FUTBOL

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal: Fenerbahçe’yi en üst seviyeye taşımak bizim hedefimiz

13 Şubat 2019 Çarşamba 01:23

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, Takımımızın UEFA Avrupa Ligi son 32 turu ilk maçında Zenit’i 1-0 mağlup etmesinin ardından yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu.

İlk olarak galibiyeti değerlendiren Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, “İkinciyi de yiyebilirdik. Harun, penaltıyı kurtararak bize güzel bir armağan verdi. Bugün çok keyifli bir maç oldu. 60. dakikaya kadar rakibimize korner attırmadık. Yüzde 67-68 gibi oranlarla oynuyorduk ama 60. dakikadan sonraki performansımızı da düşünmek lazım. Bu maçın ikinci yarısında biraz daha zorlanacağımız anlamı taşımamalı. Daha iyi oynamalıyız. Özellikle top rakipteyken daha iyi oynamamız lazım. Daha baskılı ve daha sert olmalıyız. Yakaladığımız hızlı hücumları daha iyi değerlendirmeliyiz. Ama şu bir gerçek, 6-7 oyuncunun değişikliğiyle çıktığımız bu maçtaki oyuncuların performansları, iştahları ve istekleri bizi çok umutlandırdı. Onlara özellikle teşekkür etmek gerekiyor. Bu formayı giymek ve almak için büyük bir savaş var takım içerisinde. Bu da bizi çok mutlu etti. Bugün 2’yi 3’ü bulabilirdik. Bu baskıyı da kurduk. Akan oyunda girdiğimiz ve yarattığımız pozisyonlar var. Takım oyunundan ben memnunum. Bu oyunu arka arkaya oynamak gerekiyor. Özellikle dış sahada oynamak lazım. Dış saha ile ilgili kendimizi geliştirmek ve iyi olmak lazım. Fenerbahçe’nin taraftarları, stada gelen herkes bize öyle büyük coşku ve güç veriyor ki biraz da onların sayesinde biz cesareti ve gücü alarak zaman zaman heyecanlı ve coşkulu bir oyun oynuyoruz. Zaman zaman dediğim konuyu da sonuna kadar devam ettirmeliyiz. Onlara da teşekkür ediyorum.” dedi.

Fenerbahçemize tur atlatmak ve Fenerbahçemizi en üst seviyeye taşımak istediklerini dile getiren Ersun Hoca, “Bizim bir UEFA kadromuz var. Birde Türkiye Futbol Federasyonu’na verdiğimiz bir kadro var. Bu iki kadronun içinde olmayan futbolcularımız var. Değerlendirmeyi iki taraflı yapmak gerekiyor. Her oyuncunun hazır olması gerekiyor. Tur kapımızda ve bu da bizim elimizde. Bunu geçmek ve Fenerbahçemizi en üst seviyeye taşıtmak, tur atlatmak, 16’nın içinde, 8’in içinde olmak bizim hedefimiz olmalı. Biz, bunu başarabilecek bir camiayız ve gücüz. Taraftarımızla bu kanıtladık ve bunu devam ettirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

BASIN TOPLANTISI

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, Zenit galibiyeti sonrası düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Zaman zaman futbol adına durağan geçen bir maç var ama genelinde her iki takım da özellikle rakibimiz 60’ıncı dakikadan sonra biz de 60’ıncı dakikaya kadar oyunu forse ettik. Sanıyorum rakip ilk kornerini altmışta kullandı. O dakikaya kadar bizim hem oyundaki pas yüzdemiz hem oyundaki topa sahip olma yüzdemiz ile atak sayımız oldukça fazlaydı. Bu ritmi hep söylediğim gibi daha yüksek tempolarda ve daha uzun süre oynamak ve o oynadığımız dakikalarda skor üretmek durumundaydık. Nitekim bu fırsatları da yakaladık. Tabii Harun’a büyük iş düştü ve bu özelliğinden faydalandık. Harun’un bu özelliği bizi belki de bugün mutlu sona ulaştırdı. Bu iki devreli bir maç. Bir devresini bitirdik, bir devresi daha var. Şimdi ona gideceğiz. Ben oyuncularımızın göstermiş olduğu tepkiyi ve oyun iştahını çok olumlu görüyorum. Özellikle uzun zamandır oynamayan Mathieu Valbuena ve onun arkasından ilk defa bugün sahada olan Victor Moses ve diğer oyuncularımız özellikle savunmadaki oyuncularımız kendi istediğimiz oyunu uzun süre rakibimize kabul ettirdiler. Bu süreyi daha da uzatmak gerekiyor. Çok deneyimli ve güçlü bir takımla oynadık. Bunun ikinci etabı var. Orada stratejik ve zor bir maç olacak. Takımımızın giderek yükselişini hem deplasmanda hem de iç sahada eşitlemek zorundayız.  Çıkacağımız dış saha maçlarında da hem ligde hem kupada bunu daha üst seviyeye çıkarmalıyız.”

“Oyuncularımızın hassaslığı ve bu konudaki tavrı bizi oldukça mutlu ediyor, özellikle Sadık’ın tavrı. Gördüğünüz gibi hiç hakemin konuşulmadığı, çok rahat geçen ve gergin olmayan bir ortam. Sadece futbolu konuşuyoruz. Emin olun ki bizim hiçbirimiz ne maçtan önce ne soyunma odasında ne de maçtan sonra bunu konuşmadık, gerek de yoktu. Çünkü kurallar vardı ve kurallar çok netti, çok da net bir oyun oldu. Hiç kimse de itiraz etmedi. Bence her iki taraf için de keyifli bir oyundu. Oyun, en azından tartışılacak herhangi bir boyutta olmadı. Bugün bütün oyuncularımızın performansından memnumun. Zaman zaman kesintiler oluyor. Dış saha oyunumuz ile iç saha oyunumuzu eşitlemek durumundayız. Bizim için deplasman olmamalı. Böyle bir şeyi asla da kabul etmiyorum. Tabii bu geçiş sürecinde biraz zorlanıyoruz. Skorlar üst üste gelmeli, son oynadığımız haftaki oyunun gidişatı böyle olmamalıydı. Her ne olursa olsun biz önce kendimizden bakarak bunu değerlendirme gayreti içerisindeyiz. Evet, biliyoruz ki dış sahalarda daha iştahlı oynamalıyız.  Kendimizi bu konuda eleştiriyor ve bunu oyuncularımızla paylaşıyoruz. Fenerbahçe’ye yakışacak oyun böyle olmalı. Ayrıca arkamızda inanılmaz güçlü bir destek var. Bu desteği gördükçe gerçekten hepimiz motive oluyoruz. Burada bu duyguyu yaşattığı için seyircimize de teşekkür etmek istiyorum.”

“Evet, Jailson var ve Miha Zajc geliyor, Mehmet’in(Ekici) durumunu biliyorsunuz burada kullanamıyoruz. Orada belki Ayew’i de kullanabiliriz, belki Valbuena’yı kullanabiliriz. Üreteceğiz, zaman kısıtlı ve zaman dar.  Ama maçlar hızlı geliyor. Bu planlarımızı umarım hızlı bir şekilde sonuç olarak devam ettiririz.”

“Fenerbahçe, güçlü bir takım.  Zenit’in gücüne saygı duyuyoruz ama Fenerbahçe çok güçlü bir takım. Fenerbahçe, sadece takım olarak değil başka güce de sahip. Onun üstünden hemen geçeyim. Bugünkü şartlarda pozisyon olarak, form olarak, statü olarak eşit olmayabiliriz belki. Onlar lider biz değiliz. Ama emin olun ki bu oyun daha kaliteli olacak, Fenerbahçe istediği oyununu rakibine kabul ettirmek için üstünlük kurma gayreti içerisinde olacak. Bütün takımlara karşı bunu yamaya çalışacak. Elbette her iki oyunu oynamak büyük bir avantaj ama biz şu anda her iki oyunu da iyi oynayıp bu turu geçmeliyiz. Bu tur için başka bir strateji var. Ligde bazı maçlar karşılıklı oynanacaktır ama bazı maçlarda da Fenerbahçe üstün oynamak durumundadır.”

“Aslında bunu fiziksel olarak kabul etmiyorum. İki takım da aynı koştu, iki takımın aynı mesafedeki hatta şiddetli koşularda da hemen hemen 7500’lerde aynıyız. Bu bir yorgunluk belirtisi olarak algılanmamalı. Bence oyunu biraz daha forse edecek zihinsel çözülmeye bağlayabilirim. Bu da kolay değil. Fenerbahçe, kazanmalı. Kazandığında, kazanacağı morali devam ettirmeli. Herkes bu konuda gergin; taraftarımız da gergini camiamız da gergin ama bu kazanarak, üstüne katlanarak devam edecek bir iş. Bugün Zenit maçındaki kazandığımız oyun bize oldukça moral verdi ve insanların güvenini kazanmasına, bütün camiamızın güvenini kazanmasında etkin rol oynadı. Bizim hedefimiz tur atlamak ve bunu başarabilecek mücadeleyi ortaya koyduğumuzda kendimize tekrar bir güven kazanmak, bunu lig maçlarına yansıtmak. Bunlarla birlikte Fenerbahçe’yi, olması gerektiği yere taşıyacak o özgüveni bir an önce oluşmasını sağlamak. Bence doğru olan bu."

“İki pozisyon verdik. Bir tanesinde Isla çok iyi bir kademe yaptı. Bir tanesinde de penaltı oldu. Yine o konuda biraz tereddütlerimiz var. Takım halinde daha sıkı durmamız ve top rakipteyken daha sert olmamız gerektiğine inanıyorum. Bunu oyuncularımızla da paylaşıyoruz. Emin olun ki daha sertleşecek ve daha iyi olacak. Savunma yapmak takımla birlikte olur. Hücum yapmak belki bireyseldir ama savunma yapmak çok daha koordinasyon isteyen bir iş. Yavaş yavaş onu da yapmaya başlayacağız. Ben gelişme olduğunu düşünüyorum.”

“Martin Skrtel çok özel bir oyuncu. Skrtel’in motive edilmeye ihtiyacı olmuyor. Çok iyi bir profesyonel. Bugün oyuna başlamadan önce ve sonrasında yine aynı profesyonelliğiyle içimizde belki de en hazır adamdı. Özel olarak Zenit için hazırlandığını düşünmüyorum. Bu, onun her zamanki tavrı ve davranışı. Belki zaman zaman kötü oynar ama asla hiçbir maça motive olmadan çıkmaz. Her zaman onu yüksek motivasyonla gördüm.”

“Tolgay’ın durumu yarın belli olacak. Isınma bölümünde kasığında bir ağrı hissetti. Sanıyorum bir fasya problemi olacak. O da cezalı olduğu için daha sonraki maça bir haftalık, on günlük bir süreci olacak. Yarın bakıldığında kesin olarak durumu belli olacak. Kesin bir şey söyleyemem ama riske etmek istemedik. İyi oyuncularımız var. Bu oyuncularımız yükseltmek ve onları kazanmaya alıştırmak ve bunu üst üste yapabilmek bizim en büyük sorunumuz. Bunu yapmaya başlasak burada herkes büyük bir keyifle oturup Fenerbahçe’yi izleyecektir. Bizim bununla ilgili aksaklıklarımız oluyor. Hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan çok net söyleyebilirim ki, çok değerli oyuncularımız var. Oynatamadığımız değerli futbolcular da var. Umarım onlara da fırsat tanır ve Fenerbahçe’yi bir an önce en iyi yere götürürüz.”

“Bu iş tamamen fiziksel değil. İçerisinde sosyal ve psikolojik etkenler var. İlişkiler, yönetsel problemler, oyuncuların sosyolojik durumu var. Onların yaşadıkları ortam var. Yani o kadar çok değişken var ki işin içerisinde bütün bu değişkenleri bir araya getirmek ve bunu başarabilmek bazı başlangıçlarda geçerek olmalı. Daha sonradan bunu düzeltmek ve tahmin etmek oldukça sıkıntılı. Arada bir tane kırılma olduğunda tekrar başa dönüyorsunuz. Fenerbahçe büyük bir camia ve büyük bir takım. Büyük bir camia ve takımın bu tür sorunları aşabilmesi çok da kolay olabiliyor ama bizde takım olmak konusunda yıprandığı bir takım kanatları, ayakları, sağlam duracağı organları yıprandığı için bunu tamir etmekte oldukça zorlanıyoruz. Bunu bir mazaret olarak kabul etmiyorum çünkü gerçekten Fenerbahçe taraftarının desteğiyle çok çabuk ayağa kalkacak bir iştir. Yüzde yüz eminim. Hiç kimse yakın zamanda bunu hatırlamayacak bile. Fenerbahçe yine yoluna ve işine devam edecek. 7-8 oyuncunun takıma katılıp, iyi bir performans ortaya koydukları için de onlara teşekkür ediyorum. Bugün oyunda onlar da belirleyici oldular. Onların performanslarından dolayı da oldukça mutluyum. Teşekkür ederim.”