BOKS

Boks Şube Sorumlumuz Birol Topuz ile milli boksörümüz Buse Naz Çakıroğlu’ndan açıklamalar

05 Temmuz 2019 Cuma 15:25

Fenerbahçe Boks Şubesi Sorumlusu Birol Topuz ile Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleştirilen 2. Avrupa Oyunları’nda altın madalyanın sahibi olan Fenerbahçeli milli boksör Buse Naz Çakıroğlu, Sports TV’de yayınlanan ‘Spor 360’ programına konuk oldu.
 
Buse Naz Çakıroğlu, kazandığı altın madalyanın ardından yaşadığı mutluluğu ve hedeflerini anlatırken; Birol Topuz ise Fenerbahçe Spor Kulübü olarak olimpik sporcular yetiştirdiklerini ve Türkiye’ye bir olimpiyat altın madalyası getirerek tarih yazmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Buse Naz Çakıroğlu: Keyifli bir dönem geçirdim
 
İlk olarak Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapan Belarus’la ilgili izlenimlerini paylaşan Buse, “Avrupa Oyunları 4 yılda bir gerçekleşir ve bizler için çok önemli bir turnuva, özellikle Tokyo 2020 Olimpiyatları yolunda. Keyifli bir dönem geçirdim. Tüm duyguları yaşadık; maç stresi, kazanma arzusu, orada bulunduğum için yaşadığım mutluluk. Geçen sene Avrupa Şampiyonası’nda 51 kiloda vize alan 10 iyi sporcu burada karşılaştı. Birçoğuyla daha önce karşılaştığım dönem oldu ama her zaman yendiğin sporculardan biraz daha fazla çekinmek gerekiyor çünkü daha hırslı olabiliyorlar. O yüzden biraz daha temkinliydim.” dedi.
 
Buse Naz Çakıroğlu: İkinci olunca kimse tanımıyor ama şampiyon olunca bir ömür şampiyon olarak hatırlanıyorsunuz
 
Bu tip turnuvalarda genel olarak sakinliğini korumaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Buse, “Motivasyonumu maç dönemine yaymaya çalışıyorum çünkü bir maça odaklandığımız zaman bir sonraki maça motivasyonumuz kalmıyor ve bu bizi performans olarak düşürüyor. Cumhurbaşkanımızla da görüşüyorum sürekli. İkinci olunca kimse tanımıyor ama şampiyon olunca bir ömür şampiyon olarak hatırlanıyorsunuz. İstiklal Marşımızı okutmaya, bayrağımızı göndere çekmeye sadece 1 adım kalmıştı. Başardım. Çok mutluyum.” şeklinde konuştu.
 
Buse Naz Çakıroğlu: Bu rolde olduğum için çok mutluyum
 
Ülkemizde futbol ve boksun erkek sporu olarak görüldüğünü ancak bu algının yıkılmaya başladığını belirten Buse, bu konudaki katkısını ise şu şekilde ifade etti: “Benim de az da olsa bir katkım oldu. Türk kadını olarak kendimizi birçok konuda ispatladığımızı düşünüyorum. Boks da onlardan biri. Bu rolde olduğum için çok mutluyum. Tüm branşlarda daha güzel sonuçlar elde edebiliriz.”
 
Birol Topuz: Çok gururluyuz
 
Avrupa Oyunları’nı kazanılan altın madalyadan dolayı çok gururlu olduklarını belirten Fenerbahçe Boks Şubesi Sorumlusu Birol Topuz ise, “Biz genç bir nüfusa sahibiz. Doğal olarak kaynaklarımızın verimliliği çok yüksek. Bunları bilinçli ve uzun vadeli planlar yaparak stratejik hamlelerle belli bir noktaya getirmemiz lazım. Fenerbahçe Spor Kulübü birçok spor branşını içinde barındıran bir spor kulübüdür. Fenerbahçe’nin kaynaklarını doğru kullanarak doğru sporcuları bulup onları doğru hamlelerde olimpiyatlara yetiştiriyor. Avrupa Oyunları’nda Buse’nin dışında 52 kiloda Batuhan Çiftçi, 60 kiloda Hakan Doğan, 75 kiloda Serhat Güler ve 57 kiloda Satı Burcu vardı. Maçların tamamına yakını 3-2’lik skorlarla bitti. Sporcularımız çok değerli. Uluslararası lobimizin zayıf olduğunu düşünüyorum, tek sorunumuz bu. Bu durum tüm spor branşlarında var, boksa da yansıyor. Orada tek gücümüz var; sporcumuzun orada hem hakemleri yenmesi lazım hem de rakibini yenmesi lazım. Toplamda 15 madalya kazandık. 2’si altın ve bu altınlardan biri Fenerbahçe Spor Kulübü’nün boksörüne nasip oldu. Çok gururluyuz.” değerlendirmesini yaptı.
 
Birol Topuz: Kadını toplum içindeki üretim alanlarından ne kadar uzaklaştırırsak toplum o kadar geri gider
 
Kadının toplumdaki rolünün önemine de değinen Birol Topuz, “Kadını toplum içindeki üretim alanlarından ne kadar uzaklaştırırsak toplum o kadar geri gider. Sporda, eğitimde olması gerekir. HeForShe kampanyası çok mantıklı. Kadının toplumun her noktasında yer alması gerekiyor. Buse Naz Çakıroğlu’nun şampiyon olmasında kendi yetenekleri tabii ki çok önemli ama arkasında görünmeyen güçler var. Ben Nazım Yiğit hocaya da çok teşekkür ediyorum. Onu keşfedip buraya getirmek çok önemli.” diye konuştu.
 
Birol Topuz: Boks sporunda kadınlarda bir yükselme var
 
Türkiye’deki kadın boksunun çok bilinmediğini, son zamanlarda bilinmeye başladığını da belirten Topuz, bilinirliliği arttırmak adına yapılabilecekleri şu şekilde anlattı: “Devletin bir stratejisi, spor politikası olmalı ve bunun içinde sponsorlar gelişmeli. Sporcu belli kısıtlı kaynaklarla başarılı olamaz. O kaynakların doğrultusundaki desteklerle bir yere gelebilir. Türkiye’de spor yapma oranı artıyor. Dolayısıyla boks sporunda da kadınlarda bir yükselme var. Kadınların kendilerini koruyabilmesi, fiziklerinin iyi olması ve o gücü kendinde hissetmesi bana göre doğru. Boks sporu Fenerbahçe Spor Kulübü’nün spor okullarında uyguladığı doğru antrenman sistemleriyle bana göre kademe kademe yükselecektir.”
 
Buse Naz Çakıroğlu: Fenerbahçe’de bulunduğum için çok mutluyum, kendimi emin ellerde hissediyorum
 
Kulübümüzün sunduğu imkanlarla ilgili konuşan Buse Naz Çakıroğlu, “Bir işi profesyonel olarak yapmak istediğiniz zaman en iyisiyle yapmak, işi en iyi şekilde sonlandırmak istersiniz. Ülkemizde sporcuya çok fazla destek yok. Ben profesyonelliği düşünmeye başladığımda Fenerbahçe ile yolumu birleştirdim. Fenerbahçe’de bulunduğum için çok mutluyum, kendimi emin ellerde hissediyorum. Herhangi bir sakatlıkta ya da herhangi bir ihtiyaçta en iyilerle çalışıyoruz. Bu bizim için çok önemli. Kendini değerli, önemli hissediyorsun. Bu bulunmaz bir nimet.
 
Birol Topuz: Hedefimiz Türkiye’ye bir olimpiyat altın madalyası getirerek tarih yazmak
 
Fenerbahçe Spor Kulübü’nün olimpiyatlara en fazla sporcu gönderen kulüplerin başında geldiğini belirten Birol Topuz, olimpik sporcular yetiştirdiklerini belirtti. Olimpiyatların sporun zirvesi olduğunu sözlerine ekleyen Topuz, olimpik sporcuları nasıl yetiştirdiklerini ve bu konudaki hedeflerini ise şu şekilde anlattı: “Tüm dünya ülkeleri olimpiyatlarda altın madalya kazanmak için 4 yıl çalışmıyorlar, 8 yıl çalışıyorlar. 8 yıl sonunda bir sonraki olimpiyata sporcusunu hazırlıyor. Çin 2000 yılında Sydney’deki olimpiyatlarda Rusya ve Amerika’nın ardından üçüncü olmuştu fakat hedefini koyarak 2008 olimpiyatlarında birinci oldu. Dolayısıyla biz de planlamamızı ona göre yapıyoruz. Buse Naz zaten yetiştirilmişti. Biz onu keşfettik, kulübümüze getirdik. Hocanın erişemediği noktaları biz dolduracağız. O altın, biz onu pırlanta yapacağız. Sportif altyapısını hocası ona veriyor ama verilmeyen bir nokta var; ölçümleme, değerlendirme. Başkanımız Sayın Ali Koç başkan olduktan sonra bizden Boks Şubemizin başına geçmemizi istedi, biz de geldik. Biz boksu dünya çapında nasıl uluslararası boyuta getirebiliriz? Mottosuyla hareket ettik. Örnekleri var. Sporcuların olimpik sporcu olabilmesi için özel insan olması lazım. Beslenmesi, mental, fiziksel… Her şeyiyle değerlendirilmesi ve ölçülmesi lazım. Biz ne yaptık? Danışman olarak olimpik bir doktorla anlaştık. Tüm hesaplamaları yaptık. Sporcunun sakatlanmaması, performansının daha da artması, olimpik bir sporcu olabilmesi için koruyucu antrenmanlar yaptırdık. Bunlar üzerinde yoğunlaşıyoruz. Antrenman kısmını zaten hocaları veriyor. Bu ölçümlemelerle olimpik sporcu oluyorsun. En kısa vadede hedefimiz 2020. Sonra 2024 Paris var. Şimdi 2020’de gidecek sporcularımızı planladık. 2024 içinse alttan gelen jenerasyonu belirledik ve planlamasını yapıyoruz. Bu şekilde kısa ve uzun vade planımızla yürüyoruz. Hedefimiz Türkiye’ye bir olimpiyat altın madalyası getirerek tarih yazmak.”
 
Birol Topuz: Olimpiyat sporcusu olmak için doğru kulüplerde doğru antrenörlerle antrenman yaparsanız başarıya ulaşırsınız
 
Boksun bir kavga sporu olmadığını ve zeka gerektirdiğini belirterek sözlerini sürdüren Boks Şube Sorumlumuz Birol Topuz, Fenerbahçe Spor Kulübü Spor Okulları boks branşında olimpik sporcular yetiştirdiklerini hatırlatarak, “Kulübümüzün olimpiyat hedeflerinden de bahseden Boks Şube Sorumlumuz Birol Topuz, “Boks bir kavga sporu değildir. Bana göre boks bir zeka oyunudur. İstediğiniz kadar güçlü olun zekanız yoksa hiçbir sporda başarılı olamazsınız. Akıl ve zekası olan sporcular üst noktalara gelirler. Fenerbahçe Spor Kulübü Spor Okulları’nda boks branşımız var. Kayıt olanlar eğitimlerini alıyorlar. Haftada 3 gün olmak üzere Salı, Perşembe ve Cuma günleri. Kış döneminde de Cumartesi, Pazar olmak üzere faaliyet gösteriyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak için doğru kulüplerde doğru antrenörlerle antrenman yaparsanız başarıya ulaşırsınız.” dedi.
 
Birol Topuz: Türk sporunun bir yerlere gelmesi için Fenerbahçe Spor Kulübü olarak canı gönülden destek veriyoruz
 
Son olarak ülke sporuna katkı vermek için çalıştıklarını belirten Birol Topuz, “Türk sporunun bir yerlere gelmesi için Fenerbahçe Spor Kulübü olarak canı gönülden destek veriyoruz. İnşallah 2020 olimpiyatlarında her branşta madalya sayımızı arttırarak ülkemizin tanıtımını yaparız ve gençliğimize bir hedef koyarız. Hedefimiz ülkemizin tanıtımı ve daha başarılı olmasıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.