LİSTE

Yurt dışında oynayan Fenerbahçeli futbolcular

2 Ağustos 2019 Cuma

Fenerbahçe formasını sırtına geçirip yeşil sahalarda top koşturmak futbol oynayan herkes için büyük bir ayrıcalıktır. Transfer mevsimi geldiğinde pek çok futbolcunun hayalini Fenerbahçe'ye transfer olup çubuklu formayı giymek süsler. Diğer yandan sarı lacivert formayı giydikten sonra yurtdışında futbol oynayıp hem Türkiye'yi hem de Fenerbahçe'yi başarıyla temsil etmek de başka bir hedeftir. Çubuklu formayı giydikten hemen sonra yurtdışında futbol oynayan Fenerbahçeli futbolcular kimlerdir, hangi takımlarda oynamışlardır?

1- Hasan Kamil Sporel

1911 yılında sarı lacivert formayı giymeye başlayan Hasan Kamil Sporel, Fenerbahçe tarihinde ilkleri gerçekleştirmiş önemli bir futbolcuydu. Zeki Rıza Sporel ile kardeş olan Hasan Kamil, 4 Ocak 1914'te Galatasaray'ı 4-2 yendiğimiz maçta attığı üç gol ile hem ilk golümüzü atan hem de derbi tarihinin ilk hattrick'ini yapan futbolcu olmuştur. 1923 yılında oynanan ilk milli maç olan Romanya karşılaşmasında milli takımın ilk kaptanı olarak da sahada bulunmuş olan Hasan Kamil Sporel, üniversite eğitimi için gittiği ABD'de Michigan Eagles takımında altı yıl futbol oynayarak, ABD'de futbol oynayan ilk Türk sporcu olmuştur. Michigan'da oynadığı sırada geçilmez bir defans oyuncusu olduğu için kendisine "Dardanelle" (Çanakkale) lakabı verilmişti. Hasan Kamil Sporel, Türkiye'ye döndükten sonra 1934 yılına kadar Fenerbahçe formasını giymeye devam etmiştir.

2- Basri Taşkavak

1916 yılında İzmir'de doğan Basri Taşkavak, 1938'de Altay’dan Fenerbahçe’ye geldi. Fenerbahçe'nin forvet hattında üç yıl görev yapan Taşkavak, 71 maçta forma giyerek 46 gol attıktan sonra 1941 yılında ünlü Fransız kaleci Hiden tarafından Fransa’ya götürülerek Racing Club de Paris takımında oynadı.

3- Lefter Küçükandonyadis

1947 yılında Taksimspor'da Fenerbahçe'ye transfer olan Lefter Küçükandonyadis, oynadığı futbol ve attığı goller ile kısa sürede vazgeçilmez bir futbolcu olduğunu göstermiştir. Milli takımda da aynı futbolunu sürdüren Lefter, 1951 yılında İtalya'nın Fiorentina takımına transfer olmuş ve burada bir sezon oynadıktan sonra 1952-53 sezonunda Fransa'nın Nice takımına transfer olarak hem İtalya hem de Fransa liglerinde forma giymiştir. Lefter, futbolda profesyonelliğin kabulünden sonra yurtdışına satılan ilk futbolcu olmuştur. 1953 yılında tekrardan Fenerbahçe'ye dönen Lefter, 1964'e kadar sarı lacivert formayı sırtında taşıdıktan sonra futbolu bırakmadan Yunanistan'ın AEK takımında da forma giymiştir.

4- Feridun Buğeker

1952 yılında Beyoğluspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olan Buğeker, geldiği sezon namağlup İstanbul şampiyonu olan kadronun golcü forvetlerinden bir tanesiydi. Çubuklu formayı 112 maçta terleten Buğeker, 1954 yılında Türkiye'nin katıldığı ilk Dünya Kupası kadrosunda da yer aldı. Milli takımda oynadığı futbol ile dikkat çeken Feridun Buğeker, 1955 yılından itibaren Almanya'nın Stuttgard Kickers takımının formasını giymeye başlamış ve burada 4 yıl santrafor olarak sahadaki yerini almıştır.
 

5- Can Bartu

Fenerbahçe efsanelerinden Can Bartu, 1956 yılında çubuklu formayı giymeye başladı. Çubuklu forma ile gösterdiği performansı kısa sürede Avrupa takımlarının da dikkatini çekti. 1961 yılında İtalya'nın Fiorentina takımına transfer olan Bartu toplamda altı yıl kaldığı İtalya'da sırasıyla Venezia ve Lazio formalarını giyerek adını belleklere kazıdı. "Sinyor" lakabını da İtalya'da geçirdiği yıllardan alan Bartu, 1962 yılında Glaskov'da oynanan ve Atletico Madrid ile Fiorentina'nın karşı karşıya geldiği Avrupa Kupa Galipleri Kupası final maçında sahada yer alarak bir Avrupa kupası finalinde oynayan ilk Türk futbolcu unvanını da kazanmıştır.

6- Şükrü Ersoy

1911 yılında dünyaya gelen Şükrü Ersoy, futbola Fenerbahçe genç takımında başlamış ve bir süre Vefa'da oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye dönen Şükrü Ersoy 1954-62 yıllarında 262 kez çubuklu formayı giydikten sonra Avusturya’nın Salzburg takımına transfer olarak 2 yıl bu takımın kalesini korudu.
 

7- Ergun Öztuna

1937 yılında İzmir'de dünyaya gelen Ergun Öztuna, 1956 yılında Karşıyaka Spor Kulübün'den Fenerbahçe’ye transfer edildi. 1965'e kadar, Fenerbahçe’nin 219 maçında forvet olarak yer aldı ve 79 gol attı. 1959 yılında oynanmaya başlanan Türkiye Profesyonel Ligi'nde Fenerbahçe'nin ilk golünü de Öztuna kaydetmişti. Oyun sitili ve tekniğinin benzerliğinden, ünlü Macar Puşkaş’ın adıyla anılmıştır. Öztuna, Haziran 1965'de Avusturya’nın Klagenfurt takımına transfer olmuş ve bir sezon bu kulübün formasını giymiştir.
 

8- Ogün Altıparmak

1963 yılında ayağı kırık iken İzmir Karşıyaka Kulübünden transfer edilen Ogün Altıparmak, 1971 e kadar Fenerbahçe’de 295 maçta 120 gol atarak tarihe geçmiş bir futbolcudur. 1970-71 sezonunu gol kralı olarak tamamlayan Altıparmak, Fenerbahçe'nin 4 lig şampiyonluğu ve Türkiye Kupası kazanan kadrolarında yer aldı. 1968 yazında Washington Whips Kulübü ile anlaşarak ABD'de oynamaya başladı. Ancak, Fenerbahçe'nin geri çağırmasıyla, Türkiye'ye geri döndü. 29 Eylül akşamı İstanbul'a dönen Altıparmak, 2 Ekim'de Manchester City rövanş maçında attığı galibiyet golüyle İngiltere şampiyonunun elenmesinde büyük bir rol oynamış oldu. Ogün Altıparmak üç ay yer aldığı Washington Whips Kulübü'nün 10 maçında yer almış ve 6 gol atmıştır.
 

9- Cenap Genç

1944 yılında dünyaya gelen Cenap Genç,  Fenerbahçe’ye 1968 yılında İzmir'in Altınordu Kulübü'nden transfer edilmişti. 1968-69 sezonunda sarı lacivert formayı giyen Genç, Temmuz 1969'da Belçika 1. Lig takımlarından  St. Trudien'e transfer olan Cenap Genç, bu takımın forvet hattında görev aldı.
 

10- Engin Verel

1956 yılında İstanbul'da doğan Engin Verel, 1975 yılında Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye tansfer edildi ve 1979'a kadar forvet hattında görev aldı. Fenerbahçe'den 1979 yılında Almanya'nın Hertha Berlin takımına tansfer olan Verel,  1980 yılında transfer olduğu RSC Anderlecht takımı ile şampiyonluk kazanmış ve Avupa'ya transfer olan Türk futbolcular içinde Avrupa'da şampiyonluk yaşayan ilk futbolcu olmuştur. 1981 yıllında Fransa'nın Lille OSC takımına transfer olan Engin Verel burada oynadığı futbol ile en iyi yabancı oyuncu seçilmiş ve 1983 yılında tekrardan Fenerbahçe'ye geri dönmüştür.
 

11- Selçuk Yula

Ankara 1959 yılında dünyaya gelen Selçuk Yula, 1979 yılında Ankara Şekerspor Kulübü'nden Fenerbahçe'ye transfer edilmişti. Fenerbahçe ileri ucunda oynadığı futbol ve attığı goller ile unutulmaz futbolcular arasına giren Yula, 1986 yılının Temmuz ayında Almanya'nın Blau-Weiss Berlin Kulübü tarafından transfer edildiğinde Fenerbahçe taraftarlarını büyük bir hüzün kaplamıştı. Selçuk Yula, Fenerbahçe’de 304 maça çıkmış ve 134 gol atmıştı. Yula, Almanya'da bir sezon oynadıktan sonra tekrar Türkiye'ye dönmüştür.