimlerinden geçecek. Kulübümüzün tesislerini aile dostu haline getireceğiz. Bunu DNA’nızın bir parçası haline getirmek, bir refleks haline getirmek hiç kolay değil.  Kendi etki alanımızı düzenledikten sonra bunu camiamıza yayarak onlar için de bir refleks olmasını sağlamayı hedefliyoruz.”

İbrahim Yelmenoğlu: "Eşitlik İçin Enerjimiz Bitmez"

Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu ise Tüpraş’ın Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olarak, toplumun değişim ve dönüşümüne öncülük yapmak gibi bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Yelmenoğlu şöyle devam etti: “Enerji sektöründe lider ve öncü bir şirket olarak eğitimden sağlığa, kültür sanattan spora kadar ülkemizin toplumsal gelişimine katkıda bulunmak amacıyla pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. 2015 yılından bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklandık. Topluluğumuzun ‘Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum’ projesi kapsamında; kadınların güçlenmesi için hem iş yerinde, hem topluma yönelik önemli çalışmalarla farkındalık yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz. 2017 yılında Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayarak kapsayıcı bir işyeri olma hedefimizi de duyurduk. Bugün bu hedefimizi futbola taşıyarak, milyonlarca Fenerbahçe taraftarıyla birlikte daha geniş bir alanda eşitlik adına önemli bir farkındalık oluşturacağımıza inanıyoruz.  Toplumsal cinsiyet eşitliğini toplumun gündemine getirme amacıyla çıktığımız bu yolda da ‘Eşitlik İçin Enerjimiz Bitmez’ diyoruz ve çalışmalarımızı Fenerbahçe camiası ve  HeforShe hareketine verdiğimiz destek ile taçlandırıyoruz.”

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ HEFORSHE MANİFESTOSU: BİRLİKTE EŞİTİZ 

Fenerbahçe Spor Kulübü, 
Asırlık geçmişi ve değerleri ile 
Futbolu, basketbolu, voleybolu, masa tenisi ile 
Olimpiyatlarda gururla yer alan yelken, kürek, atletizm, boks, yüzme sporcuları ile 
Renklerine bağlı milyonlarca taraftarı ile toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçiyor.
Fenerbahçe Spor Kulübü olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin ‘Eşitliğe ancak kadınlar ve erkekler omuz omuza verdikleri zaman ulaşabiliriz’ diyerek başlattığı ‘HeforShe Hareketi’ni destekliyor; 
Daha iyi bir toplum, daha iyi bir gelecek ve aydınlık yarınlar için ‘Birlikte Eşitiz!’ diyor; 
Sarımızla Lacivertimizle Tüm Renkleri Kucaklıyoruz! 
Kadın, erkek binlerce sporcumuz, 
Kadın, erkek yüzlerce çalışanımız, 
Kadın, erkek yönetim kurulu üyelerimiz ve 
Kadın, erkek milyonlarca taraftarımız ile 
Öncü ve örnek olmak için HeForShe ile GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ. 
Bu yolda, tüm renkleri bize katılmaya, herkesi toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmaya davet ediyoruz.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ HEFORSHE İŞ BİRLİĞİ KAPSAMINDA ODAK ALANLARI

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama hedefiyle, 

• Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa sıfır tolerans için
• Cinsiyetçi tezahüratları önlemek için
• Kadınların ve kız çocuklarının hem sporcu hem taraftar olarak spor alanlarında varlığını artırmak için 
• Sporcularımızla topluma örnek olmak için, 
• Kapsayıcı bir spor kulübü olmak için çalışacağız. 

Haberin diğer fotoğrafları

/