FUTBOL AKADEMİ

Fenerbahçe Futbol Akademi Genel Koordinatörü Serdar Dayat 14/16’nın konuğu oldu

05 Kasım 2019 Salı 20:58

Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 14/16 programının bugünkü konuğu Fenerbahçe Futbol Akademi Genel Koordinatörü Serdar Dayat oldu.

Sporcuların gelişim süreçlerine dair değerlendirmelerde bulunan Serdar Dayat, çocuklara akademi olarak belirlenen yöne tek başlarına yürümeyi öğretmeye çalıştıklarını da söyledi.

Bir çocuğun, sporcunun gelişiminde ‘aile’ faktörünün öneminden bahsederek sözlerine başlayan Fenerbahçe Futbol Akademi Genel Koordinatörü Serdar Dayat, “Oyuncu hem kendini bireysel olarak geliştirmelidir hem grup içerisinde nasıl davranacağını bilmelidir hem de takım içindeki büyüklerinin, yöneticilerinin, antrenörlerinin ve hocalarının söyledikleri ve vermek istedikleri doğrultusunda hareket etme mekanizmasını da geliştirmek zorundadır. Ailelerin çocuklarda yapabileceği şey baskı değil de, ‘Oğlum, evladım sen futbolu sev, sen sporu sev, kulübünü ve armanı sev, mücadeleni yap. O çizgiyi aşıp profesyonelliğe gidebiliyorsan biz de seni en iyi şekilde profesyonelce destek alarak destekleyelim’ demesi gerekiyor, bunu düşünmesi şart. Fakat o çizgi atlama olayına gelmeden evvel ailenin çocuğu spora alıştırması lazım, sporu sevdirmesi gerekiyor. Tabii sporu sevdirirken de ailenin hiçbir beklentisinin olmaması gerekiyor. Tek beklenti; çocuğun kötü alışkanlıklardan, kötü arkadaşlıklardan kurtulması olmalıdır. Spor insanları birleştirici özelliğe sahip ve insanları hem fiziksel hem de mental anlamda geliştirdiği için ailelerimizin çocuklarını beklenti duymadan futbola, spora yönlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yönlendirme sonucunda da aile çocuğunun güvenini daha fazla kazanacaktır.  Velilerimizin bu şekilde düşünmesi bize çok yardımcı olacaktır.” açıklamasında bulundu.

Çocuklarımızın bir şeyler öğrenirken mutlaka zamana ve en önemlisi de sabra ihtiyaç duyduğunu ifade eden Serdar Dayat, “Sabırlı olmayı öğretmenin değişik yolları var fakat ben her zaman yaşadıklarımdan yola çıkarak ve örnek vererek sabırlı bir kişinin kendilerini nereye götürebileceğini anlatmaya çalışıyorum. Bir anlamda sabır insanın özünde var ancak şimdiki jenerasyona baktığınızda dünyaya geldikleri anda sabırsızlık sürecinin içerisine girmiş bir jenerasyon söz konusu. Buradaki esas konu çocuğun belli bir şeyi öğrenirken zamana ihtiyacı olduğunu anlatmak, belli örneklerle göstermek.” dedi.

Özellikle küçük yaş gruplarındaki sporcularımızın adaptasyonu konusuna da değinen Dayat, “U13 grubunda oynayan bir çocuğumuz ailesinden yeni ayrılıyorsa buraya geldiği süreçteki entegrasyonu ve adaptasyonu çocuk için çok önemli. Bundan birkaç hafta evvel başımızdan geçen olayı paylaşmak istiyorum; alt yaş gruplarından bir sporcumuz yanımıza geldi ve bir şey sormak istediğini söyledi. Tabii onun hal ve hareketlerinden heyecanlı olduğu anlaşılıyordu. İşte o andan siz bir yönetici olarak daha sıcak davranmalısınız, deyim yerindeyse babacan bir tavırla yaklaşmalısınız. Nitekim o adaptasyonu çocuk kendi içinde yaşıyor. Buradaki yaklaşım bir yönetici, bir idaresi olarak her zaman pozitif olmalıdır. Gerektiğinde çocuğun başını da okşayacaksınız omzuna da dokunacaksınız. Bu sayede o çocuk size güvenecektir, içini açacaktır ve sizin verdiğiniz direktiflere de uyacaktır. Bu sayede disipline olup akademi olarak belirlediğimiz yöne tek başına yürümeyi öğrenecektir.” şeklinde konuştu.

Antrenör seçimleri üzerine de kısa bir değerlendirmede bulunan Fenerbahçe Futbol Akademi Genel Koordinatörü Serdar Dayat, “Nasıl ki bir scoutingimiz gidip bir maç izlediğinde oyuncunun yetenekli olup olmadığına karar verebiliyorsa bizim de antrenör seçimlerinde belli kriterleri oluşturup o antrenörün hem Fenerbahçe üslubuna uygunluğunu ve oyuncularımızı nereye taşıyabileceğini bilmemiz gerekiyor. Bu sebepten dolayı da sezon başında kriterler belirledik; pedagojik formasyon, çocuk eğitim programları… gibi. Bunların analizini yapıp gelen hoca profillerinin hangi yaş grubuna uyabileceğini de bilip orada karar mekanizmasını oluşturup vereceğimiz doğru kararlar hem oyuncularımızın gelişimi anlamında hem de akademimizin işleyiş sürecinin çabuklaştırılması açısından önemli. Fakat bu kriterlerin sadece antrenörler için değil, bütün çalışanlar için belirlenmesi gerekiyor. O yüzden ‘altyapı idari işleyiş modeli’ yazmak zorunda kaldık. Şu anda bu modelin son rötuşlarını yapıyoruz. Yapıldıktan sonra da Başkanımız, Yönetim Kurulumuz ve Sportif Direktörümüz görecek. Tabii ki hep beraber oturup belli rötuşları yapacağız ama o birimlerde de kriterlerimizin neler olduğunu tam anlamıyla belirttik.” ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe Futbol Akademisi’nde verilen eğitimlerin öneminden de söz eden Serdar Dayat, “Akademimizde çok sayıda eğitim de veriyoruz ve bu eğitimler sonunda oyuncunun farkındalığı çok çok önemli. Biz, sadece hayatın futboldan, meşin yuvarlaktan ya da belli bir sözden, belli bir videodan, belli bir kitaptan değil de hayatın değişik platformlarında insanların nasıl bir hayat yaşadıklarını bilmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu farkındalık çok çok önemli.” dedi.

Son olarak Fenerbahçe Futbol Akademisi’nin sosyal medyada da etkin olmaya başladığının altını çizen Fenerbahçe Futbol Akademi Genel Koordinatörü Serdar Dayat, “Takımlarımızın aldığı sonuçlar, yaptıkları hazırlıklar, oyuncularla ilgili bilgiler hesaplarda görülebilir. Tabii bu bilgiler ‘çocuk koruma programı’ adı altında belli bir şekilde paylaşılıyor. Ama bu bilgilendirme bizim taraftarımız için çok çok önemli. Altyapıda hangi oyuncular yetiştiriliyor, altyapıdaki oyuncu profilleri nedir, takımlarımızın durumları nedir vb. paylaşımlar yapılıyor. Taraftarımıza bilgi verme ve bizlere olan bakış açılarını anlayabilme/anlatabilme adına sosyal medya hesapları bizler için çok çok önemli. Biz, elimizden gelenin en iyisini yapmaya, onları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bunda da başarılı olacağımızı düşünüyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.