BASKETBOL

Fenerbahçe Beko’nun rakibi Partizan

15 Eylül 2019 Pazar 09:29

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı, ‘League of the 4’ hazırlık turnuvası final maçında Sırbistan’ın Partizan ekibiyle karşılaşıyor. Bu mücadele 15 Eylül Pazar günü (bugün) 20.00’de BT Arena’da oynanacak.

Fenerbahçe Beko, Romanya’nın Cluj-Napoca kentinde düzenlenen turnuvanın yarı finalinde ev sahibi U-BT Cluj Napoca takımını 67-66 yenerek final bileti aldı. Partizan ise yarı finalde Karadağ temsilcisi Mornar Bar’ı 77-60 ile geçti.

Fenerbahçe Beko’da son durum

Fenerbahçe Beko’nun Romanya kafilesinde Melih Mahmutoğlu, Gigi Datome, Kostas Sloukas, Nando De Colo ve Ahmet Düverioğlu ile tedavi ve bireysel çalışma süreci devam eden Jan Vesely yer almıyor.

Takımımız Romanya’da Ali Muhammed, Leo Westermann, Ekrem Sancaklı, Egehan Arna, Efe Ergi Tırpancı, David Sarper Mutaf, Tarık Biberovic, Nikola Kalinic, Berkay Candan, Derrick Williams, Joffrey Lauvergne ve bu süreçte ekibimizin idmanlarında yer alan Vladimir Stimac’tan oluşan kadroyla bulunuyor.

Genç oyuncumuz Tarık Biberovic, Cluj Napoca maçı öncesinde geçirdiği gıda zehirlenmesi nedeniyle karşılaşma kadrosundan çıkarılmış ve bu mücadelede forma giyememişti.

Partizan hakkında

1945 yılında kurulan Partizan, 1970’lerden itibaren Avrupa basketbolunda ses getirmeye başladı. Dragan Kicanovic ve Drazen Dalipagic önderliğinde 1978 ve 1979 yıllarında iki Koraç Kupası zaferi  kazanıldı. Ardından Vlade Divac-Zarko Paspalj ikilisiyle 1988 yılında oynanan EuroLeague Final Four’u ve kazanılan 1989 Koraç Kupası, Partizan tarihinin en önemli adımları arasında yer aldı. 1992 yılında Sasha Djordjevic’in unutulmayacak basketiyle EuroLeague şampiyonluğuna ulaşan Partizan, o dönemde ise Zeljko Obradovic tarafından çalıştırılıyordu.

Ülkesinde kupalar kazanmaya devam eden Partizan, EuroLeague Final Four’una 1998 yılında dönüş yaptı ancak yarı finalde Kinder Bologna’ya elendi. Dejan Tomasevic, Nenad Krstic, Predrag Drobnjak, Nikola Pekovic, Aleks Maric, Kosta Perovic, Jan Vesely, Novica Velickovic ve Milan Macvan gibi önemli oyuncuların formasını giydiği dönemde ülke basketbolunun sembol takımı olan Partizan, 2008-2010 yılları arasında ise üç sezon üst üste EuroLeague’de Play-off oynama istikrarına ulaştı. Son olarak 2009-2010 sezonunda Final Four’da boy gösteren Partizan, iki maçını da (Olympiacos ve CSKA Moskova’ya karşı) uzatmada kaybeden ilk takım olarak organizasyona veda etti. Partizan’ın bu kadrosunda ise Jan Vesely, Aleks Maric ve Bo McCalebb dikkat çekiyordu.

2000’li yıllarda kendi liginde üst üste 13 şampiyonluk elde eden Partizan, 2008-2012 yılları arasında ise üst üste beş Sırbistan Kupası zaferine uzandı. Adriyatik Ligi’nde de 2007-2011 yılları arasında üst üste beş şampiyonluk yaşayan Sırbistan temsilcisi, EuroLeague’de son olarak 2013-2014 sezonunda boy gösterdi.

Partizan’ın müzesinde 1 EuroLeague, 3 Koraç Kupası, 6 Adriyatik Ligi, 8 Sırbistan Ligi, 7 Sırbistan Kupası, 8 Sırbistan-Karadağ Ligi, 5 Sırbistan-Karadağ Kupası, 5 Yugoslavya Ligi ve 3 Yugoslavya Kupası şampiyonlukları bulunuyor.

Geride bıraktığımız 2018-2019 sezonunda Eurocup’ta mücadele eden Partizan, ilk tur gruplarından çıkmayı başarsa da Top 16’da iki galibiyette kalarak elendi. Partizan, Adriyatik Ligi yarı finalinde Kızılyıldız’a elenirken, Sırbistan Ligi finalinde de yine aynı engele takıldı.

Partizan, 2019-2020 sezonunda da Eurocup’ta mücadele edecek. B Grubu’nda yer alacak Partizan’ın rakipleri ise Tofaş, Limoges, Lokomotiv Kuban, Rytas Vilnius ve Umana Reyer Venice olacak. 

Hareketli bir transfer dönemi yaşayan Partizan’ın kadrosundan Jock Landale, Vanja Marinkovic, Aleksej Nikolic, Djordje Gagic, Amar Gegic, Alex Renfroe, Vasa Pusica, Marko Pecarski ve Bandja Sy gibi isimler ayrıldı. Siyah-beyazlılara katılan isimler ise Corey Walden, Nemanja Gordic, Art Parakhouski, Stefan Bircevic, Rashawn Thomas, Zanis Peiners ve William Mosley oldu.

İtalyan antrenör Andrea Trinchieri tarafından çalıştırılan Partizan’ın kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Guardlar: Marcus Paige, Nemanja Gordic, Corey Walden, Ognjen Jaramaz
Forvetler: Rade Zagorac, Zanis Peiners, Novica Velickovic, Rashawn Thomas, Stefan Bircevic
Pivotlar: William Mosley, Artsiom Parakhouski, Nikola Jankovic
Koç: Andrea Trinchieri

Partizan, yaz döneminde oynadığı hazırlık maçlarında şu skorları aldı:

Darüşşafaka Tekfen 81-68 Partizan 
Partizan 84-76 Maccabi
Partizan 100-67 Asseco Arka Gdynia
Partizan 77-60 Mornar Bar

Partizan’ın Mornar Bar’ı 77-60 yendiği ‘League of the 4’ Turnuvası ilk maçında Rade Zagorac 14, Corey Walden 12, Ognjen Jaramaz ise 10 sayı buldu.