BASKETBOL

Fenerbahçe Beko’nun Playoff yolu

14 Nisan 2019 Pazar 11:04

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımı, üst üste beşinci, toplamda altıncı kez EuroLeague Playoff turunda boy gösterecek.
 
İlk olarak 2007-08 sezonunda Playoff oynayan Fenerbahçe, bu turda Montepaschi Siena’ya 2-0 ile elenmişti. Ardından 2014-15’te tekrar Playoff’a yükselen Fenerbahçe, bu turda son şampiyon Maccabi’yi 3-0 ile geçerek tarihinde ilk kez Final Four’a yükseldi.
 
Ekibimiz, 2015-16’da Playoff turunda yine son şampiyon unvanını taşıyan Real Madrid ile eşleşirken, İspanyol devini de 3-0 ile geçiyordu. Obradovic’in öğrencileri, sonu EuroLeague şampiyonluğuyla biten 2016-17 sezonunda Playoff turunda Panathinaikos ile eşleşiyor ve rakibini saha dezavantajına rağmen 3-0 ile geçiyordu. Takımımız, bu sonuçla EuroLeague tarihinde saha dezavantajına rağmen bir seriyi 3-0 bitiren ilk ekip oluyordu.
 
Fenerbahçe Beko, 2017-18 sezonunda ise Playoff turunda Kirolbet Baskonia ile eşleşti ve ekibini 3-1 ile geçerek adını Final Four’a yazdırdı.
 
Fenerbahçe Beko’yu 2018-19 sezonu Playoff turunda Zalgiris Kaunas’ın rakibi yapan Playoff yolunu inceleyelim:
 
Playoff yolu
 
2017-18 sezonunda final oynayan Fenerbahçe, üst üste ikinci şampiyonluğu Real Madrid engeline takılarak kaybediyordu. Yaz döneminde Brad Wanamaker’ın NBA tercihiyle takımdan ayrılmasının ardından Jason Thompson ve James Nunnally ile yola devam edilmeme kararı alındı. Geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi kadrosunun büyük çoğunluğunu koruyan Fenerbahçe Beko, ekibe Tyler Ennis ve Joffrey Lauvergne’yi eklerken, altyapıdan da Ergi Tırpancı’yı A Takım kadrosuna çıkardı.
 
2017-18’de sezonunu Malaga ve Milano deplasmanlarında açan Fenerbahçe Beko, bu konuda 2018-19’da daha şanslıydı. Yeni sezona Gran Canaria ve Khimki ile iç sahada oynadığı maçlarla merhaba diyen ekibimiz, ilk iki haftayı kayıpsız geçiyordu.
 
Fenerbahçe Beko, 1. haftada Gran Canaria’yı 97-72 ile yenerken, Jan Vesely’nin 19 sayı, 11 ribaund, 3 asist ve 34 verimlilik puanına ulaşan performansı, oyuncumuzu haftanın en değerli oyuncusu yapıyordu. Bu süreçte takımımızın pivot Ahmet Düverioğlu’nun sakatlığı ise can sıkıyordu. İkinci haftada da Alexey Shved’in sürüklediği Khimki’yi konuk eden Fenerbahçe, bu mücadeleyi de 93-85 kazanarak ikide iki yapıyordu. Khimki’ye karşı altı oyuncusu çift haneli sayılarda skor üreten Fenerbahçe Beko’da %61.1 (11/18) üç sayı ve %69.7 (23/33) iki sayı yüzdeleri dikkat çekiciydi. Khimki maçı, sezonun ilk çift maç haftasının başlangıcıydı ve bu karşılaşmanın ardından takımımız Kaunas yolculuğuna çıktı. Litvanya’da karşısında çok zorlu bir rakip bulan Fenerbahçe Beko, bir ara 16 sayı (38-22) geriye düştüğü karşılaşmayı Kostas Sloukas’ın 20 sayısı ve Tyler Ennis’in son çeyrekteki katkısıyla 75-82 ile geçerek 3’te 3 yapıyordu.
 
Litvanya’dan mutlu dönen Fenerbahçe Beko’ya tatsız haber 21 Ekim tarihinde Büyükçekmece deplasmanında geliyor ve yeni transfer Tyler Ennis, yaşadığı talihsizlik sakatlık sonrası sezonun geri kalanında takımdan uzak kalıyordu.
 
Fenerbahçe Beko, Ennis’in sakatlığı sonrası ilk resmi karşılaşmada EuroLeague’de Anadolu Efes’e konuk oluyordu. İlk yarıyı 38-52 önde tamamlayan ve üçüncü çeyrekte farkı 16 sayıya yükselten Obradovic’in öğrencileri, ev sahibi takımın geri dönüşüne engel olamayarak parkeden 89-83’lük yenilgiyle ayrılıyordu. Dördüncü haftada ilk yenilgisini tadan Fenerbahçe Beko’da Jan Vesely’nin 24 sayı, 8 ribaund, 7 asist ve 36 verimlilik puanına imza attığı performansı ise galibiyet için yeterli olmuyordu.
 
Tyler Ennis’in sakatlığı sonrası arayışlara başlayan Fenerbahçe, bir önceki sezonu Valencia’da geçiren ve EuroLeague’nin en önemli skorerlerinden biri olan Erick Green ile anlaşmaya vardı. Green, ilk kez EuroLeague beşinci haftasında oynanan Bayern Münih karşılaşmasında Fenerbahçe formasıyla parkeye adım atarken, takımımız mücadeleyi Gigi Datome’nin 19 sayısına 16 sayıyla eşlik eden Jan Vesely ile 88-84 geçmeyi biliyordu.
 
Kasım ve Aralık ayları, Fenerbahçe Beko için sert bir deplasman serisi içeriyordu. Altı hafta içerisinde beş deplasmana gidecek Fenerbahçe Beko, bu süreçte sadece Darüşşafaka Tekfen ile evinde karşılaşacaktı. Deplasman serisinin ilk karşılaşması, altıncı haftada Vitoria’daydı. Bu sezon Final Four’a ev sahipliği yapacak Fernando Buesa Arena’da Baskonia’ya konuk olan Fenerbahçe Beko, Datome ve Lauvergne’nin toplamda 31 sayı ürettiği karşılaşmayı ribaund dezavantajına rağmen (38-27) 72-74 kazanmayı biliyordu. Yedinci haftada bir başka zorlu deplasman olan Pire’ye Olympiakos ile karşılaşmak için gidecek Fenerbahçe Beko, Jan Vesely’nin eşinin doğum haberiyle birlikte Çek yıldızını ailesinin yanında bırakarak yola çıkıyordu. Sezonun ilk bölümünü domine eden Vesely’den yoksun bir şekilde kazanması çok zor görülen Fenerbahçe Beko, Olympiakos deplasmanında tempoyu sürekli kontrol eden ve savunmada da sert kalmayı başaran takım performansının yanı sıra, Kostas Sloukas ve Nikola Kalinic’in etkili oyunlarıyla bu deplasmanı da 72-73 ile geçiyordu.
 
Fikstür sekizinci hafta maçlarını gösterdiğinde, EuroLeague’de ikinci çift maç haftasının zamanı gelmişti. Önce Darüşşafaka Tekfen’i konuk eden Fenerbahçe Beko, Kaptan Melih Mahmutoğlu’nun 16 sayısı ve çift haneli sayılarda skor üreten toplamda beş oyuncusuyla bu engeli 100-79 gibi farklı bir skorla geçiyordu. Ertesi sabah Maccabi deplasmanı için yola koyulan Fenerbahçe Beko, bu karşılaşmadan önce koç değişikliğine giden ve göreve Neven Spahija’nın yerine Ioannis Sfairopoulos’u getiren rakibine karşı ikinci yarıdaki performansıyla değerli bir galibiyete daha imza atıyordu (70-74). Kostas Sloukas bu maçın 18 sayıyla en skorer oyuncusu olsa da, son çeyrekte dört dakika içerisinde 13 sayı bulan Marko Guduric, Tel Aviv deplasmanının en akılda kalan ismiydi.
 
Fenerbahçe Beko sezona çok iyi başlamıştı ancak zorlu fikstürün yanına eklenen sakatlık sorunları işleri hiç de kolaylaştırmıyordu. Takımımız 10. hafta maçı için Barcelona’ya gittiğinde Kostas Sloukas’ın yanı sıra Melih Mahmutoğlu ve Sinan Güler’den de faydalanamıyordu. Bu şartlar altında oldukça zor gözüken karşılaşmada beş oyuncusu çift haneli sayılarda skor üreten Fenerbahçe Beko’da Ali Muhammed 16, Marko Guduric de 13 sayıyla ön plana çıkıyordu. Fenerbahçe, rakibini 65-84 mağlup ederek dokuzuncu galibiyetini alıyor ve liderlik koltuğuna oturuyordu. Takımımız Barcelona maçından bir hafta sonra, daha önce normal sezonda hiç kazanamadığı Panathinaikos deplasmanına konuk oluyordu. Melih Mahmutoğlu ve Ahmet Düverioğlu’nun sakatlıkları nedeniyle forma giyemediği akşamda rakibini harika takım savunması ve Vesely-Kalinic-Lauvergne üçlüsünün efektif oyunuyla geçen Fenerbahçe Beko, zorlu deplasman periyodunu kayıpsız geçerek müthiş bir başarıya imza atıyordu.
 
12. haftada evine dönen ve Emporio Milan’ı konuk eden Fenerbahçe Beko, Ahmet’in yokluğunda bu karşılaşmayı 92-85 ile geçiyordu. Sezonun üçüncü çift maç haftasının ilk karşılaşmasında CSKA’yı konuk eden ekibimiz, ilk yarıda 15 sayı geriye düştüğü mücadeleyi Jan Vesely’nin double-double’ının (19 sayı, 10 ribaund) ön plana çıktığı akşamda 79-75 mağlup ediyordu. Ertesi gün Karadağ’a hareket eden ve 14. Hafta maçında Buducnost ile karşılaşan Fenerbahçe Beko, daha önce CSKA, Baskonia ve Barcelona gibi takımları evinde mağlup eden rakibine karşı hata yapmıyordu (65-89). EuroLeague’in ilk yarısı Fenerbahçe Beko için harika bir maçla sonlandı. 15. haftada Real Madrid’i konuk eden ekibimiz, Gigi Datome’nin bitime saniyeler kala havada el değiştirerek ve faule rağmen bulduğu isabetle müsabakayı 65-63 kazanıyordu. Kostas Sloukas’ın hastalığı nedeniyle forma giyemediği akşamda gelen galibiyet, Fenerbahçe Beko’nun 15 haftayı 14 galibiyetle geçmesini sağlıyordu. Aralık ayını muhteşem bir şekilde geçen Fenerbahçe Beko’da Jan Vesely, EuroLeague genelinde bu ayın MVP’si olmaya hak kazanıyordu.
 
2019’un ilk maçında Baskonia’yı ağırlayan Fenerbahçe Beko, Melli’nin 19 sayı bulduğu mücadelede rakibini 96-87 ile mağlup ediyordu. Ekibimiz, 12 maçlık bir galibiyet serisine imza atarken, bu müthiş seriye “dur” diyen ekip ise 17. haftada Moskova’da Khimki oluyordu. Bitime bir saniye kala faul çizgisine gelen Nicolo Melli’nin ikide bir atmasıyla maç uzatmaya gidiyor ve bu bölümü daha iyi oynayan Khimki 84-78 galip geliyordu. Moskova dönüşünde çift maç haftasının diğer karşılaşmasına çıkan Fenerbahçe Beko, Zalgiris Kaunas’ı 78-61 ile geçerken, Jan Vesely bir double-double’a daha imza atıyordu (13 sayı, 12 ribaund).
 
19. haftada Gran Canaria’yı deplasmanda 64-82 geçen Fenerbahçe Beko, 20. haftada ise Olympiakos’u evinde 90-75 ile geçiyordu. Bu mücadelede Erick Green 17 sayıyla ön plana çıkarken, ekibimiz 20 haftayı 18 galibiyetle lider geçmeyi biliyordu.
 
20 haftalık performansıyla liderlik yolunda önemli bir avantaj elde eden Fenerbahçe Beko’ya kötü haber, Ocak ayının sonunda geliyor ve takımın bu bölüme kadarki en önemli isimlerinden biri olan Jan Vesely, dizinden bir operasyon geçiriyordu. Vesely’siz ilk maçında Bayern Münih’e konuk olan ekibimiz, bir uzatma bölümünün ardından rakibine 90-86 yenilmekten kurtulamıyor ve bu sezonki üçüncü mağlubiyetini alıyordu. Türkiye Kupası arası öncesi son maçında Panathinaikos’u konuk eden ekibimiz, Nicolo Melli’nin 14 sayı, 7 ribaund, 4 asist ve 2 top çalma istatistikleriyle yıldızlaştığı karşılaşmadan 85-66 galip ayrılıyordu. Bu sonuç, ekibimizin 22 hafta sonunda Playoff bileti almasını  sağlıyor ve Fenerbahçe Beko, Playoff en erken garantileyen takım unvanını elde ediyordu.
 
EuroLeague verilen aradan kupayla dönen Fenerbahçe Beko, Jan Vesely’nin de beklenenden erken dönüş yapmasının sevincini yaşarken, Türkiye Kupası yarı finalinde sakatlanan Joffrey Lauvergne’den gelen kötü haberle üzülüyordu. Bu sakatlık, Joffrey’in normal sezonun kalan bölümünde forma giyememesine neden oluyordu.
 
23. haftada deplasmanda Darüşşafaka’yı 75-97 yenen Fenerbahçe Beko, 24. haftada da Anadolu Efes’i evinde 84-66 mağlup ediyordu. Efes galibiyeti takımımızın iç saha yenilmezliğini korumasını ve saha avantajını en erken garantileyen ekip olmasını da beraberinde getiriyordu. 25. Haftada Madrid’e sakatlık sorunlarıyla boğuşarak giden Fenerbahçe Beko, Real Madrid’e101-86 kaybetmekten kurtulamıyor ve dördüncü yenilgisini yaşıyordu. 26. Haftada Barcelona Lassa’yı konuk eden ekibimiz, Kostas Sloukas’ın 22 sayı, 11 asistlik performansı ve son çeyrekteki takım oyunuyla mücadeleden 88-82 galip ayrılıyordu.
 
Son dört maça büyük avantajla giren ekibimiz, sezonun son çift maç haftasının ilk karşılaşmasında Buducnost’u 76-67 ile geçiyor, deplasmanda ise CSKA Moskova’ya 70-68 mağlup olmasına rağmen ikili averaj avantajını koruyordu. Bitime bir hafta kala Milano deplasmanına Jan Vesely, Kostas Sloukas, Joffrey Lauvergne ve Egehan Arna’dan sakatlıkları nedeniyle yoksun giden Fenerbahçe Beko, rakibi için büyük önem taşıyan mücadeleden, önemli bir karakter göstererek 90-104 galip ayrılıyordu. Bu sonuç, bitime bir hafta kala Fenerbahçe Beko’ya normal sezon liderliğini de getiriyordu. Milano deplasmanında 23 sayı bulan A.Muhammed ve 22 sayı bulan Kalinic öne plana çıkıyordu. Takımımız, 30. ve son hafta mücadelesinde de Maccabi’ye karşı Kostas Sloukas’ın son saniye üçlüğüyle 78-75 galip geliyor ve mevcut formatta EuroLeague normal sezonunu en yüksek galibiyet sayısına (25) sahip olarak bitiriyor, aynı zamanda iç  sahada 15’te 15 yapan ilk ekip oluyordu.
 
Takım kadromuz ve istatistikler
 
Zeljko Obradovic tarafından yönetilen Fenerbahçe Beko’nun takım kadrosu ve EuroLeague istatistikleri şu şekilde:
 
Guardlar

Ali Muhammed: 29 maç, 17:46 dakika, 9.3 sayı, 2.3 asist, 1.6 ribaund, 9.0 verimlilik
Kostas Sloukas: 27 maç, 26:55 dakika, 12.0 sayı, 4.7 asist, 2 ribaund, 15.5 verimlilik
Tyler Ennis: 3 maç, 10:11 dakika, 6.3 sayı, 1.0 asist, 0.7 ribaund, 6.7 verimlilik
Sinan Güler: 14 maç, 4:54 dakika, 1.5 sayı, 0.6 asist, 0.1 ribaund, 1.2 verimlilik
Erick Green: 22 maç, 12:42 dakika, 5.1 sayı, 0.7 asist, 1.0 ribaund, 4.6 verimlilik
Melih Mahmutoğlu: 25 maç, 11:50 dakika, 5.3 sayı, 0.5 asist, 0.8 ribaund, 4.0 verimlilik
 
Forvetler

Marko Guduric: 30 maç, 21:00 dakika, 8.9 sayı, 2.2 asist, 2.0 ribaund, 9.6 verimlilik
Egehan Arna: 2 maç, 4:13 dakika
Tarık Biberovic: 5 maç, 5:54 dakika, 3.2 sayı, 0.2 asist, 2 ribaund, 2.8 verimlilik
Ergi Tırpancı: 1 maç, 1:02 dakika
Nikola Kalinic: 30 maç, 25:43 dakika, 9.8 sayı, 1.9 asist, 3.3 ribaund, 10.9 verimlilik
Gigi Datome: 30 maç, 20:27 dakika, 8.8 sayı, 0.7 asist, 3.4 ribaund, 8.2 verimlilik
Nicolo Melli: 30 maç, 25:54 dakika, 7.4 sayı, 1.7 asist, 4.3 ribaund, 9.3 verimlilik
 
Pivotlar

Jan Vesely: 25 maç, 26:11 dakika, 13.0 sayı, 2.4 asist, 5.4 ribaund, 19.3 verimlilik
Ahmet Düverioğlu: 25 maç, 11:00 dakika, 3.1 sayı, 0.6 asist, 2.2 ribaund, 3.8 verimlilik
Joffrey Lauvergne: 22 maç, 17:58 dakika, 8.5 sayı, 1.8 asist, 3.6 ribaund, 10.1 verimlilik 


İstatistik liderleri
 
Sayı lideri: Jan Vesely (13.0) 
Ribaund lideri: Jan Vesely (5.4) 
Asist lideri: Kostas Sloukas (4.7) 
Top çalma lideri: Jan Vesely (1.5) 
Blok lideri: Nicolo Melli (0.6) 
İki sayılık atış lideri: Jan Vesely (%65.9) 
Üç sayılık atış lideri: Ali Muhammed (%49.6) 
Serbest atış lideri: Kostas Sloukas (%93.2) 
Verimlilik puanı lideri: Jan Vesely (19.3)
 
EuroLeague dereceleri
 
2017-18 - 25 galibiyet, 11 yenilgi, Final Four (finalist)
2016-17 – 23 galibiyet, 12 yenilgi, Final Four (şampiyon)
2015-16 – 23 galibiyet, 6 yenilgi, Final Four (finalist)
2014-15 – 22 galibiyet, 7 yenilgi Final Four (dördüncü)
2013-14 – 14 galibiyet, 10 yenilgi, Top 16
2012-13 – 7 galibiyet, 17 yenilgi, Top 16
2011-12 – 8 galibiyet, 8 yenilgi, Top 16
2010-11 – 10 galibiyet, 6 yenilgi, Top 16
2009-10 – 3 galibiyet, 7 yenilgi, Normal sezon
2008-09 – 7 galibiyet, 9 yenilgi, Top 16
2007-08 – 9 galibiyet, 13 yenilgi, Playoff
2006-07 – 5 galibiyet, 9 yenilgi, Normal sezon
 
EuroLeague rekorları (bireysel)
 
Verimlilik puanı: Oğuz Savaş (41 – Lottomatica Roma maçı, 2009)
Sayı: Andrew Goudelock (34 – Bayern Münih maçı, 2014) 
Ribaund: Mirsad Türkcan (21 – Eldo Napoli maçı, 2006)
Asist: Emir Preldzic (12, SLUC Nancy maçı, 2011)
Blok: Ekpe Udoh (7, Unicaja Malaga maçı, 2016)
2 sayılık isabet: Jan Vesely (14, CSKA Moskova maçı, 2017) 
3 sayılık isabet: Andrew Goudelock (10, Bayern Münih maçı, 2014) 
Serbest atış isabeti: Kaspars Kambala (14, Eldo Napoli maçı, 2006)