FUTBOL

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal ve futbolcumuz Dusan Tadic, Olympiakos maçı öncesi açıklamalarda bulundu

17 Nisan 2024 Çarşamba 18:51

Fenerbahçemiz, UEFA Konferans Ligi çeyrek final rövanş maçında yarın akşam Yunanistan ekibi Olympiakos ile Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde karşılaşacak. Teknik Direktörümüz İsmail Kartal ve futbolcumuz Dusan Tadic maç öncesi stadımızda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Dusan Tadic: Zor bir maç olacak ama turu atlamak istiyoruz

İlk olarak söz alan ve karşılaşmayı değerlendiren Dusan Tadic, “Yarın ilginç bir maç olacak. İki takım da çok kaliteli oyunculardan kurulu. İlk maç çok fazla bireysel hata yaptık ve tabiri caizse onlara pek çok hediye verdik. Daha sonrasında oradan iyi bir skorla ayrılmayı başardık. Yarın bu hataları yapmamayı umuyoruz. Futbol konusunda onlardan her anlamda daha iyi olduğumuzu göstereceğiz. Taraftarlarımız önünde iyi bir sonuç almak istiyoruz. Zor bir maç olacak ama turu atlamak istiyoruz.

Dusan Tadic: Saha içinde sorumluluk almamız gerekiyor çünkü Fenerbahçe’yi yarı finale çıkarmak bizler için zorunluluk

Az öncede belirtmiş olduğum gibi her anlamda onlardan daha iyi olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Hem fiziksel hem taktik hem de her anlamda onlardan daha iyi olduğumuzu taraftarlarımın önünde göstermemiz gerekiyor. Saha içinde sorumluluk almamız gerekiyor çünkü Fenerbahçe’yi yarı finale çıkarmak bizler için zorunluluk.

Dusan Tadic: Harika taraftarımız var hatta gördüğüm en iyisi diyebilirim

Harika taraftarımız olduğunu düşünüyorum. Hatta gördüğüm en iyisi diyebilirim. Bunu olumlu anlamda, onların gücünü kullanmamız gerekiyor. Saha içinde 12. adamlar, bizler için itici güçler. Bunu pozitif anlamda kullanmamız gerekiyor. Büyük bir kulüpte oynadığınız zaman bu tarz şeyler normal. İyi –kötü şeyler olur. Hayal kırıklıkları olur. Bunları normal görüyorum. Bu sorumlulukları almamız gerekiyor.  İnsanlar zaman zaman gerilebiliyorlar. Bizlerin büyük takımda oynama sebebimiz bu baskıyla baş etmeyi bilmemiz. Bunu pozitif anlamda kullanmamız gerekiyor. Taraftarlarımızı arkamıza almamız gerekiyor ki zaten sezon boyunca böyleydi. Onların desteğini her zaman arkamızda hissettik. Yarın da harika bir atmosfer olacağını düşünüyorum. Birlikte bir şeyler başarabileceğimizi umuyorum.

Dusan Tadic: Bizim için daha da önemlisi takımlarımızın maçları kazanıyor olması

Özellikle benim pozisyonumda oynuyorsanız önünüzdeki oyuncunun gol kralı olmasını istersiniz ama bu şekilde bütün takımca bir başarı elde etmiş olursunuz. Hoca, çalışanlar, oyuncular. Hep birlikte bu başarıyı ortaya çıkarmış olursunuz. Benim pozisyonumda oynayan oyuncuların hedefi santraforu en iyi şekilde beslemektir. Bizim için daha da önemlisi takımlarımızın maçları kazanıyor olması.

Dusan Tadic: Böylesine büyük ve güzel bir kulüpte 50 maç oynamak güzel

Böylesine büyük ve güzel bir kulüpte 50 maç oynamak güzel. Özellikle bu formayı taraftarlarımızın önünde giymek çok güzel. Benim için büyük bir onur. Umarım bunu yarın daha da güzelleştiririz.  Takımımızı yarı finale taşırız. Bizler için en önemlisi bu. Yarın galip gelip taraftarlarımızı mutlu etmek istiyoruz. Umarım bunu yapacağız.

Dusan Tadic: Güçlü oyunumuzu ve kalitemizi sahaya yansıtmamız gerekiyor

İlk maçtaki ilk 10 dakikada iyiydik. Bir iki net pozisyona girdik. Daha sonrasında iki hata yaptık ve o hatalar sonrasında maç ve maçın duygusu bizler için değişti. Umarım bu hataları tekrarlamayız ve saha içerisinde daha iyi takım olduğumuzu gösteririz. Bu tarz iyi takımlara karşı hata yaptığınız zaman sizi cezalandırılıyorlar.  Dolayısıyla bu hataları yapmamamız gerekiyor. Güçlü oyunumuzu ve kalitemizi sahaya yansıtmamız gerekiyor. Saha içinde daha iyi olan taraf olmamızı göstermemiz gerekiyor. Tabii ki bunları söylerken rakibimize çok saygı duyuyoruz. Çok güçlü ve bireysel anlamda çok kaliteli oyuncularda kurulu bir takım ama umarım biz daha iyi olan taraf olduğumuzu gösteririz.

Maçtan önce de sonra da Darko ile konuştum. Kendisi gerçekten çok iyi bir insan. Sırbistan’da da kendisi bir efsane. Kendisinin Olympiakos’ta da başarılı olacağını umuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Taraftarımızın desteği ve iyi oyunla yarı finale çıkmak istiyoruz

Ardından söz alan Teknik Direktörümüz İsmail Kartal önce karşılaşmayı değerlendirdi ve ardından soruları yanıtladı. Teknik Direktörümüz İsmail Kartal, “Yarınki maçla ilgili oyuncularımızla yapmış olduğumuz toplantılar ve antrenmanlar…Bu akşam da antrenmanımız devam edecek. İlk maçı 3-2 kaybederek ülkemize döndük. Yarın muhteşem taraftarımızın önünde yarı finale çıkmak için... Orada oynadığımız maça baktığınız zaman yapmış olduğumuz analizler doğrultusunda da iyi bir takımları var. Oyun içerisinde oyuna etki edecek, oyunun kaderini değiştirecek oyuncuları var. Bunları biliyorduk ama o maçta daha net ortaya çıktı. Olympiakos köklü iyi bir takım ama biz de iyi bir takımız. 3-2’nin rövanşında yarı finale adımımızı atabilmemiz için taraftarımızın vereceği müthiş destek ve enerjiyle, güçlü ve pozitif oyunla rakibimizi yenip yarı finale çıkmak istiyoruz.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Ben işimi yapıyorum

Taraftarlarımızın maçın başından sonuna kadar bizi destekleyeceklerine inanıyoruz. Onların desteğiyle oyuncularımızın da performansı artacak ve yüksek özgüvenle daha üstün oynayacağımızı düşünüyorum. Biz Yunanistan'da da iyi başladık ama ‘gol atalım’ derken kendi yaptığımız hatalardan dolayı rakip de kaliteli oyunculardan kurulu bir takım ve hataları değerlendirdiler. Yarın inşallah bireysel hatalar yapmadan güçlü bir oyunla, karakterimizi sahaya yansıtarak maçı bitirmek istiyoruz.

Geldiğimiz nokta itibariyle her şey ortada. Yeterli desteği alıp almadığımı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Ben işimi yapıyorum ve dışarıyla da fazla ilgilenmiyorum. İşimi yapmaya devam edeceğim. Bu takımın nasıl futbol oynadığı, ne kadar puanlar toplandığı, kaç gol attığı ortada.  Buna rağmen oyuncularım, ben, takımım eleştiriliyorsak buna bir şey diyemem. Eleştiri tabii ki olur. Her eleştiriye kafayı takarsak işimizi yapamayız. Onlar olacak, olmaya da devam edecek. Sonuçta biz onlardan etkilenmeyerek kendi duruşumuzu devam ettirip işimizi yapmalıyız. Şu anda da bunu yapıyorum. Çok fazla dışarıdan etkilenmiyorum.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Djiku'nun sağlık durumu iyi

Djiku'nun sağlık durumu çok iyi. Bu akşamki antrenmanda bakacağız. Yarın oynayabilir. Djiku'nun oynayacağı daha belli değil. Bu akşam karar vereceğiz. Çok kaliteli ve karakterli bir oyuncu. Hatta bir maçta ayağının tarak kemiği kırılıyor. Maçı öyle bitiriyor, haberi yok. O kadar yüksek konsantrasyonla oynayan özverili bir oyuncu. Her oyuncumuz bizim için değerli. Djiku da çok değerli. Bu akşam bakacağız, ona göre bir değerlendirme yapacağız.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Oyuncularıma özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum

Elimizdeki sağlıklı oyuncuların en iyisi ile... Sezon başından beri birçok oyuncum sakatlandı. Haftalarca, aylarca elimde olmayan oyuncularla maça çıktık. Stoperde 5, orta sahada 6 oyuncumdan 4’ü yoktu. Haftalarca, aylarca bu oyunculardan yoksun şekilde maçlara çıktık. Bazı oyuncuların yerlerini değiştirmek, altyapıdan bazı çocukları oynatmak mecburiyetinde kaldım. Buna rağmen şu an geldiğimiz nokta itibariyle hep birlikte zor bir dönemden geçtik. Oyuncularıma özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yarın maça en ideal 11'le başlayabilmeyi ümit ediyorum.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Karşılıklı saygı, güven ve inancımızla bugünlere geldik

Kaptanlarım çok üst düzey profesyonel ve karakterli oyuncular. Ben de karakterli bir insanım. Onlar da beni tanıyorlar. Karşılıklı saygı, güven ve inancımızla bugünlere geldik. Bundan sonra da devam edeceğiz.
Sezonun başında çok iyi başladık. Daha sonra yaşanan sakatlıklar, orta sahada oyuncularımızın olmaması. 8-10 tane oyuncunun sakatlanmasından dolayı o istediğimiz güçlü oyunu bir dönem yapamadık. Oyun içerisinde ara ara yapabiliyorduk. Tam anlamıyla yapamıyor, rakibe bunu gösteremiyorduk. Bir şekilde maçları kazanmasını bildik ve bugünlere geldik. Bu böyle gidecek diye bir şey yok. Yarın çok önemli bir maçımız var. Yarın da inanıyorum ki sezon başında sahaya çıkan ideal 11’imiz gibi yakın bir kadroyla sahaya çıkmayı hedefliyoruz. İnşallah bıraktığımız yerden devam ederiz.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Eksiklerimize rağmen pozitif futboldan vazgeçmedik

Bu kadar eksiklere rağmen oyun planımızdan, pozitif futboldan vazgeçmedik. Şartlar ne olursa olsun her maça kazanmak için çıkıyoruz. Bu kadar eksiklere rağmen belki ön alan baskısını sezon başındaki gibi yapamadık. Oyun içinde bunu ara ara yapsak da oyun planımızdan ve oyun felsefemizden asla vazgeçmedik. Bu süreçte bu kadar eksikliklere rağmen sıkıntılı maçlar yaşasak da bir şekilde o evreleri atlatabilidik. Olympiakos maçında en önemli 3-4 oyuncumuzu oynatamadık. Sakatlardı. Onları korumak zorundaydım. Doktorla yapmış olduğum toplantılarda hazır değillerdi. ‘En fazla 15-20 dakika oynatabilirsin’ demişlerdi. Risk aldık. 30-35 dakika oynatabildik. İnsanlar bunları bilmediği için ‘hoca niye onla başlamadı.’ Öyle değil. Bir oyuncuyu sakatlık sonrası hemen oynatamazsınız. Onu oynatabilmeniz için maça ve haftasına göre en az 8-10 antrenmana çıkması gerek ki maç temposunu ve ritmini yakalayabilmesin. Biri 2, biri 3 antrenmana çıktı. Bunları oynatıp risk alıp sezon sonuna kadar kaybetme riski de var. Risk almayıp doğru anı bekleyip oyuna atmak var. Doğru anı bekleyip oyuna attığımızı düşünüyoruz. Karşılığını aldık ama yarın bu futbolcuların çoğunluğu sahada olacak.

Teknik Direktörümüz İsmail Kartal: Günümüz futbolunun hastalığı çok yüksek maç yapmak

Şu anda takımın %98'i düzeldi. Bir tek Mert Hakan var. O da 2-3 gün sonra normal takımla çalışmalara başlıyor.
Tadic 50. maçına çıkacağını söyledi. 8-9 maçta milli takımda oynadı. 60’a yakın maç oynadı. Avrupa’nın birçok kulübüne baktığınız zaman mesela Liverpool, United, Bayern'e açın bakın. Bu kadar yüksek maç oynayan futbol takımların maalesef günümüz futbolun en büyük hastalığı bu. Avrupa’daki büyük futbol adamlarının da bunlardan yakınışları var. ‘Bu kadar fazla maç oynatmak zararlı. Oyuncular bunu kaldıramıyor’ diyorlar. Covid'den sonra sporcuların sakatlık oranları Hollandalı bir bilim adamının açıklamalarına göre yüzde 200 daha fazla artmış. İnsanlar diyebilir, ‘İsmail hocanın antrenmanları ağır mı, fazla mı, eksik mi’ diye. Ben böyle isem o zaman Liverpool, United, Bayern Münih... Onların cevabını kim verecek. Bu sadece bu sene değil, her yıl Avrupa’da açın bakın internet sayfalarını, onların kaç oyuncusu sakatlanmış. Kaç tanesi tedavi altında. Bu kadar yüksek tempolu maç oynamak, milli takımlar, seyahatler,  kolay şeyler değil. Bu ayrı bir konu. Sadece ben değil Avrupa’nın , Dünya’nın en büyük kulüplerinin teknik adamları, bundan hepimiz muzdaribiz. Bu kadar fazla maç oynanması, oyuncular maalesef bunları kaldıramıyor.

Hafta içi ufak bir penaltı çalışmamız oldu. Bu akşam da belki yine olacak. İnşallah penaltılara kalmaz.

Jayden Oosterwolde şu anda iyi bir durumda ve çok güçlü bir kas yapısı var. Biz de beklenenden daha erken aramıza döneceğini tahmin ediyoruz. Çalışmayı seven ve kendine iyi bakan bir oyuncu. Operasyon da güzel geçti. Belki de lig bitmeden aramıza katılabileceğini tahmin ediyoruz." dedi.


Basın Fotoğrafları