ATLETİZM

Milli atletlerimizden açıklamalar

24 Ocak 2019 Perşembe 19:01

Fransa'da düzenlenen Akdeniz U23 Salon Atletizm Şampiyonası'nda madalya kazanan sporcularımızdan Aysel Yılmaz ve Merve Menekşe, antrenörleri Afitap Fatma Şahin ve Tarkan Tuzcuoğulları ile birlikte Fenerbahçe Televizyonu’nda yayınlanan 14/16 programımıza konuk oldu.

Yüksek atlamada 1.76'lık derecesiyle  gümüş madalya kazanan Merve Menekşe, “Birinci olmak isterdim ama ikinci olduk. Aslında bu yarış bizim hedef yarışımız değildi ama 3 cm ile altın madalyayı kaybettiğim için üzgünüm.  Yapabilirdim ama çok heyecanlandım. Antrenörüm olmadan atlayamadım, diyebilirim” açıklamasında bulundu.

Gülle atmada 14.07'lik atışıyla ikinci olan Aysel Yılmaz da,  “Aslında birinci olabilirdim ama altın madalyayı elimle rakibe verdim diyebilirim. Ben de heyecan vardı. Hazırlık dönemindeydik, tam müsabaka dönemine geçemedik. İyi atabileceğim yerde kötü atmak üzücü oldu. Yurt dışında daha fazla yarışa katılarak bu durumu aşabileceğimi düşünüyorum” dedi.

Merve Menekşe’nin antrenörü Afitap Fatma Şahin, “Yarış öncesi hiçbir hedefimiz yoktu. Merve ile ilk sezonum. Antrenmanlarımızı Şubat ayındaki Türkiye Şampiyonası’na göre hazırlamıştık. Deneme yarışmasında birinci oldu. Zorlu rakipler vardı. Koordinatörümüz, Merve’nin bu yarışmaya katılmasını sağladı. Sonuçta ikinci oldu. Deneme yarışındaki gibi yarışsaydı kesin altın madalya alırdı. Daha çok genç.  Önünde uzun seneler var. İyi sonuçlar alacağına inanıyorum. Akdeniz ülkelerinin iyi sporcularıyla Fransa’da yarıştı. Avrupa’da söz sahibi olabileceğini kanıtladı. Merve ile yeniyiz ve adım adım gidiyoruz. Çok disiplinli çalışıyor ve istiyor. Kulübümüze çok teşekkür ediyoruz. Fenerbahçe amatör branşlara gerçekten destek veriyor. Başarılı bir altyapı sergiliyor. Daha iyi yerlere geleceğimize inanıyoruz. Kesinlikle Merve ile 2024 olimpiyatlarını göreceğiz” diye konuştu.

Aysel Yılmaz’ın antrenörü Tarkan Tuzcuoğulları ise, “Sporcularımız orada en iyi derecelerini atmadı. Sezon daha yeni başladı. Herkes forma girmiş durumda değil. Türkiye’nin en büyük kulübündeler ve milli takımı temsil ediyorlar. Bunun baskı çok büyük. İkisi de tecrübeyle daha da iyi olacaklar. İstanbul’daki atışımızı atsak altın alırdık ama madalya kazanmak güzel. Önümüzde önemli hedefler var” dedi.

Spora başlangıç hikayelerini ve hedeflerini anlatan sporcularımız:

Merve Menekşe: “Atletizm hikayem ortaokulda başladı. Beden Eğitimi öğretmenim sayesinde. Koşu da ve sıçramada birinci oldum.  Sonrasında ilerledik. Hedef 2020 olimpiyatları, olmazsa 2024 kesin.”

Aysel Yılmaz: “Kros koşuyordum öncesinde de futbol oynuyordum. Beden Eğitimi öğretmenim kolumdan tuttu, üniversitesinin sahasına götürdü. 2 yıl kros koştuk. Fenerbahçe destek oldu.  2 yıldır Fenerbahçe’nin sporcusuyum. Gülle atıyoruz. Hedef, olimpiyatlar. Şu an önümüzde Avrupa Şampiyonası var. İnşallah 2024’te oluruz.”

Antrenör Afitap Fatma Şahin, “Sporcuların yolu Beden eğitimi öğretmenlerinden geçiyor. Benim de öyle oldu. Uzun yıllar değerli hocalarla çalıştım. 1978’te yüksek atlama Türkiye rekorunun sahibi oldum. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi öğretmenliği bölümünde okudum. Almanya’ya gittim. Ankara Üniversitesi’nde spor hocalığına başladım. Üniversitede çalışırken kendimi basketbolun içinde bulundum. Basketbol adına büyük işler yaptık. 10 yıl öncesine kadar atletizmle hiç alakam yok. Kendi kendime  “Yüksek atlamada sporcu yetiştirmem gerek” dedim. Mahallemdeki okuldan 10-15 çocukla çalıştım. Bir baktım çocuklar cevher.  Merve de bizim gruba dahil oldu. Enes, Nurettin, Merve...  Herkes birbirini örnek almaya başladı. Çocuklar Bolu’dan geliyor, bizimle çalışmak istiyor. Fenerbahçe burada da devreye giriyor ve destek oluyor. Aileler çocuklarını bize teslim ederken gönülleri rahat olmalı. İyi denetlememiz lazım. Çocuk geliyor, onu orada tutacak ortam lazım. Bize yeni malzemeler lazım. Federasyon sağlıyor ama daha çok lazım. Atletizm dersi okullarda olmalı. Yeterli öğretmenler çocukları eğitmeli. Teknik branşlardaki başarının düşük olmasının nedeni bu. Temel durumlar; antrenman, sağlık ve beslenme.”

Tarkan Tuzcuoğulları da, “Gaziantep Üniversite’sinde öğretim görevlisiyim. Derseler ve antrenmanlar yoğunluğunda ilerliyoruz. Aysel de bizim okulda. Bu avantajlı bir durum. Yoğun tempomuz var. Hedeflerimizi belirliyoruz ve o yolda ilerliyoruz."