FUTBOL

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal’dan maç sonu değerlendirmesi

21 Ocak 2019 Pazartesi 23:05

Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, Bursaspor maçının ardından yayıncı kuruluşa açıklamalarda bulundu.

İlk olarak karşılaşmayı değerlendiren Ersun Yanal, “İki bölüm var maçın içinde. İlk bölümü, bizim istediğimiz gibi oynadığımız kendi kontrolümüzde tuttuğumuz bölümdü. İkinci bölüm ise, takımın rakibe karşı koyamadığı ve özellikle topun kendisinde kalamadığı bölümdü. O bölümde, bizim topun kendimizde kalmasını sağlayacak, oyuncuların yediği baskıdan çıkamaması var. Bu aslında en büyük problem gibi gözüküyor. O türlü bir baskıyı burada yemememiz gerekiyordu ki bunu yapacak yetenekte oyuncularımız var. Eğer bu tarz maçlarda bu baskıyı kıramıyorsanız ki biz bugün bu baskının altında kaldık ve kıramadık. Fenerbahçe bunu kırmak durumunda. Bunun için hem oyuncularımızı tekrar gözden geçirip hem de onların bu konudaki becerisini, bizim isteğimiz olan topun ayakta daha iyi kalmasını sağlayacak organizasyonu yapmak zorundayız. Bu da yediğimiz baskı sonrasında rakibi cesaretlendirip onların daha çok öne çıkmasına neden oldu. Biz de bu durumda pozisyonlar yemiş olduk. Tartışılan bir maç olacak. Hareketleriyle, darbeleriyle sert bir maç oldu. VAR’ın tartışıldığı ve konuşulduğu bir dönem de oldu. Bundan önceki günde de oynanan maçlarda, Trabzonspor maçında da çok tartışıldı. Bugün de tartışılacak. Türkiye’nin en deneyimli hakem kadrosu bugün maçtaydı ve sanırım bunu en iyi uygulayanlardandı. Anladığım kadarıyla da oldukça çelişkili bilgiler var. Umarım en kısa süre içerisinde bu türlü çelişkilerin olmadığı bir sistem oturmuş olur. Sanırım bu tarz tartışmalar uzayıp gidecek. Bugün Fenerbahçe asla oynadığı oyunun dışında hiçbir şeye sığınmadan dik durması gerekiyor ki benim oyuncularımla aramdaki ilişki bu şekilde. Biz hep dik duracağız. Bursaspor takımının ortaya koyduğu o baskıdan sonraki çözümü biz üreteceğiz. Bunun gibi maçlardaki çözümü biz üreteceğiz. Bu bir mazeret değil. Ama ülkenin futbolunun içinde bulunan bu tartışmanın da daha sağlıklı bir duruma gelmesi ve daha sağlıklı kararlar verilerek net olunması bence günümüzün konusu olacak.” ifadelerini kullandı.

Transfer hakkında sorulan soruyu ise Teknik Direktörümüz Ersun Yanal şu şekilde yanıtladı:

“Konumuz şu anda transfer değil. Konumuz şu anda Fenerbahçe’nin bugün oynadığı oyun ve nasıl oynayacağı. O yüzden ben oyuna bağlı kalayım. Şu anda bulunduğumuz durumdaki arkadaşlarımın performansı haricinde konuşmayayım. Ama onların bu performansı zaman zaman çok iyiydi. Saha içerisindeki o performansları, iyi oynadıkları dakikaları uzun süreye fazla yaysaydı daha farklı olurdu. Yayamadığı zaman da gördüğünüz gibi tehlikeli pozisyonlar oldu.”

BASIN TOPLANTISI

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında ilk olarak maçı değerlendiren Teknik Direktörümüz Ersun Yanal, “Bugün oynadığımız Bursaspor maçında iki performans izledik. Bizim zaman zaman iyi oynadığımız ve uzun zamandan beri belki de dış saha performanslarına göre iyi başladığımız bir maçı belirli kırılma noktalarındaki kırılmalar yüzünden rakip takımdan baskı yediğimiz dakikalar vardı ve bunun süresi uzadı. Bu konuda bir hamle ve müdahale şansımız da kalmamıştı. Maalesef baskıyı kıramadık ve bu baskı sonrasında bugün çok tartışılacak, gündemi meşgul edecek tartışmalar var. O tartışmalarla sonlandı. Keşke bu tartışmalar olmasaydı da hep futbolun içinde kalsaydık ama ben burada gündeme getirmesem maalesef şu anda yine gündemde. Dün oynanan maçın sonrasında da bugün de gündemde. Bunun maçın önüne geçmemesi benim en büyük dileğim. Biz hem takımın performansını yükseltmek hem de ikinci yarıda farklı bir performansla taraftarlarımızın, camiamızın ve futbolseverlerin karşısında olmak niyetindeyiz. Onunla anılmak niyetindeyiz. Zaman zaman iyi oynadığımız oyunu uzun zamana yaymak ve özellikle bugün güçlü, en azından organizasyon açısından iyi bir takım olan Bursaspor’un karşısında birçok bölümü daha iyi geçirebilirdik. Galibiyeti maalesef tartışmalı bir sonuçla kaybettik ve berabere bitirdik. Bundan sonraki oynayacağımız avantajlı maçlarımız var. Onlardan çıkıp en sonunda da istediğimi hedefe ulaşacak, artık Fenerbahçe’nin ne olursa olsun aykırı bir skorun aklında olmayacağı günlere taşımak en büyük dileğimiz olacak.” dedi.

Ersun Hoca çalışarak her şeyin giderileceğini belirtti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ben çalışarak birçok şeyin giderileceğinden yanayım. Fenerbahçe de bugün bulunan oyuncuların hepsi Fenerbahçe takımının büyüklüğü içinde davranmak ve o zirveye çıkmak zorundadır. Bunun için çalışacaktır. En azından bu çabayı gösterecektir. Bu hedef mutlaka konmalıdır. Fenerbahçe bunun dışında bir hedef asla ortaya koyamaz.”

VAR sistemi hakkında da konuşan Ersun Yanal, “VAR sistemi bugün dünyada tartışılmaması gereken bir sistem gibi oturdu. Bütün federasyonlar bunu uygulamaya başladı. Artık UEFA’nın ikinci kupası olan kupada da önümüzdeki sezondan itibaren uygulanmaya başlayacak. Bununla ilgili tartışmalar ve yorumlar bitmeyecek gibi gözüküyor. Dünden sonra bugün de tekrar tartışılmaya devam edecek. Umarım artık fazla tartışılmadan, çok daha net, anlaşılır bir duruma geçmesi hepimizin dileği. Güvenmekten başka çaremiz yok. Güveneceğiz. Bugün dünyanın önemli hakemlerinden üç tanesi sahadaydı. İnşallah hata yoktur ve yapılmamıştır. Tabii bu hatanın dönüşü zor. Hepimiz hatalar yapıyoruz. Futbolcu yapıyor, teknik direktör yapıyor, hakem yapıyor. Ama belirleyici olduğunda bu çok tartışılıyor ve çok konuşuluyor. Ben uzman değilim, Var konusunda uzman olarak konuşacak da değilim. Bunlar çok fazla eğitimlerini alıyorlar. Umarım yanlış bir şey yoktur.” ifadelerini kullandı.

Sahada yetenek ve beceriyi kullanabilecek duruma gelmeleri gerektiğini vurgulayan Ersun Yanal, “Bunu yaratmalıyız ve oluşturmalıyız.” dedi.

Başarı için ısrar edeceklerinin altını çizen Ersun hoca, “Başarı ısrar etmek ve planlamaktan, hazır olmaktan geçer. Şansın sizi bulması çok çalışmak ve planlamak ve doğru planları uygulamaktan ve ısrardan geçer. Yanlış yaptığın şeyi değiştirmek ve yeni yollar bulmaktan geçer. Biz ısrar edeceğiz, çalışacağız ve Fenerbahçe’nin bu kırılma anlarını yaşamaması için onların güven gerekiyorsa, standardın arttırılması gerekiyorsa… Elbette oyuncu konusu gündeme geliyor. Eğer eksiğimiz varsa Fenerbahçe standartlarına kavuşturmak ve onu yaratmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Önümüzde güzel maçlar var. Fenerbahçe oynadığı oyunda asla geriye dönmeyecek. Çünkü geriye baktığımızda bazı kötü maçlarımız var. Olmayacak maçlarımız var, farklı skorlar var. Buraya asla dönmeyeceğiz. Bir daha bu skorlar ve oyunlar asla olmayacak ve önümüze bakacağız. Bugün zirvede oynayan takımlara baktığınızda bu türlü deplasmanlar ve bu oyunlar kolay oyunlar değildir. Uzun zamandan beri kolay olmamaktadır. Bursaspor’un taraftarı, stat, camia ve ortaya koyduğu oyun takdire şayandır. Bu mücadeleyi sert ve agresif bir şekilde ortaya koydular. Onları kırma şansımız vardı ama kıramadık. Oyuncularımızın bunu kırmaya ya cesareti, ya tekniği ya da becerisi yetmedi. Bunun için de bir takım takviyeler, bir takım çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunu yapacağız yani. Çok net görünüyor. Hepimiz de çalışıyoruz. Oyuncu derinliği ve kendine güven sonrasında oluşturacağınız çok daha farklı bir yol var. Bu takımın bir de kendine olan güvenini elde ettiğinde bu oyuncuların performansı bu olmayacak. En ufak bir baskıda bu kırılabiliyor. Bunu da ayağa kaldırmak bizim işimiz. Yapacağız. Israr edeceğiz, ısrar etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

Transfer konusuyla ilgili soruya Ersun hoca, “Transfer konusu Bursaspor ve Fenerbahçe’nin ortaya koyduğu mücadelenin önüne geçmesin. Çalışılıyor. Bu ayda transfer yapmak çok zor. Bu transferi gerçekten her gün, her dakika, her saniye konuşuyoruz. O kadar yorulduk ki konuşmaktan. Bir yere getirmek çok zor. Oldu dediğinizi ertesi gün bozulmuş görüyorsunuz. Bu dönem çok zor. Ben sizin haber kaynağınız değilim. Belki size en son bunları anlatacak kişiyim. Fenerbahçe çalışıyor, bunun için çok çaba harcıyor.” cevabını verdi.

Son olarak takım olmanın önemine vurgu yapan Ersun Yanal, “Takım, sahada takım olur. Sonuçlar sizi takım yapar. Saha sonuçları takım olmanıza yardım eder. Eğer orada sonuç yoksa takım olma konusunda sıkıntılarınız olur. Her yere çekilir. Basın çeker, oyuncu çeker, camia çeker… Takım olmak kolay değildir. Bunun için zaman gereklidir. Takım olduğunuzda ise işler kolay çözülür. Belki de hiç ummadığınız bir takım yetenekler çok daha farklı bir boyutta, çok daha farklı bir boyuta geçer. Takım olmak en önemlisi. Elbette ki sonuçlar takım olmaya büyük destek oluyor. Her yerde böyle, sadece Fenerbahçe için değil.” diyerek sözlerini tamamladı.